Beste koortsthermometer van 2023

Laatst geupdate op november 23, 2023 by Voeljegezond.nl

Is het zweet je uitgebroken en voel je je niet helemaal lekker? Tijd om een koortsthermometer in de slaan. Nog beter is het natuurlijk als je deze al in huis hebt, zodat je op het moment suprême direct kunt controleren of je een verhoogde temperatuur hebt.

In dit artikel presenteren we je de top 6 beste koortsthermometers, met een gevarieerde selectie van modellen voor gebruik via het oor, voorhoofd, rectaal en zelfs contactloos. Met de voordelen, nadelen en specificaties per thermometer weet je snel genoeg welke het beste bij je past.

Afsluitend geven we je nog een aantal handige tips over waar je op moet letten bij het kopen van een koortsthermometer.

Lees snel verder om die vervelende koorts onder de toom te krijgen met de beste koortsthermometers op de markt!

Beste koortsthermometers in 1 overzicht – Onze top 6!

Medisana TM A77

Beste koortsthermometer voorhoofd
23,95 49,49

Salvaro® Professionele Thermometer

Beste contactloze koortsthermometer

Braun PRT1000

Beste rectale koortsthermometer

Bintoi® XE200

Beste infrarood koortsthermometer

Beste koortsthermometers op de markt!

Onze top 5 beste koortsthermometers in het kort op een rijtje!

 1. MostEssential Premium Koortsthermometer – Beste koop koortsthermometer
 2. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA – Beste oor koortsthermometer
 3. Medisana TM A77 – Beste koortsthermometer voorhoofd
 4. Salvaro® Professionele Thermometer – Beste contactloze koortsthermometer
 5. Braun PRT1000 – Beste rectale koortsthermometer
 6. Bintoi® XE200 – Beste infrarood koortsthermometer

Hieronder hebben we elk product diepgaand besproken zodat jij een wel overwogen keuze kunt maken op de keiharde feite! Lees snel verder voor specificaties, wat deze betekenen jouw en de voor- en nadelen!

1. MostEssential Premium Infrarood Thermometer

We kiezen deze Premium Infrarood Thermometer van MostEssential als beste koop koortsthermometer. Dat door de fijne specificaties in combinatie met de aantrekkelijke aankoopprijs. Het is een voorhoofdthermometer en oorthermometer in één, die zowel contactloos als op de huid (in het oor) te gebruiken is.

mostessential-premium-koortsthermometer-oor-thermometer

Zo mag je uitgaan van zeer snelle, makkelijke en accurate metingen. Je hebt slechts 1 seconde nodig om de temperatuur via het voorhoofd of oor te meten, dit op 0 tot 3 centimeter afstand.

mostessential-premium-koortsthermometer-temparatuur-meten

Dankzij de ingebouwde medische smart-chip zal de afwijking in temperatuur dan maximaal 0,2 graden zijn. En op de heldere vier kleuren HD-display lees je direct de resultaten af. 

mostessential-premium-koortsthermometer-kleuren-display

Deze digitale temperatuurmeter kan tot wel 40 metingen van verschillende gezinsleden opslaan. Zo kunnen jullie de trend van jullie lichaamstemperatuur nauwlettend in de gaten houden.

Bovendien wordt dit fijne model geleverd met batterijen en handig opbergzakje. Na 12 seconden gaat hij automatisch uit om de batterij te besparen. Zo kun je tot wel 3000 metingen doen met één lading!

Wat zeggen andere gebruikers?
Milabie uit Nieuw-Vennep – 9 oktober op bol.com

Product werkt goed en snel. Nederlandstalige gids is ook handig en het opbergzakje is top om de thermometer in op te bergen.

Gemiddeld 4.7 / 5 sterren beoordeeld op bol.com!


Bestel nu hieronder de MostEssential Premium Koortsthermometer en zorg voor de gezondheid van jezelf en je familie! Klik hieronder om te bestellen en profiteer van nauwkeurige metingen, comfortabel gebruik en een kleurrijk display. Geen risico met de 100% geld-terug-garantie. Bestel vandaag nog en geniet van gemoedsrust!

