Beste loopband van 2024
Laatst geupdate op december 1, 2023 by Voeljegezond.nl
Wil je graag hardlopen zonder invloed van diverse weersomstandigheden? Regen, ijzel, wind of tropische temperaturen… Met een loopband heb je er geen last meer van. Ga thuis aan de slag met dit fitnessapparaat en wordt vitaler!
Benieuwd naar de beste loopbanden van het moment? In dit artikel ontdek je de beste modellen voor ieder type sporter. We noemen de voordelen en nadelen per beste loopband en sluiten af met een handige aankoopgids, boordevol tips over waar je op moet letten bij het kopen van een loopband.
Beste loopbanden in 1 overzicht – Onze top 5!
Beste koop loopband: VirtuFit TR-200i
Als beste koop loopband kiezen we de VirtuFit TR-200i loopband. Dit is een professionele loopband voor thuis, dit aan een relatief aantrekkelijke prijs. Een geschikt fitnessapparaat voor zowel de beginnende als gevorderde hardloper, kortom de beste koop. Iedereen kan hem gebruiken en is voor een mooie prijs.
De maximale snelheid is 18 km/h, wat betekend dat je er aardig snel op kunt rennen. Hij kan ingesteld worden op een helling tot 12%, zodat je naast de snelheid je training nog zwaarder kan maken.
Bovendien heeft hij maar liefst 36 vooraf ingestelde programma’s. Je zal dus niet een tekort hebben aan trainingsmogelijkheden en altijd een programma hebben die bij jou past.
Het belastbaar gewicht is 140 kilo. Het loopoppervlak is 141×50 cm, de totale afmetingen 198x78x135 cm.
Alindakuy uit Borne:
“De loopband is mooi, loopt en dempt goed en brees genoeg. Het dashboard is voor de bediening erg simpel. Tot slot vinden we de programmas leuk dus al met al volgens verwachting”
Met de kleurendisplay ontdek je gemakkelijk de belangrijkste resultaten. Via de handvaten kun je tevens hartslagmeting laten doen. Zet je tablet op het display en geniet tijdens het sporten van films en muziek om het nog langer vol te houden.
Klaar met lopen? Dan berg je deze VirtuFit gemakkelijk op. Hij is namelijk inklapbaar én voorzien van transportwielen. Zo staat die een stuk minder in de weg en kun je jouw andere oefeningen ook mooi doen. Wil je meer over deze loopband weten? Bekijk dan ook onze VirtuFit TR-200i loopband review!
Beste loopband voor thuis: VirtuFit TR-100
Niet iedereen gaat graag naar de fitness voor zijn dagelijkse loopritueel. En hier biedt de VirtuFit TR-100 uitkomst. Dit is de beste loopband voor thuisgebruik.
Hij is namelijk enorm gebruiksvriendelijk door het eenvoudig samengestelde display. Alle informatie staat op het display en de knoppen spreken voor zich. Ook is die eenvoudig in te klappen, door het handige inklapsysteem. Hij weegt slechts 50 kilo, wat in combinatie met de transportwieltjes echt te doen is voor het verplaatsen. .
Op het verlicht LCD scherm lees snelheid, tijd, afstand, helling, hartslag en calorieverbranding af. Hij heeft ingebouwde speakers zodat je jouw muziek eenvoudig via de loopband zelf kunt afspelen en dit je kan motiveren om net nog even langer door te rennen. Wel zit er geen bluetooth op en zal je de muziek met een aux kabeltje moeten afspelen.
Optioneel plaats je er een tablet op om eventueel een serie of film op te kijken. Ook dit kan weer helpen met het langer blijven rennen doordat je minder bewust bezig bent met de tijd dat je aan het rennen bent.
Je hebt keuze uit 15 ingebouwde trainingsprogramma’s. Dit is bij wat duurdere modellen wel hoger, maar dan moet je je ook maar afvragen of dit wel nodig is. De belangrijkste programma’s zitten erop dus je kan prima uit de voeten met dit model.
Annlin uit antwerpen:
“Heel tevreden van deze loopband. We kochten hem omdat hij erg compact op te vouwen is en ik verwachtte een eerder gammel toestel maar dat is het helemaal niet! Ook bemoedigend is dat uit de handleiding blijkt dat hij frequent en langdurig (zelfs meer dan 2u per keer) kan gebruikt worden, daar was ik ook bang voor. Enkel de trainingsprogramma’s in de app vind ik te beperkt.”
