Beste matras voor rugklachten van 2023

Laatst geupdate op juli 21, 2023 by Voeljegezond.nl

In dit artikel bekijken we wat de beste matrassen die geschikt zijn voor als je rugklachten hebt. Slaap je slecht vanwege rugpijn of is het opstaan ‘s ochtends een pijnlijke aangelegenheid? Voel je dat je wegzakt in jouw matras doordat het een te zacht matras is en dit druk oplevert op je rug en/of ruggengraat? 

Dan is het tijd voor een matras dat aansluit op jouw specifieke behoeften. 

Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste matrassen voor mensen met lage rugklachten, zware mensen met rugklachten en mensen met algehele rugpijn. Hieronder delen wij onze bevindingen en beste keuzes met jou, uiteengezet in een top 4 van speciale matrassen voor rugklachten en een aantal handige kooptips.

Beste matras voor rugklachten in 1 overzicht – Onze top 4!

Imperial Relax Visco Elastisch

Beste matras voor zware mensen met rugklachten

M Line Wave

Beste harde matras voor rugklachten

Emma Hybrid Matras

beste matras voor lage rugklachten

Wat is een speciaal matras voor rugklachten en waar wordt het voor gebruikt?

Matrassen voor mensen met rugpijn komen in veel verschillende vormen en maten. Over het algemeen worden ze verkocht in het wit, met matrashoogten varierend tussen de 20 en 30 centimeter. Voor elk soort slaper met elk soort rugpijn is er een matras, dus voor jou zal het juiste matras er ook zeker bij zitten!

Beste koop matras voor rugklachten: Cloudpillo Matras

Als je op zoek bent naar het matras voor rugklachten met de beste prijs-kwaliteit verhouding, dan moet je deze van Cloudpillo hebben. Dit matras is toegespitst op degenen die zelf hun matras willen aanpassen qua hardheid ondersteuning! Dit is mogelijk dankzij de vier omdraaibare, wisselbare lagen; ideaal wanneer je niet precies weet wat voor jouw rug zal werken! 

Het matras bestaat uit vier lagen; Memory Foam, Air Foam, Hyper Foam en Adaptive Support.

Memory Foam: deze laag vormt zich naar de vorm van het lichaam en voorkomt drukpunten. Hierdoor blijft de ruggengraat recht. 

Air Foam: ook wel bekend als koudschuim met zeer lange levensduur. Soepel vormend naar de slaaphouding zorgt deze laag voor gelijkmatige ondersteuning.

Hyper Foam: ter verzachting van de hardere Adaptive Support laag. 

Adaptive Support: deze laag gemaakt van Polyurethaan is een zeer stevige laag die bestaat uit 7 comfortzones. Dit deel van het matras vormt de basis voor de optimale ondersteuning van rug en nek.

Dit speciale matras bij rugklachten is voorzien van een wasbare hoes zodat je niet alleen lekker maar ook hygiënisch slaapt. Geschikt voor een gewicht tot 300 kilgram en 23 cm hoog.

Mocht je twijfels hebben of dit het juiste matras is voor jou; geen probleem! Je mag 125 dagen proefslapen! Wanneer het niet geschikt is voor jou kun je het kosteloos retourneren.

Cloudpillo Matras

495,00
Laatste update was op: december 3, 2023 12:45 am

Beste koop

8.5Expert Score
Conclusie

Het Cloudpillo matras is zeer geschikt voor mensen met rugklachten en/of nekklachten die graag hun eigen matras willen kunnen optimaliseren naar eigen wens. Als we kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding dan is het mooi in balans. Het is niet het goedkoopste matras, maar je hebt wel een anti-allergeen, belastbaar t/m 300 kg matras van een gerenommeerd merk waarbij je 10 jaar garantie krijgt.

Voordelen
 • Aanpasbaar naar eigen wens
 • Extra stevige ondersteuning voor de zwaardere slaper
 • Optimale ondersteuning voor mensen met rug en/of nekklachten
 • Wasbare hoes
 • 10 jaar garantie
 • Anti-allergeen
Nadelen
 • Premium investering

Beste matras voor zware mensen met rugklachten: Imperial Relax Visco Elastisch

Dit matras is wel 30 cm hoog en gemaakt van traagschuim; een materiaal dat met zijn open poriën een hygiënische en frisse nachtrust garandeert. Ook heeft traagschuim een zeer sterk aanpassend vermogen; het vormt zich naar de contouren van jouw lichaam en zorgt op deze manier voor de optimale verdeling in ondersteuning. 

