Beste luchtbevochtiger van 2023

Met een luchtbevochtiger houd je het vochtpercentage in huis op een niveau tussen de 40 en 60 procent. Dit is ideaal, omdat een te hoge of te lage luchtvochtigheid risico’s met zich meebrengt, waaronder schimmelvorming, scheuren in muren, geïrriteerde ogen en een moeizame ademhaling.

Ben je op zoek naar een kwalitatieve luchtbevochtiger? We hebben tientallen exemplaren met elkaar vergeleken en op basis daarvan een gevarieerde top 5 samengesteld met zowel luxe exemplaren als interessante budgetkeuzes. 

Per luchtbevochtiger vertellen we je over de eigenschappen, de voordelen en de nadelen, zodat je het apparaat kiest dat het beste bij je past. We sluiten af met een aantal algemene tips voor het kopen van een luchtbevochtiger.

Beste luchtbevochtigers in 1 overzicht – Onze top 5

Stadler Form Oskar Big White

Beste luchtbevochtiger voor grote ruimtes

Philips HU4803/01 Duo Pack

Beste set luchtbevochtigers

Medisana AH665

Beste luchtbevochtiger en -reiniger in één

Medisana UHW

Beste budget luchtbevochtiger

Beste koop luchtbevochtiger: Elechomes Ultrasone Luchtbevochtiger, 5.5L

De beste luchtbevochtiger aankoop is volgens ons de Elechomes Ultrasone bevochtiger 5,5 liter. Hij is geschikt voor ruimtes van 40 tot 70 vierkante meter. De watertank is gemakkelijk af te nemen en handig te vullen. Dankzij de relatief grote inhoud van de tank gaat hij tot maar liefst 55 uur mee zonder bij te vullen. 

Bijzonder aan deze luchtbevochtiger is dat hij voorzien is van 2 nevelinstellingen. Hierdoor kun je zelf kiezen tussen koele en warme mist. De warme nevel bevochtigt de kamer tot 25% sneller. Op warme dagen zorgt de koele nevel voor een frisse ruimte. Met de aroma-diffuser zorg je bovendien voor een heerlijke geur.  

Je hebt geen last van lawaai, zeker wanneer je het apparaat omzet naar de slaapstand. Het geluidsniveau is dan slechts 32 dB. Je bedient hem met afstandsbediening en ziet via de duidelijke display altijd het huidige vochtigheidsniveau. 

Optioneel kun je de timer instellen en het apparaat automatisch laten uitschakelen. Daarnaast zit er een kinderslot op. Deze Elechomes ultrasone luchtbevochtiger is een complete aankoop aan een scherpe prijs.

8Expert Score
Conclusie

Deze goede luchtbevochtiger werkt perfect in huiskamers, slaapkamers en kantoren. Groot voordeel is dat je de nevel op warm én koud in kunt stellen en ook nog een lekkere geur kunt verspreiden met de aroma-diffuser. Daarnaast heb je er weinig onderhoud aan en gaat hij tot ruim twee dagen achter elkaar mee zonder bij te vullen. De vele functionaliteiten in combinatie met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding maken dit apparaat echt tot een topaankoop.

Voordelen
 • 2 nevelinstellingen + slaapstand
 • Met aroma-diffuser
 • 5,5 liter afneembaar waterreservoir
 • Display toont luchtvochtigheid
 • Uitstekende prijs-kwaliteit
Nadelen
 • Beter niet plaatsen op houten vloer

Beste luchtbevochtiger voor grote ruimtes: Stadler Form Oskar Big

Deze Stadler Form Oskar Big white luchtbevochtiger is de beste aankoop wanneer je hem wilt plaatsen in een grote ruimte. Hij bevochtigt namelijk tot 100 m2. Je kunt hem instellen op 5 standen tussen 40% en 55% luchtvochtigheid. Hij is tevens geschikt voor het toevoegen van geuroliën.

De inhoud van het waterreservoir is 6 liter. Deze kun je bijvullen terwijl het apparaat aan blijft staan. Dit is enerzijds handig, maar je moet wel zorgen voor een gieter, want het reservoir is niet los te koppelen. Met de waterniveau indicator zie je meteen of het tijd is om bij te vullen. Heel vaak zal je dat overigens niet hoeven doen, want hij kan meerdere dagen vooruit op één volle tank.

Deze stille koudwaterverdamper met oververhittingsbeveiliging produceert tussen de 25 dB en 46 dB. Hij is voorzien van ingebouwde hygrometer. Leuke bijkomstigheid aan deze luchtbevochtiger is het strakke design. Naast zwart, is hij ook in wit verkrijgbaar. Dit is een goede aankoop voor grote ruimtes, met een prijs die relatief laag is in verhouding tot alternatieve luchtbevochtigers voor grote ruimtes.

