Beste matrassen van 2023

Wat is nou het beste matras vraag jij je af. Je ligt voor je gevoel al tijden op een steen te slapen en hebt last van je rug als je wakker wordt. Je ligt op je zij, je rug of juiste je buik en je vraagt je af welk matras nou het beste past bij de ligging waar jij altijd in slaapt. Of ben je op zoek naar een matras dat extra zacht is?

Misschien het matras dat de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft of het beste matras van een bepaald merk of winkel? In dit artikel bespreken we de beste matrassen van het moment en vertellen we je waar je op moet letten tijdens het kopen van een matras. Je wilt natuurlijk het beste voor je lichaam.

Zoals je misschien wel weet, is slaap een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Een goed matras mag dus niet ontbreken. Zo kun je lekker uitgerust wakker worden en met volle moed de dag beginnen.

Beste matrassen in 1 overzicht – Onze top 7

Prince de Luxe® matras

Beste allround matras

Sleeptech Topper Tencel topdekmatras

Beste (topdek)matras voor een zijligging

Matras Hybrid Soft Plush

Beste matras voor de rugslaper.

Perfectmatras Pocketvering Matras

Beste keuze voor de buikslaper.

Bed4less traagschuim matras

Beste matras dat enorm goedkoop is.

Soorten matrassen

Voor we ingaan op de beste matrassen is het eerst goed om te kijken wat voor een soort matrassen er eigenlijk allemaal zijn. Er zijn 5 verschillende soorten matrassen. Traagschuim matrassen, latex matrassen, multi layer matrassen, combispring matrassen en pocketspring matrassen

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen zijn zoals je misschien wel had verwacht, matrassen gemaakt van schuim. Dit schuim wordt traagschuim genoemd omdat het zich langzaam vormt naar de contouren van jouw lichaam op het moment dat je erop ligt. Hierdoor geeft het een optimale steun en lig je eigenlijk nooit in een rare houding tijdens je slaap. Het traagschuim vormt zich doordat het schuim door warmte en gewicht zacht wordt. Traagschuim Matrassen zijn dus zacht, maar bieden wel ondersteuning voor het lichaam tijdens het slapen. Het wordt dan ook aangeraden door doktoren en fysiotherapeuten.

Combispring matras

Een combispring matras kenmerkt zich door het feit dat het een combinatie is van schuim en veren. Het schuim zorgt ervoor dat je zacht ligt en het matras ventileert en de veren zorgen ervoor dat jij het gevoel hebt dat je op een wolk ligt. 

Latex matrassen

Een volgende soort matras is het latex matras. Latex matrassen kunnen worden gemaakt van twee soorten latex, natuurlatex en synthetische latex. De natuurlatex wordt gemaakt van het sap van de tropische rubberboom. Het synthetische latex wordt gemaakt van een mix van styreen en butadieën. Het voordeel van latex matrassen is dat het geen allergieën veroorzaakt. Het heeft een uitstekende warmte- en vochtregulatie en is ook nog eens duurzaam. Het houdt schimmel buiten het matras en heeft een gelijkmatige drukverdeling. 

Pocketspring matrassen

Een pocketspring matras is een matras die jouw lichaam ondersteund door middel van honderden veren per vierkante meter. Deze veren zijn vaak omhult met stoffen zakjes om de veren te beschermen. De veren zijn elastisch en zorgen op die manier ervoor dat je een goede ondersteuning hebt tijdens het slapen. 

Multilayer matrassen

Multilayer matrassen zijn matrassen die zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Deze lagen kunnen bestaan uit verschillende materialen. Zo krijg je een progressieve opbouw van het matras. Hierdoor wordt het comfort extra vergroot. Het is bij dit soort matrassen wel een feit dat doordat ze uit meerdere lagen zijn opgebouwd, dat het maar mogelijk is om aan één kant te slapen. Verder zijn dit vaak de dikkere matrassen die wel 40 cm dik kunnen zijn. Dit komt door de lagen waaruit het is opgebouwd. 