Het matras is bedekt met een zeer elastisch materiaal waardoor het organisch meebeweegt met jouw nachtelijke bewegingen. Geschikt voor mensen met een gewicht tot 240 kilogram. Mocht je dus wat zwaarder zijn, dan kun je dus met een gerust hart op dit heerlijke matras liggen.

Het traagschuim matras zelf en de hoes zijn gemaakt van anti-allergisch materiaal waardoor allergieen voor huisstofmijt of andere stoffen geen kans krijgen. Voor meer van dit soort matrassen kun je ons artikel eens lezen over de beste traagschuim matrassen.

Imperial Relax Visco Elastisch

453,20
Laatste update was op: december 3, 2023 12:45 am

Beste matras voor zware mensen met rugklachten

8Expert Score
Conclusie

Dit matras is een zeer flexibel en stevig matras dat geschikt is voor de zwaardere persoon met rugklachten en/of nekklachten. Als jij een zwaarder persoon bent en moeite hebt met lekker slapen vanwege een pijnlijke rug is dit het juiste matras voor jou. De Imperial Relax Visco zorgt voor uitermate goede vochtafdrijving, ondersteuning op de juiste plekken en is anti-allergisch. Kortom; het recept voor een goede nachtrust!

Voordelen
 • Zeer ademend en dus luchtig
 • Optimaal ondersteunend
 • Zeer geschikt voor zwaardere personen
 • Anti-allergisch
 • Elastische buitenkant dus organisch mee bewegend
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor alle type slapers
Nadelen
 • Geen afneembare hoes

Beste harde matras voor rugklachten: M Line Wave Koudschuim Matras

Het koudschuim matras van M Line is speciaal ontwikkeld voor mensen met rugklachten die houden van wat harder slapen. Het is een zeer stevig matras van 24 centimeter hoog, gemaakt van koudschuim; een materiaalsoort dat de eigenschap heeft om zich te vormen naar jouw lichaam.

Zorgvuldig ontwikkeld door NASA zorgt de opencellige structuur voor een razendsnelle veerkracht van het materiaal; dit betekent de beste ondersteuning, op elke plek van je lichaam, op elk moment. Wat zachter bij de heupen en schouders, juist extra stevig bij de rug.

Vind je het matras toch te hard? Geen probleem; de toplaag is omkeerbaar en heeft een zachtere zijde. Zo kan jij zelf uitproberen wat het beste werkt tegen jouw rugklachten.

Dit harde matras voor mensen met rugklachten of nekklachten heeft ademende eigenschappen waardoor transpiratievocht snel afgevoerd wordt en jij de nacht fris doorkomt. Voor meer van dit soort matrassen, kijk ons artikel over de beste koudschuim matrassen.

M Line Wave

399,50
Laatste update was op: december 3, 2023 12:45 am

Beste harde matras voor rugklachten

9Expert Score
Conclusie

Het M Line Wave Koudschuim Matras is bedoeld voor alle soorten slapers (rug-, buik,- en zijslapers) die van een wat steviger matras houden. Geschikt voor mensen tot 120 kilo die kampen met rugklachten of nekklachten en zoeken naar een extra stevige ondersteuning ter verbetering van hun nachtrust. Een mooi Matras van een goed merk waarbij je de hardheid mooi kunt afstellen op jouw wensen.

Voordelen
 • Extra stevig
 • Aan te passen naar zachter door om te keren
 • Geschikt voor mensen met allergieën
 • Anti-sliplaag die glijden tegengaat
 • Handvatten voor gemakkelijk omkeren
 • Perfecte drukverdeling
 • Afneembare en wasbare hoes (60 graden!)
 • Ontwikkeld door NASA
 • 125 nachten kosteloos proefslapen
Nadelen
 • Niet geschikt voor zeer zware personen
 • Premium investering

Beste matras voor lage rugklachten: Emma Hybrid Matras

Het Emma Hybrid matras is speciaal ontworpen voor mensen met (lage) rugklachten. Dankzij de 5 verschillende lagen biedt dit hybride matras perfecte ondersteuning bij die moeilijke lage rugklachten:

 • Airgocell schuim: dit innovatieve schuim zorgt dankzij de open celstructuur voor een ademende laag waardoor de nachten fris en droog blijven.
 • Visco-elastisch schuim: dankzij dit schuim wordt de druk van het lichaam zeer gelijkmatig verdeeld in verschillende slaaphoudingen.
 • HRX schuim: deze laag blijft solide bij zelfs de drukste slapers zodat de ondersteuning van het lichaam gelijk blijft.
 • Aeroflex pocketveren: de kern van het matras. Verdeeld over 5 zones verzekeren deze pocketveren jou van een goede nachtrust dankzij de ergonomische drukverdeling. Ook zorgen de veren voor een optimale temperatuurregulatie. 
 • 3-zone HRX schuim: met haar uitsparingen op 3 zones vh matras zorgt deze duurzame laag voor de basis van de ondersteuning. Dankzij deze laag worden de schouders en lage rug extra ondersteund.

