Beste IPL laser apparaat van 2024!

Laatst geupdate op juli 25, 2023 by Voeljegezond.nl

Wil je van die haartjes op de huid af, zonder een epilator of scheermes te gebruiken? Dan is een IPL laser apparaat een uitstekende oplossing! Middels korte lichtflitsen worden de haarzakjes onder de huid bereikt waardoor de haarzakjes in rustfase gaan en je de haargroei bij de wortel aanpakt. Zo ga je voor een maandenlange gladde huid. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van het IPL laser apparaat.

Maar dat is niet alles wat je in dit artikel kunt vinden! Aangezien het ene IPL laser apparaat het andere niet is en er duidelijke verschillen zijn in prijs-kwaliteit, zetten we hieronder onze top 5 beste IPL laser apparaten voor je op een rijtje. Inclusief voordelen, nadelen en specificaties per model. Doe je voordeel met onze IPL laser apparaat koopgids! 

Beste IPL laser apparaten in 1 overzicht – Onze top 5!

Braun Silk·expert Pro 5 PL5137

Beste IPL apparaat voor thuis

Philips Lumea Advanced BRI923/00

Beste IPL laser apparaat voor de bikinilijn

Philips Lumea Advanced BRI921/00

Beste IPL ontharingsapparaat voor lichte huid

Philips Lumea 9000 Series BRI955/00

Beste IPL ontharingsapparaat voor donkere huid
Houd er rekening mee dat zelfs de beste IPL apparaten niet geschikt zijn voor ieder huidtype. Lichtontharing werkt op basis van het contrast tussen haar- en huidskleur. Meer informatie vind je onder onze top 5 beste laser apparaten.

Beste koop IPL apparaat: Braun Silk-Expert Pro 5 PL5223

We kiezen de Braun-Silk Pro 5 PL5223 als beste koop IPL laser apparaat, omdat hij uitblinkt in een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Met 400.000 flitsen kun je er vanuit gaan dat hij lang meegaat. Bovendien is dit model geschikt voor veel verschillende haar- en huidskleuren, wat hem ideaal maakt voor IPL ontharing door bijna iedere man en vrouw.

De ingebouwde huidsensor leest de huid continu tijdens het ontharen en past hier vervolgens de lichtintensiteit op aan. Zo weet je zeker dat je altijd gaat voor de meest effectieve behandeling op dat moment. Je stelt hem in op 3 verschillende standen. Hij is compatibel met je smartphone voor het volgen van een behandelplan.

Je krijgt diverse accessoires meegeleverd, waaronder een lichaamsopzetstuk, een precisie opzetstuk, een extra breed opzetstuk, een Venus scheermesje voor de plekken die je met het IPL apparaat beter niet kunt behandelen en een opbergetui. Dit model werkt op netstroom, zodat je nooit zonder batterij komt te staan.

Braun Silk-Expert Pro 5 PL5223

399,00
Laatste update was op: februari 26, 2024 7:06 am

Beste koop IPL apparaat

8.5Expert Score
Conclusie

Dit Braun IPL laser apparaat met accessoires biedt echt alles wat je nodig hebt om je compleet te ontharen. Dankzij het scheermes bereik je de meest intieme zones (daarvoor is IPL niet geschikt) en met het extra brede opzetstuk pak je binnen een mum van tijd grote oppervlaktes aan, zoals benen en armen. Houd rekening met een behandeltijd van circa vijf minuten per lichaamsdeel. Dit model is ideaal als je nooit zonder stroom wilt zitten. Gaat je voorkeur uit naar een vergelijkbaar model op accu? Ga dan voor het volgende Braun IPL apparaat!

Voordelen
 • 400.000 lichtflitsen
 • Brede trimmer én precisietrimmer inbegrepen
 • Ook overige accessoires, zoals etui en scheermes
 • Compatibel met smartphone
 • Uitstekende prijs-kwaliteit
Nadelen
 • Geen beschermbril voor lichtflitsen
 • Netsnoer vinden sommigen vervelend

Beste IPL apparaat voor thuis: Braun Silk·expert Pro 5 PL5137

Wil je je IPL laser apparaat over heel het lichaam gebruiken en is jouw huid op de ene plek meer gevoelig dan op de andere plek? Wellicht dat de Braun Silk-expert Pro 5 PL5137 de beste keuze voor jou is. Deze heeft namelijk liefst 10 verschillende intensiteit standen. En met de speciale sensor wordt zelfs de lichtsterkte automatisch voor je aangepast.