MostEssential Premium Koortsthermometer

39,99
Laatste update was op: november 28, 2023 1:53 pm

Beste koop koortsthermometer

8Expert Score
Conclusie

Met deze MostEssential koortsthermometer kies je voor het beste van het beste. Hij is multifunctioneel in gebruik en kan veel metingen onthouden. Niet voor niets werd hij al aangeraden door het Ministerie van Volksgezondheid: ‘Een goed en degelijk apparaat met een mooie beoordeling’. We sluiten ons daar graag bij aan en vinden de aantrekkelijke aankoopprijs een bijkomend pluspunt van deze topper! Bestel hierboven!

Voordelen
 • Voorhoofd- en oorthermometer in één, zo kun je de twee met elkaar vergelijken voor een zo accuraat mogelijke meting!
 • Tot 40 metingen opslaan, vergelijk de metingen gemakkelijk, van het GEHELE gezin!
 • Nauwkeurige metingen (max 0,2 graden afwijking), waardoor je passend kunt handelen!
 • Batterij gaat tot 3000 metingen mee + schakelt automatisch uit in 12 seconden, energiezuinig en je kunt hem weg leggen zonder erover na te denken!
 • De prijs, die is misschien wel het beste van allemaal!
Nadelen
 • Geen app verbinding, maar wie heeft dat nodig als je tot 40 metingen kunt opslaan, en soms is simpel beter, minder zorgen!

2. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA

Gaat je voorkeur uit naar het meten van temperatuur via het oor? Dan is deze Braun IRT 6520 ThermoScan 7 een goede keuze, de beste oorthermometer! Hij is voorzien van handig staafje met bescherming, die je eenvoudig tegen het trommelvlies kunt plaatsen.

braun-irt-6520-nachtverlichting

Hij kan afgespoeld worden onder de kraan, wat de hygiëne van het gebruik van een dergelijk apparaat zeker ten goede komt. Bovendien is hij erg gemakkelijk in gebruik. Zo kost het je slechts een seconde om de meting uit te voeren. Vervolgens geeft hij een geluidssignaal wanneer de meting voldaan is. 

braun-irt-6520-meting-oor

Deze digitale oorthermometer kan tot maar liefst 9 personen onthouden. Hij heeft een age precision functie waardoor je hem ook in kunt stellen op bepaalde leeftijden. In de nacht meten? Geen probleem, want hij is voorzien van nachtverlichting. Hij wordt geleverd met 2 batterijen, houder en afsluitbare dop voor op het oorstaafje.

braun-irt-6520-pakket
Wat zeggen andere gebruikers?
Sara uit Waregem – 8 november op bol.com

Heel eenvoudig te gebruiken en wijst zichzelf uit. Zitten al batterijen in en kwam met een speelgoed thermometer, heel leuk! Resultaat kwam overeen met gemeten temperatuur met de rectale thermometer. Aanrader!

Gemiddeld 4.5 / 5 sterren beoordeeld op bol.com!

Kies voor precisie en gemoedsrust met de Braun IRT 6520 ThermoScan 7 oorthermometer. Bestel hieronder de beste oorthermometer!

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA

52,30
Laatste update was op: november 28, 2023 1:53 pm

Beste oor koortsthermometer

9Expert Score
Conclusie

Deze Braun beste oorthermometer valt qua prijs in de midden- tot hoge klasse, maar daarvoor krijg je ook zeker iets terug. Zo is hij uiterst nauwkeurig en ligt hij comfortabel in de hand. En ook in het oor, want het zachte oorstaafje zorgt ervoor dat je de meting op een fijne manier kan doen. Het zachte geluidssignaal geeft aan wanneer de meting gereed is. Door het onthouden van maximaal 9 personen én het eenvoudig schoonmaken (waterbestendig) is hij bruikbaar voor het hele gezin! Klinkt goed toch! Bestel hem hierboven!