Beste matras per slaaphouding

Nu jij weet welke matrassen er allemaal zijn gaan we eens kijken welke matrassen nou per slaaphouding het beste uit de test komen. We hebben in een ander artikel al besproken wat de beste slaaphouding is om in te slapen maar kort gezegd is het opgedeeld in drie slaaphoudingen. De zijligging, rugligging en buikligging. We zullen dan ook per slaaphouding bespreken welk matras zich het beste leent voor deze houdingen. In deze keuzes hebben we niet rekening gehouden met de prijs, maar gewoon de matrassen gekozen die het beste presteren. 

Beste matras voor een zijligging: Sleeptech Topper Tencel topdekmatras

Voor een zijligging is het fijn om een vrij zacht matras te hebben. Tegelijkertijd wil je natuurlijk wel dat het matras genoeg ondersteuning geeft. Een traagschuim matras is dan ook een ideale optie voor de zijligging. Het sleeptech topper tencel matras heeft zich gericht op de zijslaper en is zo’n traagschuim topdekmatras. Dit leg je dus op een bestaand matras voor de juiste ondersteuning. Dit matras is wordt in Nederland gemaakt en is 100% gifvrij. Dit matras biedt de ultieme ondersteuning op de juiste plekken. Dit traagschuimmatras is dan ook erg goed als je last hebt van rugklachten (leestip: beste matras voor rugklachten). Het leuke bij dit matras is dat je maar liefst 3 jaar garantie krijgt! Het matras is 12 cm dik, wat hem vrij dun maakt, toch is het een mooie dikte voor een toptekmatras. Verder is het matras 30 kg zwaar. Hoewel het een echt kwaliteits(topdek)matras is, valt de prijs ook nog mee. Ben je een iemand die een op zijn of haar zij slaap? Bekijk dan ook eens ons artikel die ingaat op de beste matrassen voor een zijslaper.

Prince de Luxe® matras

514,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste allround matras

8Expert Score
Conclusie

Hoewel het niet een daadwerkelijk matras is, maar meer een topdekmatras is dit wel het beste matras voor de zijslaper. 100% gifvrij, comfortabel, en van kwaliteit. Een redelijke prijs, voor echte kwaliteit.

Voordelen
 • Zeer geschikt voor de zijligging
 • 100% gifvrij
 • Van Nederlandse Maak
 • 3 jaar garantie
 • Betaalbaar
Nadelen
 • Het is een topdekmatras (12 cm dik)
 • Zwaar matras

Beste matras voor een rugligging: Matras Hybrid Soft Plush

Voor het beste matras voor de rugslapers zijn we op zoek gegaan naar een matras dat naar ultiem comfort er ook mooi uitziet. Verder hebben we gekeken dat het een lekker zacht matras moet zijn om lekker in weg te dromen in bed. Het Hybrid soft plush matras is dan de beste keuze. Dit matras is een combispring matras omdat het is opgebouwd met pocketvering maar wel een traagschuim toplaag heeft. Hierdoor is het matras lekker zacht en vormt het zich naar jouw lichaam maar geeft het toch de extra stevigheid van de veringen. Het matras is 28 cm dik. Extra dik matras dus! Verder is een bijkomend voordeel dat het een anti-allergie matras is, mocht je hier last van hebben. Ook is de tijk afneembaar en is deze van katoen gemaakt. Dit extra zachte matras zorgt ervoor dat je heerlijk naar dromenland kan vertrekken. Je krijgt 3 jaar garantie bij dit matras en het zit wat betreft prijs wel in de dure prijsklasse. Verder is het Hybrid soft plush matras wel een kwalitatief matras dat voldoende ondersteuning biedt bij een rugligging. 

Sleeptech Topper Tencel topdekmatras

119,95
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste (topdek)matras voor een zijligging

8Expert Score
Conclusie

Kortom, dit matras is de beste als het gaat om rugslapers. Het is een anti allergisch matras die extra dik is voor het ultieme comfort. Wel is het een vrij duur matras die je niet kunt opvouwen. Ben je een rugslaper? Kies voor deze.

