Beste koortsthermometer van 2023
Is het zweet je uitgebroken en voel je je niet helemaal lekker? Tijd om een koortsthermometer in de slaan. Nog beter is het natuurlijk als je deze al in huis hebt, zodat je op het moment suprême direct kunt controleren of je een verhoogde temperatuur hebt.
In dit artikel presenteren we je de top 6 beste koortsthermometers, met een gevarieerde selectie van modellen voor gebruik via het oor, voorhoofd, rectaal en zelfs contactloos. Met de voordelen, nadelen en specificaties per thermometer weet je snel genoeg welke het beste bij je past. Afsluitend geven we je nog een aantal handige tips over waar je op moet letten bij het kopen van een koortsthermometer.
Beste koortsthermometers in 1 overzicht – Onze top 6!
Beste koop thermometer: MostEssential Premium Infrarood Thermometer
We kiezen deze Premium Infrarood Thermometer van MostEssential als beste koop koortsthermometer. Dat door de fijne specificaties in combinatie met de aantrekkelijke aankoopprijs. Het is een voorhoofdthermometer en oorthermometer in één, die zowel contactloos als op de huid (in het oor) te gebruiken is.
Zo mag je uitgaan van zeer snelle, makkelijke en accurate metingen. Je hebt slechts 1 seconde nodig om de temperatuur via het voorhoofd of oor te meten, dit op 0 tot 3 centimeter afstand. Dankzij de ingebouwde medische smart-chip zal de afwijking in temperatuur dan maximaal 0,2 graden zijn. En op de heldere vier kleuren HD-display lees je direct de resultaten af.
Deze digitale temperatuurmeter kan tot wel 40 metingen van verschillende gezinsleden opslaan. Zo kunnen jullie de trend van jullie lichaamstemperatuur nauwlettend in de gaten houden. Bovendien wordt dit fijne model geleverd met batterijen en handig opbergzakje. Na 12 seconden gaat hij automatisch uit om de batterij te besparen. Zo kun je tot wel 3000 metingen doen met één lading!
MostEssential Premium Infrarood Thermometer
Beste koop thermometer
Beste oorthermometer: Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA
Gaat je voorkeur uit naar het meten van temperatuur via het oor? Dan is deze Braun IRT 6520 ThermoScan 7 een goede keuze. Hij is voorzien van handig staafje met bescherming, die je eenvoudig tegen het trommelvlies kunt plaatsen.
Hij kan afgespoeld worden onder de kraan, wat de hygiëne van het gebruik van een dergelijk apparaat zeker ten goede komt. Bovendien is hij erg gemakkelijk in gebruik. Zo kost het je slechts een seconde om de meting uit te voeren. Vervolgens geeft hij een geluidssignaal wanneer de meting voldaan is.
Deze digitale oorthermometer kan tot maar liefst 9 personen onthouden. Hij heeft een age precision functie waardoor je hem ook in kunt stellen op bepaalde leeftijden. In de nacht meten? Geen probleem, want hij is voorzien van nachtverlichting. Hij wordt geleverd met 2 batterijen, houder en afsluitbare dop voor op het oorstaafje.
Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA
Beste oorthermometer
Beste thermometer voorhoofd: Medisana TM A77
Richt deze Medisana thermometer op het voorhoofd en meet direct je temperatuur. Via het handige design met knijpbutton is dat klusje zo gepiept. Het voordeel van zo’n voorhoofdthermometer is dat je hem niet op het lichaam hoeft te gebruiken, wat de hygiëne ten goede komt.
Is hij dan onnauwkeurig? Zeker niet! Hij doet betrouwbare metingen en is gecertificeerd als medisch product volgens de MDD (Medical Device Directive). Je kunt er dus met een gerust hart op vertrouwen. Hij slaat de laatste 50 metingen bovendien automatisch op. Na het doen van de meting krijg je door middel van een optisch alarm een indicatie van de koorts (groen=temperatuur oké, oranje=licht verhoogd, rood=flink verhoogd).
Handig is de lege batterijweergave, waarmee je ziet of het (bijna) tijd is om hem te voorzien van nieuwe energie. Snel leeg zal hij overigens niet raken, want hij bespaart door automatisch uit te schakelen na 18 seconden. Tot slot is hij ook nog eens aantrekkelijk geprijsd!