Voordelen
 • Zacht oorstaafje, die vervangbaar zijn, voor een fijne en hygiënische meting!
 • De voorverwarmde tip elimineert het koeleffect in het oor en garandeert nauwkeurigheid, maakt de meting maakt voor baby's en kinderen.
 • Tot 9 personen onthouden, geschikt dus om je kleintje tot je partner of je bejaarde vader, metingen te doen en op te slaan!
 • Nachtverlichting, handig als je je kleintje of 's nachts niet goed voelt!
 • Geeft geluidssignaal na meting, snel waar je aan toe bent en kun je sneller handelen.
 • Met Age Precision®-technologie biedt het op leeftijd gebaseerde koortsdrempels voor superieure koortsbegeleiding, ideaal voor ouders!
Nadelen
 • Geen app verbinding, maar de termometer heeft van zich zelf al de functie om metingen op te slaan en het beschikt over alle functies die je nodig hebt!
 • Relatief prijzig, maar een goede thermo meter is geen overbodige luxe! Gezond zijn is naar onze mening onbetaalbaar!

3. Medisana TM A77

De Medisana TM A77 hebben wij verkozen als beste thermometer die meet via het voorhoofd. Richt deze thermometer op het voorhoofd en meet direct je temperatuur. Via het handige design met knijpbutton is dat klusje zo gepiept. Het voordeel van zo’n voorhoofdthermometer is dat je hem niet op het lichaam hoeft te gebruiken, wat de hygiëne ten goede komt.

medisana-tm-a77-non-contact-meten

Is hij dan onnauwkeurig? Zeker niet! Hij doet betrouwbare metingen en is gecertificeerd als medisch product volgens de MDD (Medical Device Directive). Je kunt er dus met een gerust hart op vertrouwen. Hij slaat de laatste 50 metingen bovendien automatisch op.

medisana-tm-a77-non-cantact-display

Na het doen van de meting krijg je door middel van een optisch alarm een indicatie van de koorts (groen=temperatuur oké, oranje=licht verhoogd, rood=flink verhoogd).

Handig is de lege batterijweergave, waarmee je ziet of het (bijna) tijd is om hem te voorzien van nieuwe energie. Snel leeg zal hij overigens niet raken, want hij bespaart door automatisch uit te schakelen na 18 seconden. Tot slot is hij ook nog eens aantrekkelijk geprijsd!

Wat zeggen andere gebruikers?
FlyingV uit Tielt-Winge – 29 december op bol.com

Eenvoudige, betrouwbare thermometer. Met 3 kinderen in huis is het nu kinderspel om de temperatuur te meten.

Gemiddeld 4.3 / 5 sterren beoordeeld op bol.com!

Klik hieronder voor die aantrekkelijke prijs!

Medisana TM A77

23,95 49,49
Laatste update was op: november 28, 2023 1:53 pm

Beste koortsthermometer voorhoofd

8.5Expert Score
Conclusie

Deze Medisana voorhoofdthermometer is een fijn model dat gemakkelijk in gebruik is. Door de certificering mag je ervan uitgaan dat hij betrouwbaar is. Wat erg tof is, is dat hij ook temperaturen van objecten en vloeistoffen tot 100 graden Celsius kan meten. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook gebruiken in de keuken om te kijken of jouw soepje of sausje al op temperatuur is, of om te kijken hoe warm het in je slaapkamer is. Multifunctioneel noemen we dat! Haal jou multifunctionele thermometer, klik hierboven!

Voordelen
 • Contactloos nauwkeurige metingen op mensen, objecten en vloeistoffen, handig voor onderzoekers onder ons
 • )!
 • Slaat 50 metingen op, vergelijk dus gemakkelijk metingen, en de vooruit- (of achteruit) gang volgen!
 • Geeft optische weergave van verhoging, een kleuter zou het nog begrijpen!
 • Schakelt automatisch uit in 18 seconden, niet telkens nieuwe batterijen erin doen omdat je bent vergeten hem uit te doen!
 • Aantrekkelijke prijs, dit alles zonder die portemonnee helemaal leeg te trekken!
Nadelen
 • Metingen indelen per persoon niet mogelijk, dit is oprecht wel irritant! Maar even en papiertje erbij pakken en opschrijven! Old school baby!
 • Werkt op batterijen, kost misschien extra geld, maar dit is kun je ook als voordeel zien! Snel nieuwe batterijen erin en je kunt metingen doen!