Voor het beste resultaat scheer je de zones die je gaat behandelen vooraf glad. Daarvoor hoef je niets extra’s in huis te halen, want je doet het met meegeleverde Venus scheermes. Daarnaast ontvang je ook accessoires als een lichaamsopzetstuk, precisie opzetstuk, opbergetui en oplader. Dit model werkt dus op accu, waardoor je nooit last hebt van een netsnoer. Wel zal je hem natuurlijk af en toe op moeten laden (geen batterij-indicator).

Dit model gaat voorlopig wel mee, want met 400.000 lichtflitsen kan hij flink wat haartjes de das omdoen. Je kunt uitgaan van zeker 20 jaar, wel afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt. De standaard garantie is 2 jaar en optioneel kun je een extra zekerheidspakket aanschaffen.

Braun Silk·expert Pro 5 PL5137

599,99
Laatste update was op: februari 26, 2024 7:06 am

Beste IPL apparaat voor thuis

8.5Expert Score
Conclusie

Dit Braun IPL ontharingsapparaat is perfect voor iedereen die een model op accu zoekt, waardoor je bijvoorbeeld lekker voor de tv je ding kunt doen. Je koppelt hem aan je smartphone, waardoor je in combinatie met de huidsensor altijd op de geschikte momenten en met de juiste intensiteit lasert. IPL thuis doen wordt met dit model super eenvoudig en dankzij het prachtige opbergetui neem je hem ook nog eens overal mee naartoe!

Voordelen
 • 400.000 lichtflitsen
 • 10 intensiteit standen
 • Diverse accessoires inbegrepen
 • Compatibel met smartphone
 • Geen last van netsnoer
Nadelen
 • Geen beschermbril voor lichtflitsen
 • Batterij moet opgeladen worden (geen batterij-indicator)

Beste IPL laser apparaat voor de bikinilijn: Philips Lumea Advanced BRI923/00

De Lumea Advanced Philips IPL laser is perfect bruikbaar voor het bijhouden van de bikinilijn. Hij is namelijk bruikbaar op donkerblond tot zwart haar, van een lichte huid tot een midden bruine huid. Het is aan te raden om je haartjes vooraf aan de IPL behandeling te verwijderen, bijvoorbeeld met de Philips ladyshave.

Bij je aankoop ontvang je een opzetstuk voor de bikinilijn, alsook voor je gezicht en rest van je lichaam. Tevens krijg je een precisietrimmer, wenkbrauwkam, schoonmaakdoekje en reisetui en oplader. Hij werkt op netstroom, de kabel is 1,95 meter. Daarnaast werkt dit IPL laser apparaat via app voor advies qua behandeling.

De ingebouwde huidsensor meet jouw huidskleur en stopt zelfs met flitsen als hij waarneemt dat jouw huidskleur niet geschikt is voor de behandeling. Zo herkent hij bijvoorbeeld ook moedervlekken, en dan doet hij het uit veiligheid niet. Hij heeft 5 standen en geeft 250.000 lichtflitsen.

Philips Lumea Advanced BRI923/00

315,00
Laatste update was op: februari 26, 2024 7:06 am

Beste IPL laser apparaat voor de bikinilijn

8Expert Score
Conclusie

Binnenkort op vakantie of gewoon áltijd af zijn van die haartjes bij je bikinilijn? Het grote voordeel van de Philips Lumea IPL laser is dat hij erg geschikt is voor verschillende haarkleuren, zelfs als dat heel donker is. Tel daar de accessoires en precisietrimmer bij op en je kunt erg nauwkeurig te werk gaan. Na gebruik maak je hem schoon met het bijgeleverde doekje, handig!

Voordelen
 • 5 intensiteit standen
 • Opzetstuk voor bikinilijn en precisietrimmer
 • Ook overige accessoires, waaronder etui en doekje
 • Sensor: stopt bij detecteren moedervlekken
 • Compatibel met smartphone
Nadelen
 • Geen opzetstuk voor oksels

Beste IPL ontharingsapparaat voor lichte huid: Philips Lumea Advanced BRI921/00

Niet ieder IPL laser apparaat is geschikt voor een lichte huid, maar de Philips Lumea Advanced BRI921/00 zeker wel! De combinatie met de haarkleur donkerblond, (donker)bruin of zwart werkt hierbij het meest effectief. Val jij hieronder, dan kan deze Philips IPL laser wel eens de beste keuze voor je zijn!