Stadler Form Oskar Big White

227,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:53 pm

Beste luchtbevochtiger voor grote ruimtes

8.5Expert Score
Conclusie

Het is soms lastig om een geschikte luchtbevochtiger voor grote ruimtes te vinden. Gelukkig is daar deze Stadler Form Oskar Big Black, die tot 100 m2 moeiteloos bevochtigt. Hij heeft geen nachtstand, maar dat heeft hij ook niet nodig, omdat hij van zichzelf sowieso al stil is. Daarom is dit een goede keuze voor in grote slaapkamers, op kantoor of in grote huiskamers. Door het grote waterreservoir heb je er weinig omkijken naar. Voeg eventueel een geurolie doen en laat deze fijne luchtbevochtiger in stilte zijn werk doen.

Voordelen
 • Geschikt voor 100 m2
 • 5 standen
 • 6 liter watertank
 • Ingebouwde hygrometer
 • Scherp geprijsd t.o.v. alternatieven
Nadelen
 • Geen timerfunctie
 • Waterreservoir niet uitneembaar

Beste set luchtbevochtigers: Philips HU4803/01 Duo Pack

Deze Philips luchtbevochtigers zijn de ideale keuze als je meerdere ruimtes wilt voorzien van een optimale luchtvochtigheid. Je ontvangt twee exemplaren die allebei geschikt zijn voor een ruimte van 25 m2.

Ze zijn voorzien van 3 standen en een nachtmodus. In deze laagste stand produceren ze slechts 26 dB aan geluid. Het maximale geluidsniveau is 59 dB. Kies voor een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Met de timer kun je ze naar wens instellen. Bovendien kun je ze automatisch uit laten schakelen.

Het de ingebouwde hygrometer is het huidige luchtvochtigheidsniveau altijd te meten. De inhoud van het afneembare waterreservoir is 2 liter en via de indicator zie je wanneer het tijd is om bij te vullen. Je sluit ze aan op netstroom, dus zorg dat je een stopcontact in de buurt hebt. Deze compacte koudwaterverdampers hebben een uitstekende kwaliteit en zijn vooral geschikt voor slaapkamers en kleine kantoren.

Philips HU4803/01 Duo Pack

188,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:53 pm

Beste set luchtbevochtigers

8Expert Score
Conclusie

Deze luchtbevochtigers van Philips zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een combi-aankoop van twee luchtbevochtigers. De filters moeten ongeveer eens per jaar vervangen worden. Indien ze eerder bruin gekleurd zijn en last hebben van kalkaanslag dan kun je ze een uurtje in het water zetten en afspoelen. Deze luchtbevochtigers zijn stil, compact en gebruiksvriendelijk.   

Voordelen
 • 2x 25 m2 bevochtigen
 • 3 standen + nachtmodus
 • Timerfunctie
 • Ingebouwde hygrometer
 • 2 liter afneembaar waterreservoir
Nadelen
 • Niet geschikt voor grote ruimtes
 • Geen oververhittingsbeveiliging

Beste luchtbevochtiger en -reiniger in één: Medisana AH665

Deze ultrasoonbevochtiger van Medisana is geschikt voor oppervlaktes tot 30 m2. Je hebt veel keuze qua instellingen: via een draaiknop switch je tussen 40% en 95% luchtvochtigheid. Dankzij de ingebouwde hygrometer zie je altijd de huidige status op het display staan.

Ook dit is een stille luchtbevochtiger, met 30 dB tot 34 dB aan geluid. Door de ionisatiefunctie verbeter je niet alleen de luchtvochtigheid, maar reinig je de lucht ook meteen. Dat is echt ideaal, vooral wanneer je bijvoorbeeld snel last krijgt van stofallergieën. Hij wordt geleverd met reinigingsborstel, zodat je hem gemakkelijk kunt schoonmaken. Daarnaast heeft hij een automatisch ontkalkingsprogramma.

Hij is voorzien van timerfunctie, zodat je hem automatisch kunt laten uitschakelen. De inhoud van het afneembare waterreservoir is 4,5 liter. Deze Medisana weegt slecht 1,3 kilo, waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Met een scherpe prijs en maar liefst 3 jaar garantie heb je lang plezier van deze aankoop.