De veiligheidsklip aan het apparaat zorgt ervoor dat dat de loopband direct stopt wanneer je eraf zou vallen. Mooi stukje veiligheid dus. Het voorkomt namelijk dat je vervelende ongelukken krijgt met het apparaat.
De maximale hellingshoek is 12%, wat voor een model van deze prijs klasse zeer netjes is! De maximale snelheid 16 km/h, waar de meeste mensen prima mee uit de voeten (letterlijk) kunnen als ze gewoon een aantal keer in de week willen hardlopen.
Is dus iets minder geschikt voor sprintjes trekken. Daar heb je toch echt een loopband zonder motor voor nodig, maar daar zullen we er straks ook nog eentje van bespreken.
De afmetingen zijn 150x67x132,4 cm, wat het een vrij compacte loopband maakt.. Het loopvlak is 120×40 cm. Dit is in vergelijking met loopbanden in een wat hogere prijsklasse wel wat klein, maar als je niet een persoon bent van 3 bij 3 dan is dit prima.
Wordt dit jouw nieuwe loopband voor thuisgebruik? Wil je graag meer weten over deze loopband? Bekijk dan ook onze VirtuFit TR-100 loopband review.
Beste loopband zonder motor: VirtuFit Pro Elite HiiT running loopband
Atleten opgelet, deze VirtuFit Pro Elite Hiit running loopband zonder motor haalt het maximale uit je training. Het bijzondere aan dit apparaat is dat er geen limiet aan de snelheid zit. Hij past zich automatisch aan op jouw snelheid. Dus het maakt niet uit hoe snel je kunt rennen, je kunt hier vol gas op sprinten!
Een premium aankoop voor iedereen die optimaal zijn of haar sportdoelen wil nastreven.
Het loopvlak is lichtelijk gebogen waardoor je dus ook echt wordt uitgedaagd om hard te gaan rennen. En persoonlijk vind ik het ook wel fijn rennen aangezien de afrol van de voet heel fijn is. Het loopvlak heeft afmetingen van 160×44 cm. Dit zorgt voor een ergonomische beweging.
Op de LCD display zie je precies hoe hard je rent. Hij is onderhoudsvrij omdat er geen motor in zit en jij de loopband zelf in beweging brengt, dat is dus mooi meegenomen als je je geen zorgen wilt maken over het onderhoud.
Dat betekent dat je tot 100.000 kilometer kunt rennen voordat de band bijgesteld moet worden. Maar voordat jij 100.000 kilometer hebt gerent zijn we wel even verder. haha
Teunis op Bol.com
“Ik heb deze loopband nu een paar weken in gebruik en ben er zeer tevreden over. Het is de ideale loopband om je conditie te verbeteren door middel van interval training. Daarnaast ook erg stil in gebruik. Ik beveel het product zeker aan”
Dit fitnesstoestel mag belast worden tot maximaal 160 kilo. Dus ook voor de wat zwaardere mensen onder ons is die zeker te gebruiken.
Ren zelf of stel in op 8 programma’s en 4 weerstandniveaus. Deze beste loopband is wat prijziger, maar als je het vergelijkt met dezelfde soort alternatieven dan valt deze absoluut in een aantrekkelijke prijscategorie.
Je ontvangt ook nog eens 3 jaar garantie, zodat je altijd terecht kan bij VirtuFit mocht er iets kapot gaan. Wil je meer weten over deze loopband? Bekijk dan ook eens onze VirtuFit Pro Elite HiiT running loopband review.
VirtuFit Pro Elite HiiT Running
Beste loopband zonder motor
Beste inklapbare loopband: Focus Fitness Jet 9 iPlus
De Focus Fitness Jet 9 iPlus loopband is de beste inklapbare loopband omdat die niet alleen een eenvoudig inklapsysteem heeft, maar ook omdat als je naar de andere specificaties kijkt die het meest te bieden heeft. Hij valt al op door het strakke design.
Wat mag je nog meer verwachten van deze beste loopband? Inklapbaar (uiteraard, anders stond die niet op deze plek), een snelheid tot 22 km/h, tot 15% hellingshoek en 15 programma’s. Je verbindt hem via bluetooth en koppelt je resultaten met de trainingsapp E-Health. Hieronder zie je hoe het display eruit ziet.
Je kunt er dus flinke intervaltraining op doen en met een flinke snelheid in jouw eigen huis rennen. Mocht je denken dat het nog niet zwaar genoeg is, dan kun je de hellingshoek gebruiken om die bovenbenen nog meer aan het werk te zetten of je kunt kiezen uit verschillende programma’s die de snelheid voor je zullen instellen.