4. Salvaro® Infrarood Thermometer

De Salvaro® Infrarood Thermometer is de beste contactloze thermometer naar en betrouwbare thermometer speciaal ontworpen voor een snelle, accurate en pijnloze meting van de lichaamstemperatuur.

Met slechts een afstand van 2 centimeter van het voorhoofd, geeft het apparaat binnen 1 seconde een heldere digitale uitlezing.

salvaro-professionele-infrarood-thermometer-led-scherm-uitgelegd

Dankzij de siliconen lens en de geavanceerde infrarood techniek is de meting bijzonder nauwkeurig. Het apparaat is ook uitermate geschikt voor baby’s: het geluid kan worden uitgeschakeld om de slaap niet te verstoren.

salvaro-professionele-infrarood-thermometer-gebruiksmogelijkheden

Belangrijk is dat de thermometer is gecertificeerd door de FDA, en is voorzien van zowel het CE-keurmerk als het FCC-keurmerk, onderstrepend dat het voldoet aan strikte kwaliteitseisen.

Het toestel is vervaardigd door een ISO9001 gecertificeerde fabrikant. Het functioneert op basis van een infraroodsensor die de temperatuur weergeeft van het gemeten oppervlak, met een precisie van 0.1-0.2 graad.

Bovendien biedt de thermometer enkele handige functies, zoals het omschakelen tussen Celsius en Fahrenheit, automatische waarschuwingen bij hoge temperaturen en opslag van meetgegevens voor maximaal 32 gebruikers.

Wat zeggen andere gebruikers?
Sientje uit Boxtel – 28 maart 2023 op bol.com

Super makkelijk apparaatje. Of je het nu gebruikt bij anderen of bij jezelf. Duidelijk afleesbaar en met een licht piepje om verder niemand te storen of wakker te maken. Ik ben er blij mee.

Gemiddeld 4.6 / 5 sterren beoordeeld op bol.com!

“Klaar om je gezondheid in eigen handen te nemen? Bestel hieronder de Salvaro® Infrarood Thermometer en ontdek het gemak van snel, nauwkeurig, en pijnloos meten!

Salvaro® Professionele Thermometer

34,95
Laatste update was op: november 28, 2023 1:53 pm

Beste contactloze koortsthermometer

8Expert Score
Conclusie

De Salvaro® Infrarood Thermometer staat voor snelheid, betrouwbaarheid en comfort. Goedgekeurd door de FDA en andere kwaliteitskeurmerken, levert het apparaat accurate metingen voor het hele gezin, inclusief baby’s. Bijkomende functies zoals temperatuurwaarschuwingen en gegevensopslag vergroten de gebruiksvriendelijkheid.

Voordelen
 • Contactloos nauwkeurige metingen op mensen, objecten en vloeistoffen, ideaal als je de vloerverwarming wilt checken of de babymelk van je kleintje!
 • Opslag voor 32 gebruikers, zo kun je gemakkelijk volgend per persoon hoe het gaat!
 • Wijkt maximaal 0,2 graden Celsius af, dit is zeer nauwkeurig en zo kun je passend actie nemen!
 • Geluidssignaal: De Salvaro® Infrarood Thermometer is voorzien van een handig geluidssignaal dat aangeeft wanneer de meting is voltooid!
 • Gebruiksvriendelijke interface! Zeer gemakkelijk af te lezen met een kleuren schema!
Nadelen
 • Werkt op AAA-batterijen die niet meegeleverd worden.
 • De meting kan worden beïnvloed door externe factoren zoals zweet, omgevingstemperatuur en meer.