Voordelen
 • Ideaal voor de rugslaper
 • Tijk is afneembaar
 • Anti-allergie
 • Extra dik matras voor ultiem comfort
 • Traagschuim toplaag
Nadelen
 • Vrij duur
 • Niet opvouwbaar

Beste matras voor een buikligging: Perfectmatras Pocketvering matras 

Als we kijken naar het beste matras voor de buikslapers dan is het belangrijk dat dit een vrij stevig matras is zodat je gezicht niet afgedekt wordt als je in het matras zakt. Zo kun jij blijven ademhalen en lekker blijven slapen. Het pocketveringmatras van perfectmatras is dan de beste keuze. Dit matras is stevig en zal niet je gezicht bedekken, maar wel ondersteuning en comfort kan bieden tegelijk. Dit matras is voor de buikslaper gemaakt en kan tot 120 kg belast worden voor de optimale werking ervan. Verder is de tijk afneembaar en is deze gemaakt van stof. Ook is het een anti-allergie matras wat het een goede optie maakt voor mensen die last hebben van allergieën. Het is een pocketvering matras  die dus stevig is en 21 cm dik is. Deze 21 cm dikte bestaat uit drie lagen. Een basislaag een support laag met de veringen en een extra laag aan de bovenkant voor het comfort. Het matras heeft 7 ondersteuning zones die jouw lichaam optimaal ondersteuning op ieder vlak van het lichaam. Een bijkomend voordeel is dat je er 2 jaar garantie bij krijgt! Ook is dit matras, gezien de kwaliteit, betaalbaar.

Matras Hybrid Soft Plush

679,95
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste matras voor de rugslaper.

8.5Expert Score
Conclusie

Dus, ben jij iemand die op zijn buik slaapt en wilt je heerlijk comfortabel kunnen liggen? Dan is dit het matras dat je moet hebben. Betaalbaar, twee jaar garantie en is uit meerdere lagen opgebouwd.

Voordelen
 • Ideaal voor de buikslaper
 • 7 comfortzones
 • Betaalbaar
 • Bestaat uit meerdere lagen
 • 2 jaar garantie
Nadelen
 • Geen proefslapen

Beste allround matras:Prince de Luxe

Als we gaan kijken naar het beste matras die je kunt kopen en op alle vlakken goed presteert, dan is het Prince de Luxe matras van slaaploods een goede optie. Dit is een pocketvering matras met een koud traagschuim toplaag om je extra comfort te bieden tijdens het slapen. Het matras heeft wel 7 comfortzones ingebouwd waarin de ondersteuning optimaal is gemaakt voor het bepaalde stuk van het lichaam waar het ondersteuning aan moet bieden. De matrashoes is afritsbaar en kan tot 40 graden gewasssen worden. Zo kun je het matras lekker schoon houden. Het matras heeft een goede ventilatie en afvoer van transpiratie. Het matras is 25 cm dik en dus lekker dik voor extra comfort. Het nadeel is wel dat het voor de optimale werking maximaal belastbaar is tot en met 90 kg. Wel is het matras vrij licht. Het is namelijk 17 kg. Ook krijg je 3 jaar garantie bij het product om je te garanderen van een goede aankoop.

Perfectmatras Pocketvering Matras

333,35
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste keuze voor de buikslaper.

8Expert Score
Conclusie

Kortom, een matras dat kwaliteit levert, extra dik is, met een tijk die je kunt wassen en licht is als het gaat om gewicht. Wel is het matras maar belastbaar tot 90 kg voor een optimale werking. Wel krijg je 3 jaar garantie.

Voordelen
 • 7 comfortzones
 • Wasbare tijk
 • Extra dik
 • Matras is vrij licht
 • 3 jaar garantie
Nadelen
 • Kan maar tot 90 kg per persoon op liggen
 • Iets duurder

Beste matras prijs kwaliteit: Mister Sandman

Het matras van Mister Sandman is een traagschuim matras dat daarnaast ook nog eens is gemaakt van traagschuim dat koud blijft. Zo duik je een lekker koel bed in en kun je hem zelf verwarmen. Niks zo vervelend als een bed dat voorverwarmd is. Ook is dit handig voor in de zomer als je naar koelte zoekt. Het matras is verkrijgbaar in verschillende maten en is 15 cm dik. Zo weet je zeker dat je lekker ligt. Het leuke aan dit matras is dat het twee zijdes heeft. Deze zijdes zijn beide net wat anders in hoe stevig het matras is. Zo kun je het op je eigen behoeftes afstemmen. Het matras is echter niet opvouwbaar. Ook zit er geen proef slaapperiode bij. Wel krijg je er twee jaar garantie bij zodat je naar comfort ook met een gerust hart kunt slapen. Een mooi matras dus voor een zeer betaalbare prijs.