Deze Focus Fitness heeft hartslagmeters in de handvaten zodat je ook kunt kijken hoe je hartslag er aan toe is tijdens de training. Zo kun je bijvoorbeeld hartslaggericht trainen, wat een leuke trainingsmethode is om jezelf uit te dagen.
Adie op Bol.com
Het is een erg mooie hardloopband zeker voor thuis gebruik. Hij is breedt genoeg en je hebt genoeg loopt ruimte. Wij moesten hem naar zolder dragen en dan is die wel erg zwaar en onhandig te tillen.
Hij is elektische te bedienen tijdens het lopen om hellingen in te stellen, dit werkt goed.
Je kunt flink snelheid maken en hij is vrij stil. In de kamer er onder klinkt het alsof er een wasmachine draait.
Op de kleurendisplay zie je alle belangrijke informatie en doe je de instellingen voor jouw training. Het kleurendisplay zorgt er dan ook voor dat je gemakkelijk de informatie kunt af lezen en je niet aan het knijpen bent met je ogen om het maar te kunnen zien.
Hij is geschikt voor een diversiteit aan gebruikers. Het belastbaar gewicht is 150 kilo. Het apparaat zelf weegt 89 kilo. De totale afmetingen zijn 184 x 92 x 154 cm.
De afmetingen van het loopoppervlak zijn 54×92 cm wat betekend dat je een mooi breed oppervlak hebt om op te lopen en je niet aan het balanseren bent om te blijven staan.
Wil je meer weten over deze loopband? Bekijk dan ook eens onze Focus Fitness Jet 9 iPlus review.
Loopband Focus Fitness Jet 9 iPlus
Beste inklapbare loopband
Beste goedkope loopband: Tunturi Cardio Fit T30
De beste voordelige loopband is de Tunturi Cardi Fit T30. Deze topper kost namelijk minder dan €500 en is ideaal voor iedereen die zo af en toe eens aan de conditie wil werken.
Op het overzichtelijke display zie je de trainingsvoortgang en via de handgrepen meet je de hartslag. Zo kun je dus gemakkelijk kijken of je wel op het juiste tempo rent om ook echt een impact te hebben op je uithoudingsvermogen.
Je stelt hem in op één van de 12 programma’s en je kunt gelijk beginnen zonder na te denken hoe je jouw training gaat vormgeven.
De maximale hellingshoek is 8% wat voor zo’n goedkope loopband echt netjes is ten opzichte van andere loopbanden in deze prijsklasse. Meestal zit er namelijk helemaal geen hellingshoek op de loopband in deze prijsklasse.
Hij kan tot 12 kilometer per uur ingesteld worden. Je kunt er dus niet heel hard op rennen. Maar over het algemeen rennen de meeste mensen op een tempo van rond de 10-12 kilometer per uur. Dus voor de meeste mensen is dit prima te doen.
De specificaties zijn daarmee wat minder geschikt voor de prestatiegerichte sporter, maar zijn perfect voor iedereen die basistrainingen wil uitvoeren.
Erika uit Gemert
“Een goede loopband loopt soepel en stil, met veel programma’s. zeer tevreden”
Dit gebruiksvriendelijke apparaat weegt slechts 52 kilo. Je kunt hem dus vrij gemakkelijk verplaatsen zonder gelijk je rug aan gort te helpen. Hij is belastbaar tot 135 kilo wat voor de meeste mensen genoeg is\
De afmetingen zijn 151x69x129 cm wat de loopband lekker compact maakt en dus niet echt in de weg staat, het loopvlak is 120×43 cm wat voor de meeste mensen ook meer dan genoeg is, hoewel het wel vrij smal is ten opzichte van loopbanden in een hoger segment.
Bovendien is hij inklapbaar en voorzien van transportwielen. Hij staat dus niet echt in de weg en je kunt hem eenvoudig verplaatsen. Wil je meer weten over deze loopband? Bekijk dan ook eens onze Tunturi Cario Fit 30 loopband review.
Beste goedkope loopband
Koopgids: tips voor loopbanden vergelijken
In onze top 5 ontdekte je een gevarieerde top 5 voor verschillende typen gebruikers. Van een stille loopband tot goedkope loopband en een inklapbaar model. Welke het beste bij je past hangt natuurlijk maar net af van je wensen.
Ook je budget speelt een rol. Er zijn loopbanden te koop in allerlei prijsklassen. Hoewel de duurdere apparaten vaak uitgebreidere functies hebben, hoeft dat voor jou natuurlijk niet noodzakelijk te zijn. Waar moet je op letten bij het vergelijken van loopbanden? Hieronder nog een aantal tips.