Beste thermometer voorhoofd
Beste contactloze thermometer: Alphamed Thermometer
Deze infrarood thermometer van Alphamed laat het jou direct weten wanneer je verhoging hebt. Bij een temperatuur vanaf 37,5 graden geeft hij namelijk een aantal beeps. Bang voor onnauwkeurigheid hoef je niet te zijn. Deze wijkt namelijk maximaal 0,2 graden af, wat echt minimaal is.
Net als de voorganger in deze top 6 beste koortsthermometers kan ook dit model de temperatuur van vloeistoffen en oppervlakten meten tot 100 graden Celsius. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het meten van de temperatuur van het bad voordat je kinderen erin gaan, of om te testen of jouw warme soepje al eetbaar is zonder dat je je zal branden.
Metingen doet hij binnen circa 5 seconden. Hij kan tot 20 personen onthouden. Je kiest tussen Fahrenheit en Celsius. Hij wordt geleverd met 2 krachtige Kodak batterijen en geeft via de batterij-indicator aan wanneer het tijd is om ze (bijna) te verwisselen. We verwachten het niet, maar mocht je eventueel toch niet tevreden zijn, dan kun je binnen 30 dagen kosteloos retourneren.
Beste contactloze thermometer
Beste rectale thermometer: Braun PRT1000
Een rectale thermometer is voorzien van een dun staafje, zodat je hem gemakkelijker toepast. We kiezen deze Braun PRT1000 als beste model, omdat hij nauwkeurige metingen doet en een super aantrekkelijke prijs heeft.
We kunnen ons voorstellen dat een rectale meting niet altijd de meest prettige manier van meten is. Gelukkig geeft dit model super snel resultaat. Binnen 10 seconden verschijnt de temperatuur op de display. Het laatste meetresultaat is steeds oproepbaar uit het geheugen.
De punt is licht buigzaam, zodat hij gemakkelijker rectaal ingebracht kan worden. Bovendien is hij kindveilig en BPA-vrij. Hij is waterbestendig, waardoor je hem gemakkelijk kan afspoelen onder de kraan. Hij wordt geleverd met handige afsluitdop, zodat je hem op een fijne manier kunt opbergen (zonder dat bacteriën zich aan de thermometer kunnen hechten, of juist vanaf daar kunnen verspreiden). Natuurlijk raden we je wel aan om hem zowel voor als na gebruik steeds goed schoon te maken.
Beste infrarood thermometer: Bintoi® XE200
Als beste infrarood koortsthermometer hebben we de voordelig geprijsde Bintoi XE200 voor je geselecteerd. Met dit model meet je vanaf een afstand tot 3 centimeter de temperatuur van het voorhoofd. Dat niet alleen want je kunt ook de temperatuur van objecten en vloeistoffen meten. Wisselen tussen deze twee metingen kan via de Mem knop (3 seconden inhouden).
Op de handige display lees je de temperatuur af, maar ook door licht en geluid krijg je een snelle indicatie. Zo kleurt hij groen en geeft hij een lange pieptoon bij een normale temperatuur (32-37,3 °C), oranje met 3 korte piepjes bij een lichte verhoging (37,4-37,9 °C) en rood met 5 korte piepjes bij flinke koorts (38-42,9 °C).
De memory modus houdt het temperatuurverloop tot wel 35 personen en metingen bij. Optioneel kun je het geluid uitschakelen, wat handig is als je bijvoorbeeld een meting bij je kindje wil doen wanneer hij of zij slaapt. De verlichte display zorgt ervoor dat je de lamp dan niet eens aan hoeft te doen. Deze infrarood Bintoi wordt geleverd met een handig opbergzakje en 2 batterijen.
Tips voor het kopen van de beste koortsthermometer
Een thermometer voor het meten van koorts is natuurlijk niet het meest leuke gezondheidsitem om aan te schaffen. Het is echter wel een fijn instrument dat voor een lage aankoopprijs een waardevol apparaatje is. We zouden je dan ook zeker aanraden om er een in huis te halen. Zo weet je wanneer je grieperig bent en wanneer je dus moet oppassen om anderen aan te steken. Ook geeft het een goede indicatie van wanneer je extra op je weerstand moet letten. Koorts is immers niet prettig en hoe sneller je ervan af bent, hoe beter!