5. Braun PRT1000

Een rectale thermometer is voorzien van een dun staafje, zodat je hem gemakkelijker toepast. We kiezen deze Braun PRT1000 als beste rectale thermometer, omdat hij nauwkeurige metingen doet en een super aantrekkelijke prijs heeft.

braun-prt1000-lichaamsthermometer

We kunnen ons voorstellen dat een rectale meting niet altijd de meest prettige manier van meten is. Gelukkig geeft dit model super snel resultaat. Binnen 10 seconden verschijnt de temperatuur op de display. Het laatste meetresultaat is steeds oproepbaar uit het geheugen.

braun-prt1000-lichaamsthermometer-in-verpakking

De punt is licht buigzaam, zodat hij gemakkelijker rectaal ingebracht kan worden. Bovendien is hij kindveilig en BPA-vrij. Hij is waterbestendig, waardoor je hem gemakkelijk kan afspoelen onder de kraan.

Hij wordt geleverd met handige afsluitdop, zodat je hem op een fijne manier kunt opbergen (zonder dat bacteriën zich aan de thermometer kunnen hechten, of juist vanaf daar kunnen verspreiden). Natuurlijk raden we je wel aan om hem zowel voor als na gebruik steeds goed schoon te maken.

Wat zeggen andere gebruikers?
Jennifer Bruijsters uit Maarheeze- 29 januari 2023 op bol.com

Ik was opzoek naar een oorthermometer gezien ik rectaal niet prettig vind. Echter toch gekozen voor deze variant omdat rectaal toch de beste waarde geeft. ik ben verbaasd. Waarschijnlijk door de flexibibiliteit is hij heel prettig in gebruik en is het vele malen minder vervelend om rectaal te meten. Dus ook voor kinderen minder gevoelig.


Gemiddeld 4.4 / 5 sterren beoordeeld op bol.com!

Dus, waar wacht je nog op? Met de Braun PRT1000 ben je altijd goed voorbereid op elke temperatuuruitdaging, klik hieronder en haal die van jou!

Braun PRT1000

12,70
Laatste update was op: november 28, 2023 1:53 pm

Beste rectale koortsthermometer

7.5Expert Score
Conclusie

Deze beste rectale koortsthermometer kan 1 persoon onthouden. We zien dat bij een rectaal model niet per se een nadeel, zeker niet als je het in verhouding zet tot de lage prijs van dit model. We raden je dan liever aan om er meerdere te kopen per gezinslid, omdat het beter is voor de hygiëne. Overigens is het natuurlijk wel mogelijk om hem bij meerdere personen te gebruiken. Nogmaals benadrukken we dat het belangrijk is dat je hem goed schoonmaakt. Dat is gelukkig eenvoudig te doen, want hij is waterbestendig.

Voordelen
 • Waterbestendig, dus na gebruik makkelijk af te spoelen en grondig te reinigen!
 • Binnen 10 seconden temperatuur,
 • Licht buigzame punt voor meer comfort tijdens meting, en ideaal voor bewegende kleintjes!
 • Kindveilig en BPA-vrij, fijn als je een kleine hebt!
 • Laatste meetresultaat oproepbaar uit geheugen: Handig om je temperatuurgeschiedenis bij te houden voor medisch advies.
Nadelen
 • Exclusief batterijen, maar betekent wel dat als hij in de toekomst leeg je snel batterijen kunt wisselen en weer meten!
 • Onthoudt alleen laatste meetresultaat, met de Braun PRT1000 krijg je snel de informatie die je nodig hebt, zonder gedoe! Lekker eenvoudig!

6. Bintoi® XE200

Als beste infrarood koortsthermometer hebben we de voordelig geprijsde Bintoi XE200 voor je geselecteerd. Met dit model meet je vanaf een afstand tot 3 centimeter de temperatuur van het voorhoofd. Dat niet alleen want je kunt ook de temperatuur van objecten en vloeistoffen meten. Wisselen tussen deze twee metingen kan via de Mem knop (3 seconden inhouden).

bintoi-xe200-meten

Op de handige display lees je de temperatuur af, maar ook door licht en geluid krijg je een snelle indicatie. Zo kleurt hij groen en geeft hij een lange pieptoon bij een normale temperatuur (32-37,3 °C), oranje met 3 korte piepjes bij een lichte verhoging (37,4-37,9 °C) en rood met 5 korte piepjes bij flinke koorts (38-42,9 °C).

bintoi-xe200-verlicht-display

De memory modus houdt het temperatuurverloop tot wel 35 personen en metingen bij. Optioneel kun je het geluid uitschakelen, wat handig is als je bijvoorbeeld een meting bij je kindje wil doen wanneer hij of zij slaapt.