Bij je aankoop ontvang je tal van accessoires, namelijk een opzetstuk voor je lichaam, voor je gezicht, een precisietrimmer, wenkbrauwkam, reisetui en schoonmaakdoekje. Hij werkt op netstroom, waardoor je nooit stilstaat. De netsnoer is 1,95 meter. Bovendien is hij met een gewicht van slechts 0,79 kilo lekker licht. Het aantal flitsen is 250.000.

Hij is compatibel met smartphones en is voorzien van 5 standen. De ingebouwde huidsensor meet je huidskleur en weet dan ook precies wanneer je huidskleur wel of niet geschikt is. Ook hier geldt dat wanneer het apparaat een moedervlek ontdekt, hij meteen stopt met flitsen.

Philips Lumea Advanced BRI921/00

279,75
Laatste update was op: februari 26, 2024 7:06 am

Beste IPL ontharingsapparaat voor lichte huid

8Expert Score
Conclusie

Naast dat dit IPL laser apparaat van Philips super fijn werkt, kan hij goed gebruikt worden voor zelfs de gevoelige huid. Wel is hij wat lastiger te gebruiken voor oksels en bikinilijn, omdat er geen afgerond opzetstuk mee wordt geleverd. Daarentegen behoort hij tot de wat voordeligere IPL apparaten met kwaliteit op de markt. Zoek je dus een gedegen model, heb je een wat lichtere huid en gebruik je hem vooral voor grote delen van het lichaam en het gezicht? Dan zit je goed met deze Philips IPL laser!

Voordelen
 • 5 intensiteit standen
 • Ook voor super lichte huid
 • Diverse accessoires, waaronder etui en doekje
 • Sensor: stopt bij detecteren moedervlekken
 • Compatibel met smartphone
 • Licht in gewicht: 0,79 kilo
Nadelen
 • Geen opzetstuk oksels/bikinilijn

Beste IPL ontharingsapparaat voor donkere huid: Philips Lumea 9000 Series BRI955/00

De Philips Lumea 9000 Series BRI955/00 is geschikt voor onder andere de midden bruine en donkerbruine huid (werkt niet op zwarte huid). Daarbij passen haarkleuren als donkerblond, (donker)bruin en zwart het beste. De huidsensor leest de huid en past daarop altijd de licht intensiteit aan.

Het aantal flitsen is 450.000. twijfel je tussen de keuze van een draadloos of bedraad model? Beide hebben voordelen en dit Philips Lumea IPL ontharingsapparaat combineert het beste van deze twee! Je gebruikt hem namelijk zowel via netsnoer als draadloos op accu!

Dit IPL laser apparaat met app is handig in gebruik: het juiste behandelplan lees je af via de smartphone. Zo zie je altijd wanneer het tijd is voor een nieuwe behandeling. Kies het juiste opzetstuk en behandel lichaam, gezicht, oksels en bikinilijn. Dit model is namelijk een echte allrounder!

Philips Lumea 9000 Series BRI955/00

398,49
Laatste update was op: februari 26, 2024 7:06 am

Beste IPL ontharingsapparaat voor donkere huid

8.5Expert Score
Conclusie

De beste kenmerken van dit IPL apparaat? Professioneel, eenvoudig in gebruik en gaat lang mee! De SmartSkin sensor detecteert je huidskleur aan het begin van de behandeling en past hier direct de lichtintensiteit op aan. Daarnaast krijg je een persoonlijk behandelplan via app, waarbij je een melding krijgt wanneer het tijd is voor een nieuwe ronde. Daarnaast ontvang je fijne opzetstukken die soepel langs de contouren van je huid glijden. Tot slot gebruik je hem hoe en waar je maar wilt: bedraad en draadloos. Een échte topper!

Voordelen
 • 450.000 lichtflitsen
 • 5 intensiteit standen
 • Diverse opzetstukken en etui
 • Past intensiteit aan op huidskleur
 • Compatibel met smartphone
 • Zowel draadloos als bedraad bruikbaar
Nadelen
 • Exclusief trimmer of scheermesje

IPL laser apparaten vergelijken: tips voor bij het kopen

Hierboven las je over de beste IPL apparaten van het moment, van goedkope tot professionele modellen. Welke is jouw favoriet? Of wil je liever nog wat meer achtergrondinformatie over dit handige apparaat? Lees dan verder! We vertellen je meer over de exacte werking van dit apparaat en geven je tips over het vergelijken van IPL apparaten. Zo vind je het beste IPL apparaat dat bij je past!