Het matras is in totaal 25 centimeter hoog en de wasbare matrashoes is apart te verkrijgen.

Emma Hybrid Matras

296,00
Laatste update was op: december 3, 2023 12:45 am

beste matras voor lage rugklachten

8Expert Score
Conclusie

Het Emma Hybrid matras is volledig uitgerust met alle comfort om mensen tot 130 kilo met (lage) rugklachten te helpen aan een goede nachtrust. De 5 lagen van stuk voor stuk kwalitatief zeer hoogstaand materiaal maken het matras ideaal voor elk soort slaper, zelfs de drukke slaper die moeite heeft met warmteregulatie! Dankzij dit systeem is elk deel van jouw lichaam stabiel ondersteund en verdwijnen die lage rugklachten als sneeuw voor de zon!

Voordelen
 • Zeer gelijkmatige ondersteuning
 • Warmte- en vochtregulerend
 • 10 jaar garantie
 • Geschikt voor rug-, buik-, en zijslapers
 • 100 nachten kosteloos proefslapen
 • Het beste van pocketveren en schuimlagen in één
Nadelen
 • Matrashoes wordt niet standaard bijgeleverd

Koopgids – tips tijdens het kopen van een matras voor rugklachten

Nu we onze top 4 met je hebben doorgenomen, willen we je graag op weg helpen met jouw keuze. Het kan een hele opgave zijn om te bepalen welk matras geschikt is voor jou, dus hieronder delen we wat tips en pointers over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw matras. 

Waarom een matras voor rugklachten?

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en productief leven. Opstaan met een pijnlijke rug kan jou de hele dag dwarszitten en de klachten zullen alleen maar verergeren wanneer je hier niets aan doet. Heb je last van je rug bij het opstaan?

Word je ‘s nachts wakker van de rugpijn? Wordt je partner wakker van jouw gevoel omdat je geen comfortabele lighouding kunt vinden? Dan is het tijd voor een matras toegespitst op rugklachten. 

Ondersteuning

Ondersteuning is het allerbelangrijkste onderdeel van een goede nachtrust. Wanneer jouw rug en rest van je lichaam correct en stabiel worden ondersteund, ontspannen en herstellen de spieren zich gedurende de nacht en word je uitgerust en zonder pijn wakker.

Let dus op dat het matras bestaat uit materiaal dat meeveert, snel terugveert en/of uit verschillende soorten lagen bestaat met een stevige matraskern. Traagschuim en koudschuim bevatten deze eigenschappen en zijn dus zeer geschikt voor mensen met rugklachten.

Vochtregulatie

Een ander belangrijk aspect van lekker slapen is temperatuur- en vochtregulatie. Wanneer je ‘s nachts transpireert, koelt dit vocht bij slechte regulatie af op jouw lichaam en op het matras waardoor je het koud krijgt. Wanneer je last hebt van nachtelijk transpireren is het belangrijk om een matras uit te zoeken dat minimaal één laag van opencellig materiaal zoals koudschuim of pocketveren gemaakt is.

Ook is een afneembare hoes wenselijk zodat je deze regelmatig kunt wassen en zo een hygiënische slaapomgeving houdt. 

Gewichtsklasse

Wanneer je op zoek bent naar een matras tegen rugklachten en je bent wat zwaarder, is het belangrijk om een matras uit te kiezen dat een wat hoger gewicht kan dragen. Dit vanwege de ondersteuning; een matras voor zwaardere mensen bestaat vaak uit dikkere en/of meer lagen om zo die gelijkmatige ondersteuning te kunnen bieden. 

Als je wat lichter bent en je slaapt liever niet te hard, kan je beter voor een matras gaan met een ietwat lager maximaal gewicht; dit soort matrassen zorgen nog steeds voor de optimale ondersteuning maar de weerstand van het materiaal is lager zodat je niet te hard ligt. 