De verlichte display zorgt ervoor dat je de lamp dan niet eens aan hoeft te doen. Deze infrarood Bintoi wordt geleverd met een handig opbergzakje en 2 batterijen.

Wat zeggen andere gebruikers?
Sergio uit Balen-Olmen – 21 oktober 2023 op bol.com

Ben zeker te vrede met deze thermometer, maar een keer getest voor zeker te zijn dat hij goed werkt? maar de zelfde dag naar mijn huisdokter moeten gaan en hij heeft het zelfde in zijn praktijk! dus!!! geen spijt van deze aankoop!

Gemiddeld 4.3 / 5 sterren beoordeeld op bol.com!

Klaar om je gezondheid in eigen handen te nemen? Haal nu de Bintoi® XE200 en meet je temperatuur in slechts enkele seconden! Bestel hieronder en zet de eerste stap naar een gezonder leven!

Bintoi® XE200

23,99
Laatste update was op: november 28, 2023 1:53 pm

Beste infrarood koortsthermometer

8.5Expert Score
Conclusie

Deze Bintoi thermometer op infrarood is erg precies. Zo wijkt de nauwkeurigheid bij het voorhoofd maximaal af tot 0,2 graden Celsius. Bij objecten is dat slechts 1 graad. Dit alles dankzij een super slimme chip! Je kunt hem overigens ook instellen op Fahrenheit indien dat je voorkeur heeft. Daarvoor hoef je slechts 5 seconden de mute knop in te drukken en dan springt hij automatisch om. Tot slot schakelt hij na een aantal seconden automatisch uit. Klinkt dit als een perfecte thermometer voor jouw! Klik dan hierboven!

Voordelen
 • Onthoud tot 35 metingen, handig om je metingen bij te houden!
 • Geeft ook kleur- en geluidssignalen voor temperatuur, een kind kan zichzelf hierdoor ook makkelijk meten!
 • Schakelt automatisch uit, bespaard batterij en is een kopzorgen minder.
 • Verlichte display (+geluid kan uit) voor metingen in het donker!
 • Voordelig model inclusief batterijen en opbergzakje, maakt het makkelijk om hem ook mee te nemen op vakantie bijvoorbeeld!
Nadelen
 • Relatief zwaar model (66,8 gram zonder batterij), maar dat is pure kwaliteit
 • )!
 • Niet waterbestendig (pas dus op met meten van vloeistoffen), maar gelukkig is het ook een contactloze thermometer, dus grondig reinigen is niet noodzakelijk! Een vochtig doekje kan natuurlijk geen kwaad!

Tips voor het kopen van de beste koortsthermometer

Een thermometer voor het meten van koorts is natuurlijk niet het meest leuke gezondheidsitem om aan te schaffen. Het is echter wel een fijn instrument dat voor een lage aankoopprijs een waardevol apparaatje is. We zouden je dan ook zeker aanraden om er een in huis te halen.

Zo weet je wanneer je grieperig bent en wanneer je dus moet oppassen om anderen aan te steken. Ook geeft het een goede indicatie van wanneer je extra op je weerstand moet letten. Koorts is immers niet prettig en hoe sneller je ervan af bent, hoe beter! 

Snuffel nog eens door onze gevarieerde top 6 beste koortsthermometers of doe je voordeel met onderstaande aankooptips voor het vinden van de beste thermometer die past bij je wensen.

Lees anders eerst eens ons artikel over hoe je een thermometer gebruikt en wat die doet.