Wat is een IPL laser apparaat?

IPL is een afkorting van Intense Pulsed Light. In praktijk wil dit zeggen dat je met een IPL apparaat korte lichtflitsen op de huid laat komen. Of eigenlijk onder de huid, want deze lichtflitsen bereiken de haarzakjes. Je pakt de haargroei dus bij de wortel aan.

Wat er gebeurt in de huid na het gebruik van een IPL laser apparaat? Haren bevatten pigment, die licht absorberen en vervolgens in warmte omzetten. Door deze warmte komen de haarzakjes op den duur in rustfase, waardoor het haar dus niet meer groeit voor meerdere maanden. 

Hoe werkt een behandeling met het IPL laser apparaat?

Afhankelijk van jouw behandelplan kom je met het gebruik van een IPL apparaat eerst in de opstartfase, waarbij je -afhankelijk van je haargroei- het apparaat vier tot twaalf keer de behandeling uitvoert. Vaak doe je dit in één of twee weken, en zodra de haren niet meer terug groeien is het tijd voor de onderhoudsfase, waarbij je de IPL laser nog slechts om de vier tot acht weken hoeft te gebruiken. Houd er rekening mee dat het behandelplan verschilt per persoon. Richtlijnen kun je vinden in de gebruiksaanwijzing of in de gekoppelde smartphone app.

Is IPL ontharing veilig?

IPL ontharing werkt natuurlijk net even anders dan het standaard scheerapparaat of mesjes. Daarom vragen mensen zich wel eens af of het veilig is. Het gebruik van een IPL laser apparaat is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Volg het aanbevolen behandelplan dat je in de gebruiksaanwijzing vindt. 

Daarnaast kun je bij veel IPL laser apparaten tegenwoordig een app koppelen, die aangeeft wat de beste instellingen zijn. Ook geeft de app aan wanneer het tijd is voor een nieuwe behandeling. Zo werk je dus altijd perfect op maat.

De betere IPL lasers beschikken daarnaast over een veiligheidssysteem. Die zorgen ervoor dat het apparaat alleen lichtflitsen afgeeft als het contact heeft met de huid. De ingebouwde uv-filter zorgt er daarnaast voor dat je huid beschermd wordt tegen schadelijke straling.

Is IPL ontharing geschikt voor mij?

Als je het vaak scheren en epileren meer dan zat bent dan is IPL ontharing een goed alternatief. Het is echter belangrijk om te weten dat deze methode niet voor ieder huidtype even geschikt is. Heb je bijvoorbeeld veel moedervlekken of sproeten? Dan kun je deze methode beter aan je neus voorbij laten gaan (kies bij enkele moedervlekken liever een model met ingebouwde huidsensor).

Daarnaast werkt IPL ontharing minder goed op bepaalde combinaties van huidskleur en haarkleur. Bijvoorbeeld op een hele donkere huid met hele donkere of juist hele blonde haren. Ook voor rode haartjes werkt het niet altijd even goed. Hoe meer de haarkleur (m.u.v. grijs) en de huidskleur qua tint van elkaar verschillen, hoe effectiever het IPL laser apparaat normaal gesproken werkt.

Naast bovenstaande is het gebruik van een IPL laser apparaat minder of niet geschikt in de volgende situaties:

 • IPL tijdens zwangerschap: het is af te raden een IPL apparaat te gebruiken, omdat je huid extra gevoelig is en daardoor de kans op huidbeschadiging of zelfs pigmentvlekken toeneemt.
 • IPL op spataderen of na de zonnebank: ook op reeds behandelde spataderen is dit vaak een minder geschikte optie. En ook enkele dagen vóór en na het zonnebanken is dit een minder goede keuze voor de huid.
 • IPL op tatoeages, piercings, onrustige of beschadigde huid: om je huid in optimale conditie te houden kun je het in deze gevallen beter voorkomen.
 • IPL bij gebruik van medicijnen, diabetes, pacemaker, littekens, implantaten, injectieplekken, epilepsie of (genezen) huidkanker: raadpleeg in dit geval altijd je arts voor advies.

Wat kun je ontharen met een IPL laser apparaat?

Een IPL apparaat is niet per se geschikt om haar op alle plekken te voorkomen. Er zit ook weer een verschil tussen mannen en vrouwen. Houd globaal de volgende richtlijnen aan en lees altijd de gebruiksaanwijzing van het betreffende apparaat om te weten waarop je het apparaat wel en niet kunt gebruiken.