Mister Sandman 7 zones - koudschuim matras

139,90
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste matras prijs-kwaliteit

7Expert Score
Conclusie

Het matras van Mister Sandman is vrij van schadelijke stoffen, is wasbaar tot 60 graden en biedt een goede steun voor het lichaam. Kortom, een prima matras dus voor de juiste prijs.

Voordelen
 • Tijk is wasbaar tot 60 graden
 • 7 comfort zones
 • Zeer betaalbaar
 • koud traagschuim
 • Vrij van schadelijke stoffen
 • Biedt goede steun voor het lichaam
Nadelen
 • Vrij dun matras
 • Geen proefslaapperiode
 • Niet opvouwbaar

Beste goedkope matras: Traagschuim Matras van Bed4less

Het beste goedkope matras moet een matras zijn dat lekker zacht is maar wel ondersteuning biedt aan het lichaam tijdens het slapen. Het soort matras dat zich daarvoor leent zijn de traagschuim matrassen. Toch moet het wel goedkoop zijn omdat je er niet te veel geld aan kwijt wilt zijn. Een goed, en tegelijkertijd ook betaalbaar, traagschuim matras van Bed4less. Dit matras is stevig maar zal zacht worden onder invloed van gewicht en lichaamswarmte. Zo vormt het Bed4less matras zich naar jouw lichaam en kun jij heerlijk op je rug slapen. Dit matras is gemaakt met 7 zones traagschuim voor maximaal comfort. Het matras is 10 kg en 15-20 cm dik. Wel is dit een eenpersoonsmatras en heb je er maar 1 jaar garantie op. Ook zit er geen proef slaapperiode bij. Mocht je dus een tweepersoonsbed hebben dan zul je er dus twee moeten hebben. Kortom, het is de betaalbare optie.

Bed4less traagschuim matras

199,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste matras dat enorm goedkoop is.

7Expert Score
Conclusie

Samengevat een zeer goedkoopmatras die toch nog kwaliteit levert. Heb je dus niet een te groot budget te besteden voor jouw matras? Dan is dit echt het beste matras dat je kunt kiezen.

Voordelen
 • Zeer goedkoop
 • Afneembare en wasbare tijk
 • 7 traagschuim zones voor maximaal comfort
 • Vormt zich naar jouw lichaam
Nadelen
 • Maar 1 jaar garantie
 • Geen proefslaapperiode

Beste zachte matras: Bedworld Comfort Gold

Ben je op zoek naar een matras dat extra zacht is en goed uit de test komt? Een zacht en soepel matras om heerlijk in de slapen. Dan is de beste keuze het Bedworld Comfort Gold matras. Dit matras is extra zacht en geschikt voor iedere slaaphouding. Het is voor de optimale werking geschikt tot en met 90 kg per persoon belastbaarheid. Het matras is gemaakt van soepel comfortschuim en heeft een anti-allergie hoes die aan drie zijdes afritsbaar is en te wassen is tot 40 graden.. Het is een combispring matras met pocket springs en een traagschuim laag aan de bovenkant voor de zachtheid. Het matras is 20 cm dik en weegt 25 kg. Het nadeel van dit matras is wel dat je er maar 1 jaar garantie bij krijgt. Dat is in vergelijking met de andere matrassen niet heel veel. Wel zijn voorgaande gebruikers van dit matras erg positief over dit matras. Verder heeft dit matras aan de bovenkant dus een schuimlaag die is gemaakt van koudschuim. Dit zorgt ervoor dat je bed lekker koel blijft en is als je het bed instapt. 