Snuffel nog eens door onze gevarieerde top 6 beste koortsthermometers of doe je voordeel met onderstaande aankooptips voor het vinden van de beste thermometer die past bij je wensen.
Lees anders eerst eens ons artikel over hoe je een thermometer gebruikt en wat die doet.
Soorten koortsthermometers
We kunnen ons voorstellen dat ieder een andere voorkeur heeft voor het meten van de temperatuur. Waar een rectale thermometer bijvoorbeeld erg nauwkeurig is, is een contactloze thermometer wellicht wat prettiger in gebruik. Hoe en waar je de thermometer wilt gebruiken is dan ook meteen de belangrijkste vraag bij het kiezen van een koortsthermometer. Hieronder een aantal tips en richtlijnen.
Contact- of contactloze thermometer
Tegenwoordig zijn er steeds meer thermometers op de markt die de lichaamstemperatuur aan de hand van infrarood stralen kunnen meten. Dit heeft als voordeel dat ze erg hygiënisch zijn, omdat ze dus niet in contact komen met het lichaam. Bovendien komen ze goed van pas bij het meten van de temperatuur van kinderen. Als ouder kun je de meting zelfs uitvoeren terwijl je kindje slaapt. Deze non-contact thermometer biedt wat dat betreft dan ook het grootste gebruiksgemak.
Een contactloze thermometer staat ook bekend als een voorhoofdthermometer. Je richt deze dus simpelweg op het voorhoofd om de temperatuur te bepalen. In principe geven deze modellen een redelijk nauwkeurige uitslag, mits het om een kwalitatieve thermometer gaat én je deze op de juiste manier gebruikt. Een kleine afwijking kan plaatsvinden door de kleine luchtstroom die zich tussen voorhoofd en huid bevindt, maar deze zal vaak niet groter zijn dan 0,5 graden Celsius (tip: de modellen in onze top 6 hebben een maximale afwijking van 0,2 graden Celsius). Met een contact thermometer ga je voor de meest betrouwbare uitslag.
Thermometer met contact: meting via oor of rectaal
Wanneer je kiest voor een traditionele koortsthermometer dan gebeurt dit over het algemeen via het oor of rectaal. De temperatuur via het oor meten (trommelvlies) is in vergelijking tot rectaal net iets minder betrouwbaar. Daarentegen is het natuurlijk wel wat comfortabeler én ook hygiënischer en praktischer.
Een rectale temperatuurmeting is van alle varianten het meest betrouwbaar. In dit geval raden we je aan wat vaseline aan de punt van de staafthermometer te doen, zodat de anus niet beschadigd raakt. Met basis thermometers is het daarnaast ook mogelijk om koortsmetingen via de oksel (axillaire meting) en de mond (orale meting) te doen. Maak na gebruik de koortsthermometer altijd goed schoon.
Koortsthermometer met geheugenfunctie
Het is mogelijk om te kiezen voor een thermometer met geheugenfunctie. Zo kun je van dag tot dag in de gaten houden of je temperatuur schommelt of gelijk blijft. Soms zijn de modellen voorzien van meerdere gebruikersprofielen, zodat meerdere leden uit het gezin gebruik kunnen maken van dezelfde temperatuurmeter (let op de hygiëne).
Je kunt tegenwoordig ook een thermometer met app verbinding kopen. Deze deelt de resultaten met je smartphone. Dit is handig wanneer het meten van je temperatuur noodzakelijk is voor het monitoren van je gezondheid. In sommige apps kun je zelfs je medicijngebruik bijhouden en meldingen instellen die aangeven wanneer het tijd is voor de volgende meting.
Online koortsthermometer kopen
Kijken we naar de prijzen van koortsthermometers, dan zien we dat die variëren van circa €15 tot zo’n €85. De modellen met app verbinding behoren over het algemeen tot de meest prijzige modellen op de markt. Qua merken is er genoeg keuze, van Braun, Medisana en Alphamed tot Homedics, Inventum, Omron, Microlife, Beurer en vele anderen.
Met de modellen in onze top 6 beste koortsthermometers weet je in ieder geval zeker dat je kiest voor kwalitatieve en nauwkeurige thermometers. Snuffel ze nog eens door en kies het model dat qua wensen en gebruiksgemak het beste bij je past. Liever nog even verder kijken? Vergelijk dan nog meer koortsthermometers.