IPL ontharing vrouwen: je kunt vrijwel alles ontharen met uitzondering van delen rond de ogen, oren en wenkbrauwen. In het gezicht kunnen kaak en bovenlip wel. Ook de schaamstreek en tepels zijn niet aan te raden voor IPL.

IPL ontharing mannen: mannen kunnen het IPL apparaat wel gebruiken in delen van de schaamstreek, met uitzondering van scrotum, anus en schaambeen. Daarnaast mogen ze het hele gezicht (waaronder de baard) en hals niet behandelen. 

Er zijn dus best wat uitzonderingsgebieden voor de IPL behandeling. Het apparaat wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor iedereen die langdurig gladde benen en/of een borst wil.

IPL behandeling uitbesteden

Je hoeft niet per se zelf aan de gang te gaan met IPL, je kunt de behandeling namelijk ook bij een schoonheidssalon laten doen. Houd er wel rekening mee dat je meerdere keren terug moet en dat het ergens anders laten doen van deze behandeling een stuk prijziger is dan zelf aan de slag gaan. 

Sommige aanbieders geven garantie, maar bij de ander betaal je voor het aantal behandelingen en weet je daarna niet zeker of je eerder terug moet, waardoor je onder de streep mogelijk nóg duurder uitkomt. Kies je liever voor een eigen IPL apparaat, dan vind je hieronder nog een aantal tips over waar je op moet letten bij de aankoop ervan.

Beste IPL apparaat kiezen

Er is niet per se een beste IPL laser apparaat dat het beste is in zijn algemeen, maar er is wel een beste IPL apparaat voor jou. Dit heeft dus ook te maken met je huidskleur en haarkleur, dus koop altijd een apparaat dat daarbij aansluit. Om je op weg te helpen hebben we dus voor de verschillende haarkleuren en huidskleuren hierboven onze aanrader aanbevolen.

Optioneel kun je opzetstukken bij kopen, direct in één aankoop, of als losse accessoires. Bedenk vooraf al wat je precies wilt ontharen met het apparaat zodat je op het gebied van prijs-kwaliteit meteen de beste keuze maakt.

Aantal lichtflitsen

Er is een flink verschil tussen het aantal lichtflitsen per apparaat, van 200.000 tot wel 500.000. Deze eerste gaat circa 10 jaar mee, terwijl je apparaat met meer lichtflitsen normaliter tot zeker 20 jaar meegaat. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de oppervlaktes die je wilt ontharen. Hoe groter, hoe beter je kunt kiezen voor een model met veel lichtflitsen. Uiteraard betaal je daar normaliter relatief gezien wat meer voor.

Aantal standen en huidsensor

Hoe meer standen het apparaat heeft, hoe beter je kunt afstemmen op jouw haargroei en haargebieden. Bij voorkeur kies je voor een model met ingebouwde huidsensor. Die leest je huid af en weet dan de juiste stand te kiezen. Een ander voordeel is dat hij niet werkt op het moment dat hij bijvoorbeeld een moedervlek detecteert. De huidsensor zorgt er dus als het ware voor dat je huid beter beschermd wordt.

IPL laser apparaat kopen

Bij het kopen van een IPL laser apparaat kijk je ook nog of het apparaat geschikt is voor jouw huid én dat de accessoires voor jou naar wens zijn. Lees dus vooraf altijd de toepassingen en eigenschappen of maak gebruik van onze top 5 beste IPL apparaten voor keuzehulp. Wellicht let je ook graag op de prijs. Kies beter voor een kwalitatief apparaat met de juiste veiligheidsmaatregelen en een ingebouwde huidsensor, dan dat je voor een goedkoop model gaat waar het aan bepaalde specificaties ontbreekt. Zo ga je voor de beste combinatie van effectiviteit en veiligheid. We wensen je veel succes met het IPL laser apparaat thuis gebruiken!

Braun Silk·expert Pro 5 PL5137

Beste IPL apparaat voor thuis

Philips Lumea Advanced BRI923/00

Beste IPL laser apparaat voor de bikinilijn

Philips Lumea Advanced BRI921/00

Beste IPL ontharingsapparaat voor lichte huid

Philips Lumea 9000 Series BRI955/00

Beste IPL ontharingsapparaat voor donkere huid
Voeljegezond.nl
Logo