Bed4less traagschuim matras

219,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:45 am

Beste zachte matras

7Expert Score
Conclusie

Houd je van echte zachte matrassen? Eéntje waar je echt helemaal in kan verdwijnen en binnen no-time kunt vertrekken naar dromenland? Dan is dit zachtste matras de beste keuze voor jou.

Voordelen
 • Extra zacht
 • 7 comfort zones
 • Afrits bare en wasbare tijk
 • 20 cm dik
 • Bovenlaag met koudschuim
 • Anti-allergie
Nadelen
 • Maar 1 jaar garantie
 • Vrij zwaar matras om te verplaatsen
 • Tot 90 kg per persoon belastbaar

Matrassen koopgids

Tijdens het kopen van een matras zul je waarschijnlijk een hoop matrassen met elkaar vergelijken. Zoals je hierboven ziet hebben wij de matrassen beoordeeld op verschillende aspecten. Nu zijn er echter een aantal termen die langskomen waarvan je kan denken, wat wordt daar precies mee bedoeld? We willen je hieronder dan een aantal termen rondom de matrassen uitleggen zodat jij een nog betere keuze kan maken in de zoektocht naar het beste matras dat bij jou past. Aan het begin van dit artikel hebben we al uitgelegd welke soort matrassen er zijn, maar hieronder nog een aantal dingen om te weten tijdens jouw keuze voor jouw matras.

Tijk

Het eerste woord dat we willen bespreken is de tijk. Misschien weet je al wel wat het is, maar als men praat over de tijk van een matras dan wordt de hoes bedoeld die om het matras heen zit. Sommige tijken kunnen worden afgeritst en in de was gedaan worden. Dit kan een voordeel zijn als je het matras goed schoon wilt kunnen houden. Je kunt hem namelijk dan in de was doen. Let wel goed op tot welke temperatuur je de tijk kunt wassen, voor hij straks niet meer om het matras heen past. Zorg dat je daarna een goed hoeslaken om het matras heen doet en je bent klaar.

Aantal veren bij pocketvering

Bij een pocketvering matras bestaat de basis uit een aantal veren die je de ondersteuning geven voor het lichaam. Nu is het zo dat hoe meer springveren er in je bed zitten hoe preciezer de ondersteuning verdeling gemaakt kan worden. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer springveren er in het matras zitten hoe beter de ondersteuning is. Let er bij het kopen van jouw matras dus op hoeveel springveren er in het matras zitten. 

Koudschuim

Zoals de naam het eigenlijk stiekem al een beetje verklapt is het koudschuim koud. Mocht je het lekker vinden om in een lekker koel bed te stappen als je gaat slapen, dan is het verstandig om te zoeken naar een matras dat een koudschuim laag heeft als toplaag. Mocht je meer van dit soort matrassen willen bekijken, lees dan ook eens ons artikel over de beste koudschuim matrassen.

Comfortzones

Vaak wordt er gepraat over comfortzones in een matras. Met deze comfortzones wordt bedoeld dat er een aantal zones zijn waarin de ondersteuning net anders is. Zo zal het matras vlakken hebben waar het zachter is dan op andere vlakken. De reden hiervan is dat het lichaam op verschillende vlakken andere ondersteuning nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan dat als je op je zij ligt dat er minder ondersteuning nodig is bij de schouders en heup. Dit omdat het uitsteekt. Door deze comfortzones wordt er geprobeerd om je toch alsnog in een rechte slaaphouding te leggen. 

Conclusie

Zoals je ziet zijn er verschillende opties die je kunt kiezen als het gaat om een keuze maken welk matras het beste bij jou past. Kijk dus welke slaaphouding jouw voorkeur heeft en welke hier het beste bij past. Probeer bovenstaande punten mee te nemen in jouw keuze en mocht je nog vragen hebben, dan kun je hieronder altijd een reactie achterlaten. 

Misschien ook interessant

De beste slaaphouding

Slaaptips om goed in slaap te vallen

De beste wake up lights

De beste slaap- en hoofdkussens

Beste slaap oordoppen

De beste slaapkussens

Wat is slaap?

Beste boxsprings

Beste dekbed

Emma matras review

Voeljegezond.nl
Logo