Hoe werkt een thermometer en hoe gebruik je ze

Heb je wel eens gehoord van een thermometer maar weet je eigenlijk niet hoe die werkt, wat die doet en hoe je hem …

Soorten koortsthermometers

We kunnen ons voorstellen dat ieder een andere voorkeur heeft voor het meten van de temperatuur. Waar een rectale thermometer bijvoorbeeld erg nauwkeurig is, is een contactloze thermometer wellicht wat prettiger in gebruik. Hoe en waar je de thermometer wilt gebruiken is dan ook meteen de belangrijkste vraag bij het kiezen van een koortsthermometer. Hieronder een aantal tips en richtlijnen.

Contact- of contactloze thermometer

Tegenwoordig zijn er steeds meer thermometers op de markt die de lichaamstemperatuur aan de hand van infrarood stralen kunnen meten. Dit heeft als voordeel dat ze erg hygiënisch zijn, omdat ze dus niet in contact komen met het lichaam.

Bovendien komen ze goed van pas bij het meten van de temperatuur van kinderen. Als ouder kun je de meting zelfs uitvoeren terwijl je kindje slaapt. Deze non-contact thermometer biedt wat dat betreft dan ook het grootste gebruiksgemak.

Een contactloze thermometer staat ook bekend als een voorhoofdthermometer. Je richt deze dus simpelweg op het voorhoofd om de temperatuur te bepalen. In principe geven deze modellen een redelijk nauwkeurige uitslag, mits het om een kwalitatieve thermometer gaat én je deze op de juiste manier gebruikt.

Een kleine afwijking kan plaatsvinden door de kleine luchtstroom die zich tussen voorhoofd en huid bevindt, maar deze zal vaak niet groter zijn dan 0,5 graden Celsius (tip: de modellen in onze top 6 hebben een maximale afwijking van 0,2 graden Celsius). Met een contact thermometer ga je voor de meest betrouwbare uitslag.

Thermometer met contact: meting via oor of rectaal

Wanneer je kiest voor een traditionele koortsthermometer dan gebeurt dit over het algemeen via het oor of rectaal. De temperatuur via het oor meten (trommelvlies) is in vergelijking tot rectaal net iets minder betrouwbaar. Daarentegen is het natuurlijk wel wat comfortabeler én ook hygiënischer en praktischer.

Een rectale temperatuurmeting is van alle varianten het meest betrouwbaar. In dit geval raden we je aan wat vaseline aan de punt van de staafthermometer te doen, zodat de anus niet beschadigd raakt. Met basis thermometers is het daarnaast ook mogelijk om koortsmetingen via de oksel (axillaire meting) en de mond (orale meting) te doen. Maak na gebruik de koortsthermometer altijd goed schoon.


Waar moet je op letten bij het kopen van een thermometer?

Nauwkeurigheid

Dit is zonder twijfel het belangrijkste aspect van een thermometer. Een nauwkeurige meting kan cruciaal zijn, vooral in medische situaties. Let op de volgende punten:

 • Kalibratie: Sommige thermometers kunnen worden gekalibreerd voor maximale nauwkeurigheid.
 • Betrouwbaarheid: Lees beoordelingen en kies voor merken die bekend staan om hun betrouwbaarheid.
 • Variatie: Een kleine variatie in metingen kan normaal zijn, maar het is belangrijk dat deze variatie minimaal is.

Snelheid

De tijd die een thermometer nodig heeft om een meting te geven, kan variëren. Overweeg het volgende:

 • Directe metingen: Sommige thermometers, vooral digitale, kunnen binnen enkele seconden resultaten geven.
 • Langzamere metingen: Traditionele kwikthermometers kunnen enkele minuten nodig hebben. Deze kunnen echter soms nauwkeuriger zijn.
 • Toepassing: Voor situaties waarin je snel een meting nodig hebt, zoals bij een onrustig kind, is een snelle thermometer essentieel.

Gebruiksgemak

Een gebruiksvriendelijke thermometer kan het verschil maken, vooral in stressvolle situaties. Let op:

 • Display: Een groot en helder scherm kan het aflezen vergemakkelijken, vooral in het donker.
 • Bediening: Thermometers met minimale knoppen en een intuïtieve interface zijn vaak gemakkelijker in gebruik.
 • Reiniging: Kies voor een model dat gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren is.