Zwaartepunt en drukverdeling

Mensen met rugklachten moeten op zoek gaan naar een matras dat hun lichaamsgewicht gelijkmatig verdeelt om drukpunten te minimaliseren. Dit betekent dat het matras voldoende moet meebuigen op plaatsen zoals de heupen en schouders, maar ook ondersteuning moet bieden aan de taille en onderrug.

Bewegingsoverdracht

Als je een partner hebt, wil je misschien ook rekening houden met de bewegingsoverdracht van het matras. Een matras met een lage bewegingsoverdracht kan helpen om verstoringen te minimaliseren als je partner zich ’s nachts beweegt, wat vooral belangrijk kan zijn als je rugklachten hebt en een goede nachtrust nodig hebt.

Medisch advies

Als je ernstige of aanhoudende rugklachten hebt, kan het nuttig zijn om medisch advies in te winnen voordat je een matras koopt. Een zorgverlener kan specifieke aanbevelingen doen op basis van je individuele gezondheidssituatie.

Verschillende merken 

Er zijn oneindig veel soorten en maten matrassen voor rugklachten en nekklachten op de markt en er komen dagelijks nieuwe merken bij. Door gedegen onderzoek te doen naar het fabricageproces, de materialen en het vergelijken van prijs/kwaliteit komen de volgende merken als beste uit de bus:

-Cloud Pillo

-Imperial

-M Line

-Emma

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat de beste matrassen zijn voor mensen met (lage) rugklachten in verschillende gewichtsklassen. Materialen variëren van koudschuim, traagschuim tot pocketvering en hebben allemaal hun eigen, specifieke eigenschappen die helpen bij de juiste drukverdeling en ondersteuning.

Met onze kleine samenvatting van merken en specificaties hopen wij dat we je hebben kunnen helpen bij het vinden van het juiste matras voor jouw unieke wensen en behoeften!

Misschien ook interessant

Beste hoofdkussens

Beste boxsprings

Beste verzwaringsdekens

Veelgestelde vragen over matrassen voor mensen met rugklachten

Welk type matras is het beste voor mensen met rugklachten?

Het type matras dat het beste is voor mensen met rugklachten kan variëren afhankelijk van de specifieke aard van hun klachten. Over het algemeen wordt echter vaak aangeraden om een matras met medium tot stevig hard matras te kiezen. Dit helpt om de ruggengraat in een neutrale positie te houden en drukpunten te minimaliseren.

Is een hard of zacht matras beter voor rugklachten?

Hoewel dit afhangt van persoonlijke voorkeur en specifieke rugklachten, wordt over het algemeen een matras met medium tot stevige ondersteuning aanbevolen. Een zacht matras kan leiden tot een verkeerde houding tijdens het slapen, terwijl een matras dat te hard is drukpunten kan creëren.
Mocht je dus rugklachten hebben, dan is het goed om hier met een professional naar te kijken om te voorkomen dat je een verkeerd matras koopt.

Hoe belangrijk is de matrasdikte voor rugklachten?

De dikte van een matras kan invloed hebben op hoe goed het lichaam wordt ondersteund. Een matras dat te dun is, kan onvoldoende ondersteuning bieden, wat kan leiden tot rugklachten. Over het algemeen wordt een matras van minimaal 10 tot 12 inch dik aanbevolen.

Wat is de beste slaaphouding voor mensen met rugklachten?

De beste slaaphouding voor mensen met rugklachten is meestal op de rug of de zij. Deze posities helpen de ruggengraat in een neutrale positie te houden. Het kan ook nuttig zijn om een kussen tussen of onder de knieën te plaatsen voor extra ondersteuning. Op de buik liggen is eigenlijk een onnatuurlijke positie.

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen als ik rugklachten heb?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om een matras elke 7-10 jaar te vervangen. Echter, als je rugklachten hebt en merkt dat je matras niet meer de juiste ondersteuning biedt, kan het nodig zijn om het eerder te vervangen.

Heeft de bedbodem invloed op rugklachten?

Ja, de bedbodem kan zeker invloed hebben op rugklachten. Een bedbodem die niet de juiste ondersteuning biedt, kan bijdragen aan rugklachten. Het is belangrijk om zowel een matras als een bedbodem te kiezen die goede ondersteuning bieden.

Kan een topper helpen bij rugklachten?

Een matrastopper kan extra comfort en ondersteuning bieden, wat kan helpen bij rugklachten. Het is belangrijk om een topper te kiezen die past bij je lichaamstype en slaapvoorkeuren.

Voeljegezond.nl
Logo