Maximale loopsnelheid
Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij het kopen van een loopband is toch wel de maximale loopsnelheid. Deze varieert veelal tussen de 14 en 20 kilometer per uur.
Om je een indicatie te geven: rond de 6 km/h is stevig wandelen. Gemiddelde hardlopers rennen 11 km/h. Doorgewinterde hardlopers kunnen zeker de 13 tot 15 km/h aantikken, met uitschieters naar boven.
Mannen rennen over het algemeen bovendien sneller dan vrouwen. Tevens zal je met intervaltraining sneller een hoger aantal km/h bereiken dan wanneer je een uur gaat lopen op één tempo.
Kortom, het is belangrijk om voor jezelf te bepalen welke maximale loopsnelheid van de loopband bij je past. Je kunt dit controleren op een loopband van iemand anders (of in de fitness) of je kunt het checken in de buitenlucht met behulp van een sporthorloge.
Houd er rekening mee dat je op een loopband relatief gezien wat sneller loopt dan bijvoorbeeld op asfalt of gras, omdat de condities (minder weerstand) optimaler zijn.
Loopband met helling
Een loopband is vaak in te stellen in een hellingshoek. Hierbij wordt het voorste gedeelte van de band omhoog geheven. Goed voor de benen en het sneller verbranden van calorieën. Ook ideaal als training wanneer je op vakantie naar de bergen gaat.
Niet iedere loopband kan een helling geven. Als de loopband dit wel kan dan moet je letten op de maximale hellingshoek. Hoe groter die hoek, hoe hoger de ‘bergen’ die jij kunt beklimmen tijdens je training.
Gebruiksgewicht en oppervlakte loopband
Loopbanden kunnen gemiddelde lichaamsgewichten aan. Gebruik je het apparaat om af te vallen en ben je wat zwaarder, houd er dan rekening mee met je aankoop dat het loopband het gewicht kan dragen.
Sta je relatief breed op je benen? Dan kan een breed loopoppervlak wel handig zijn. En als je lange benen hebt dan in een loopvlak diepte juist weer belangrijk. Kortom, kijk of de capaciteit van het apparaat aansluit bij jouw wensen.
Overigens is een zo groot en stevig mogelijke loopband nooit vervelend, maar hier moet je dan wel weer de ruimte en het budget voor hebben (die zijn over het algemeen wat prijziger). Als je weinig plek hebt dan biedt een inklapbare loopband uitkomst.
Functies van de display & loopband
Elke loopband is voorzien van display. Hierop lees je je resultaten af, waaronder afstand, snelheid, tijd en calorieverbruik. Soms hebben ze een optie tot hartslagweergave. De handvaten van de loopband bevatten in dit geval een ingebouwde hartslagmeter. Dit is ideaal wanneer je graag traint op hartslagzones.
Als een loopband compatibel met een smartphone is dan kun je resultaten automatisch over laten zetten in een app. Daarnaast kun je soms zelfs op de display series en films afspelen via je favoriete streaming app.
Daarnaast stel je via de display vooraf geprogrammeerde programma’s in. Denk aan een intervaltraining, een klimsessie in de bergen of een conditietraining.
De ene loopband heeft meer van dit soort programma’s dan de andere, dus als je graag op deze wijze traint dan is ook dit iets om rekening mee te houden bij je aankoop.
Demping
Impact reductie: Een goede schokdempingssysteem vermindert de impact op je gewrichten, spieren en wervelkolom, waardoor het risico op blessures afneemt. Het maakt de loopervaring comfortabeler, vooral voor langere trainingssessies of hardlopen.
Verschillende systemen: Er zijn verschillende soorten schokdempingssystemen, van eenvoudige kussens tot meer geavanceerde systemen met verstelbare schokabsorbers. Het is essentieel om een loopband te kiezen met een schokdempingssysteem dat past bij je lichaamsgewicht, loopstijl en fitnessdoelen.
Onderhoud
Schoonmaken en Smeren: Onderhoud is cruciaal voor de levensduur en prestatie van je loopband. Dit kan het regelmatig schoonmaken van het loopoppervlak, het smeren van de motor en andere bewegende delen, en het controleren van bouten en schroeven omvatten.
Preventief Onderhoud: Sommige modellen zijn ontworpen om onderhoudsarm te zijn, met zelfsmerende onderdelen en gemakkelijke toegang tot onderdelen die mogelijk onderhoud nodig hebben. Informeer naar het aanbevolen onderhoudsschema en overweeg een onderhoudscontract als dat beschikbaar is.