Prijs

Hoewel prijs een belangrijke factor is, moet het niet ten koste gaan van kwaliteit en nauwkeurigheid. Overweeg het volgende:

 • Budget: Stel een realistisch budget in op basis van je behoeften.
 • Kwaliteit vs. Prijs: Duurdere thermometers zijn niet altijd beter, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit.
 • Garantie: Een goede garantie kan een indicatie zijn van de kwaliteit van het product.

Extra functies

Moderne thermometers komen vaak met extra functies die het gebruiksgemak kunnen verhogen:

 • Geheugenopslag: Handig om eerdere metingen bij te houden en trends te volgen.
 • Achtergrondverlichting: Hiermee kun je de thermometer gemakkelijk in het donker aflezen.
 • Koortsalarm: Een alarm dat afgaat wanneer de gemeten temperatuur een bepaalde drempel overschrijdt, wat duidt op koorts.
 • Flexibele tip: Voor extra comfort, vooral bij orale of rectale metingen.
 • Automatische uitschakeling: Bespaart batterij wanneer de thermometer niet in gebruik is.

Online koortsthermometer kopen

Kijken we naar de prijzen van koortsthermometers, dan zien we dat die variëren van circa €15 tot zo’n €85. De modellen met app verbinding behoren over het algemeen tot de meest prijzige modellen op de markt. Qua merken is er genoeg keuze, van Braun, Medisana en Salvaro tot Homedics, Inventum, Omron, Microlife, Beurer en vele anderen. 

Met de modellen in onze top 6 beste koortsthermometers weet je in ieder geval zeker dat je kiest voor kwalitatieve en nauwkeurige thermometers. Snuffel ze nog eens door en kies het model dat qua wensen en gebruiksgemak het beste bij je past. Liever nog even verder kijken? Vergelijk dan nog meer koortsthermometers.

Medisana TM A77

Beste koortsthermometer voorhoofd
23,95 49,49

Salvaro® Professionele Thermometer

Beste contactloze koortsthermometer

Braun PRT1000

Beste rectale koortsthermometer

Bintoi® XE200

Beste infrarood koortsthermometer

Veelgestelde vragen over koortsthermometers

Hoe werken koortsthermometers?

Magie? Nee, hoor! Koortsthermometers meten de infrarode straling die je lichaam uitstraalt. Deze straling verandert met je lichaamstemperatuur, en voilà, je krijgt een meting!

Wat is een normale lichaamstemperatuur?

Hoewel dit kan variëren van persoon tot persoon, wordt over het algemeen aangenomen dat een normale lichaamstemperatuur rond de 37°C (98,6°F) ligt.

Hoe weet ik of mijn koortsthermometer nauwkeurig is?

Een goede vraag! Test hem eens naast een andere thermometer. Als ze vergelijkbare resultaten geven, zit je waarschijnlijk goed. En vergeet niet de batterijen te vervangen; een zwakke batterij kan de nauwkeurigheid beïnvloeden.

Wat kost een koortsthermometer?

De prijs van een koortsthermometer kan variëren afhankelijk van het type, merk, functies en waar je het koopt. Eenvoudige digitale thermometers zijn vaak al verkrijgbaar vanaf €5 tot €15. Geavanceerdere modellen, zoals infrarood voorhoofd- en oorthermometers, kunnen tussen de €20 en €60 kosten, of zelfs meer als ze extra functies hebben

Is het veilig om dezelfde koortsthermometer voor verschillende mensen te gebruiken?

Ja, maar het is essentieel om de koortsthermometer na elk gebruik grondig te reinigen en te desinfecteren om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Kan ik een koortsthermometer gebruiken voor zowel voedsel als mensen?

Nee, het is het beste om aparte thermometers te hebben voor voedsel en medische doeleinden om kruisbesmetting te voorkomen.

Voeljegezond.nl
Logo