Medisana AH665

81,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:53 pm

Beste luchtbevochtiger en -reiniger in één

8.5Expert Score
Conclusie

Deze Medisana luchtbevochtiger is ideaal wanneer je ook de lucht wil laten reinigen. Vervelende kriebelstoffen worden uit de lucht onttrokken, wat vooral handig is als je snel last hebt van (lichte) allergieën. Qua design moet dit apparaat je wel liggen. Hij heeft een opvallende vorm en is contrasterend wit met zwart. Past dit goed bij jouw interieur, dan is deze functionele luchtbevochtiger met extra lange garantie wellicht jouw beste keuze.

Voordelen
 • Ionisatie (luchtreiniging)
 • Ingebouwde hygrometer
 • Automatisch ontkalkingsprogramma
 • 4,5 liter afneembaar waterreservoir
 • 3 jaar garantie
Nadelen
 • Niet geschikt voor grote ruimtes
 • Beter niet plaatsen op houten vloer

Beste budget luchtbevochtiger: Medisana UHW

Ben je op zoek naar een goedkope luchtbevochtiger, maar wel een die zijn werk goed doet? Kijk dan eens naar de Medisana UHW. Een topkeuze voor minder dan €50 die tot 30 m2 bevochtigt. Je stelt hem in met een knop aan de zijkant van het compacte apparaat.

Het afneembare waterreservoir heeft een inhoud van 4,2 liter. Dit is een gemiddelde grootte, waarbij je slechts om de 1,5 dag (ongeveer) de tank hoeft bij te vullen. Deze Medisana heeft een geluidsniveau van 30 dB tot 34 dB.

Hij is niet voorzien van ingebouwde hygrometer, waardoor je niet weet wat de huidige luchtvochtigheid is. Voor enkele tientallen euro’s kun je deze wel erbij nemen. Heb je echter al een hygrometer in huis? Dan heb je deze extra optie niet nodig en kies je met deze Medisana voor een budgetvriendelijke luchtbevochtiger met 3 jaar garantie.

Medisana UHW

60,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 2:53 pm

Beste budget luchtbevochtiger

7Expert Score
Conclusie

Deze Medisana blinkt uit in prijs. Qua functies mag je niet veel extra’s verwachten. Zo ontbreekt de hygrometer, heeft hij geen nachtmodus en timerfunctie en ook geen waterniveau indicator. Zijn deze functies voor jou echter geen must en ben je gewoon op zoek naar een kwalitatief apparaat die doet wat hij moet doen? Dan is deze simpele luchtbevochtiger van Medisana met 3 jaar garantie echt een topkeuze!

Voordelen
 • Positive
 • Voor 30 m2
 • 4,2 liter afneembaar waterreservoir
 • Laag geluidsniveau
 • 3 jaar garantie
 • Voordelige keuze
Nadelen
 • Geen ingebouwde hygrometer
 • Weinig extra opties

Koopgids – Tips kopen luchtbevochtiger

In onze top 5 beste luchtbevochtigers ontdekte je een aantal topaankopen. Het is echter lastig om de beste koop luchtbevochtiger aan te wijzen die ook perfect aansluit bij de ruimte waarin je het apparaat gaat plaatsen. We geven je daarom graag nog een aantal aanvullende tips over waar je op moet letten bij het kopen van een luchtbevochtiger.

Waarom een luchtbevochtiger?

Allereerst, het belang van een luchtbevochtiger. Dit apparaat houdt de luchtvochtigheid in een ruimte op niveau, tussen de 40 en 60 procent. Dit is belangrijk voor zowel je eigen gezondheid als de conditie van je interieur en de muren van je huis.

Te hoge luchtvochtigheid: Een luchtvochtigheid hoger dan 60 procent kan leiden tot schimmelvorming in huis en rottende kozijnen. Tevens kun je sneller last krijgen van veelvuldig hoesten, slijmvorming en een piepende en moeizame ademhaling.

Te lage luchtvochtigheid: Een luchtvochtigheid lager dan 40 procent kan zorgen voor scheuren in muren en (houten) meubelen en parket. Daarnaast kun je last krijgen van een droge huid en geïrriteerde ogen.

Luchtvochtigheid in huis meten

Twijfel je of de luchtvochtigheid in je huis goed is? Muffe geurtjes of een van bovenstaande kenmerken en symptomen voor een te hoge of te lage luchtvochtigheid kunnen erop wijzen dat een luchtbevochtiger goed van pas komt. 

Optioneel kun je de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Dit kleine apparaatje plaats je in de betreffende ruimte, waarna die het percentage luchtvochtigheid aangeeft. Sommige luchtbevochtigers zijn voorzien van een ingebouwde hygrometer.

Doe je liever eerst een meting voordat je in een luchtbevochtiger investeert? Voor een bedrag van(af) circa €20 kun je een hygrometer kopen.

Luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer

Heb je geen losse hygrometer gekocht, dan is het aan te raden om een luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer te kopen, want anders kun je niet meten of het apparaat zijn werk goed doet. Niet alle luchtbevochtigers zijn standaard van deze functie voorzien, dus let daar zeker op bij je aankoop.

Maximaal te bevochtigen oppervlakte

Het is belangrijk om rekening te houden met de maximaal te bevochtigen oppervlakte van de luchtbevochtiger. Ze zijn verkrijgbaar van oppervlaktes tot 15 m2 tot meer dan 100 m2. Kies je een luchtbevochtiger die niet voldoende capaciteit heeft voor de betreffende ruimte, dan kan het apparaat zijn werk niet goed doen. 

Gebruikslocatie

Niet alleen de te bevochtigen oppervlakte is van essentieel belang bij je aankoop, maar ook de specifieke locatie. Zo zijn sommige exemplaren bij uitstek geschikt voor slaapkamers en kantoren, omdat ze extra stil zijn. 

Zoek je een luchtbevochtiger voor de babykamer of kinderkamer? Deze maken normaal geen gebruik van stoom, zodat jouw kleine geen risico loopt om zich aan de warme stoom te branden. 

Deze stoom (ultrasone luchtbevochtiger) is juist wel weer ideaal wanneer je de luchtbevochtiger in een huiskamer met veel planten plaatst, omdat het ervoor zorgt dat de bladeren niet uitdrogen. Heb je daarentegen veel houten meubels, dan is stoom weer niet aan te raden.

Soorten luchtbevochtigers

 • Ultrasone luchtbevochtiger: energiezuinige keuze die water verdampt door ultrasone trillingen door water te sturen. Staat beter op een hoge plek, bijvoorbeeld in de woonkamer en in de buurt van planten. Deze kun je beter niet op een houten ondergrond plaatsen, omdat hij licht kan spetteren en stoom afgeeft.
 • Koudwaterverdamper: een volautomatisch apparaat dat via een nat element en ventilator lucht vervoert. Indien de lucht te vochtig is wordt er water onttrokken, is de lucht te droog dan gebeurt het tegenovergestelde.
 • Luchtwasser: is een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie die de lucht tevens zuivert door middel van filters. Zo kun je nare geurtjes voorkomen, maar ook bijvoorbeeld stoffen en pollen uit de lucht halen. Ideaal wanneer je een allergie hebt.

Nachtmodus: indien je het apparaat in de slaapkamer gebruikt, let er dan op dat de luchtbevochtiger een nachtmodus heeft. Hierdoor kun je hem omzetten naar een stillere stand.

Geuroliën: sommige luchtbevochtigers kun je vullen met geurolie, zodat ze ook een aangename geur verspreiden.

Filters: indien er een filter in de luchtbevochtiger zit dan moet je deze na een aantal maanden vervangen. Wil je onderhoudskosten voorkomen, kies dan voor een luchtbevochtiger zonder filter, bijvoorbeeld een ultrasone bevochtiger.

Inhoud waterreservoir

Het waterreservoir van een luchtreiniger moet je regelmatig bijvullen zodat het apparaat zijn werk goed kan blijven doen. Hoe groter het waterreservoir, hoe minder vaak je bij moet vullen. Vooral wanneer je het apparaat lange tijd achter elkaar gebruikt is een groot waterreservoir qua gebruiksgemak een pre.

Bediening luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers kunnen bediend worden via knoppen. De luxere exemplaren zijn voorzien van een display en worden geleverd met afstandsbediening, zodat je ze vanaf een afstand kunt bedienen.

Tegenwoordig zijn er ook modellen op de markt die gekoppeld kunnen worden met je smartphone of tablet. Hierbij gebruik je je smart apparaat als afstandsbediening, waardoor je geen last hebt van een losse afstandsbediening die mogelijk overal rondslingert. Veel mensen vinden dit ideaal, maar er zijn ook gebruikers die dit juist onhandig vinden, dus overweeg dit bij het maken van je keuze.

Conclusie: beste luchtbevochtiger 2021

Een luchtbevochtiger is een goede investering, omdat je hiermee voorkomt dat meubelen en vaste onderdelen van het huis gaan rotten, scheuren of kromtrekken. Ook zorg je hiermee voor optimale luchtcondities voor je gezondheid. Neem hieronder nog eens een kijkje bij onze top 5 beste luchtbevochtigers en kies het apparaat dat het beste bij jouw ruimte past.

Voeljegezond.nl
Logo