Opklapbaar vs Niet opklapbaar
Ruimtebesparing: Opklapbare loopbanden zijn ideaal voor kleinere ruimtes omdat ze kunnen worden opgeklapt en opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn. Ze zijn vaak uitgerust met wielen voor gemakkelijke verplaatsing.
Stabiliteit en Bouwkwaliteit: Niet-opklapbare loopbanden zijn meestal stabieler en hebben een robuustere bouwkwaliteit. Als ruimte niet je primaire zorg is, en je zoekt naar een duurzame en stabiele loopervaring, kan een niet-opklapbare loopband een betere optie zijn.
Motor van het apparaat
De motor is een van de meest cruciale onderdelen van een loopband. Een krachtigere motor zorgt voor een soepelere, stillere werking en heeft meestal een langere levensduur.
Motoren variëren in grootte, meestal aangeduid in paardenkracht (PK). Voor intensief gebruik, zoals hardlopen of meerdere gebruikers, kies voor een motor met minimaal 2,0 PK.
Let ook op het verschil tussen continu vermogen en piekvermogen. Continu vermogen geeft aan hoe goed de motor presteert gedurende een langere periode, wat een belangrijkere indicator is van de motorprestaties dan piekvermogen.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een loopband is cruciaal voor appartementsbewoners of huizen met gedeelde ruimtes. Modellen variëren in geluidsproductie; sommige zijn speciaal ontworpen voor stil gebruik.
Het is belangrijk om te zoeken naar loopbanden met stille motoren en geavanceerde dempingssystemen, die zowel loopgeluiden als trillingen minimaliseren.
Veiligheidskenmerken
Veiligheid op loopbanden is essentieel. Let op functies zoals noodstopknoppen, die de band direct stoppen bij een val.
Goede grip en antislip loopvlakken verminderen het risico op uitglijden, terwijl een stabiele constructie zorgt voor een veilige loopervaring, zelfs bij hogere snelheden of intensievere trainingen.
De beste loopband kopen
Wanneer je de prijzen van loopbanden naast elkaar legt dan zie je al snel dat deze flink uiteenlopen. Zo zijn er budgetmodellen van rond de €500 en premium loopbanden van €1500.
Bij het kiezen van een loopband is het vooral belangrijk dat deze aansluit op de door jou gewenste specificaties. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat je als af-en-toe sporter minder wil investeren dan als regelmatige sporter, groot gelijk!
Snuffel nog eens door onze top 5 beste loopbanden en kies je favoriet. Met merken als VirtuFit, Focus Fitness en Tunturi weet je in ieder geval zeker dat je voor een gedegen apparaat gaat waar je flink wat kilometers op kunt maken.
Er zijn ook verschillende soorten loopbanden waar je uit kunt kiezen, dus daar kun je ook nog een keuze in maken. Zo kun je kiezen voor loopbanden zonder motor, elektrische loopbanden, wandelbanden of inklapbare loopbanden.
Veelgestelde vragen over loopbanden
Het gebruik van een loopband biedt verschillende voordelen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde cardiovasculaire gezondheid, versterkte spieren en gewrichten, verhoogde beenkracht en flexibiliteit, en het gemak van binnenshuis trainen ongeacht de weersomstandigheden.
Het onderhoud varieert afhankelijk van het gebruik en het model van de loopband. Over het algemeen is het aan te raden om de loopband na elke gebruik schoon te maken en elke paar maanden een grondig onderhoud uit te voeren (bijv. smeren, controleren van bouten en schroeven, en vervangen van versleten onderdelen).
Houd rekening met factoren zoals je budget, beschikbare ruimte, trainingsdoelen, en gewenste functies (zoals programmeerbare opties, helling, snelheid, en hartslagmonitor). Probeer verschillende modellen uit in een winkel om de juiste pasvorm en het comfort te beoordelen.
Ja, het gebruik van een loopband kan bijdragen aan gewichtsverlies, vooral in combinatie met een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Het aantal verbrande calorieën hangt af van de intensiteit en duur van de training, je gewicht en metabolisme.
Hoewel de basisbeweging vergelijkbaar is, kan lopen op een loopband minder impact hebben op de gewrichten in vergelijking met buiten lopen. Loopbanden kunnen ook functies hebben zoals snelheids- en hellingaanpassingen om de intensiteit van de training te variëren. Echter, buiten lopen biedt variatie in landschap en terrein en kan mentaal stimulerender zijn.