Beste hoofdkussen van 2024

Laatst geupdate op juli 19, 2023 by Voeljegezond.nl

Ben je op zoek naar een hoofdkussen die bij jouw slaaphouding past en verder lang mee gaat? Of ben zoekende naar een slaapkussen die niet te veel kost maar wel goed zijn werk doet? Je wilt goed kunnen slapen en weet dat een goed kussen daarvoor belangrijk is.

In dit artikel bespreken we wat voor een soorten hoofdkussens er zijn en welke het beste past bij wat voor een soort slaper. Een hoofdkussen is namelijk heel persoonlijk. Iedereen heeft een ander lichaam en houding waarin hij of zij ligt. De één heeft last van rugklachten en de ander kampt met snurkproblemen. In dit artikel willen we je helpen met welke slaapkussen nou het beste bij je past. 

Beste hoofdkussens in 1 overzicht – Onze top 7

COMFYCENTRE® Traagschuim Hoofdkussen

Beste kussen voor zijligging. Traagschuim kussen voor de zijslaper

Deltex Ecodown Hoofdkussen

Beste kussen voor rugligging, Zacht en synthetisch.

Swiss Boxkussen Hoofdkussen

Beste kussen voor de buikligging, Half hard kussen om lekker in te slapen op je buik.

Hoofdkussen My Bedding

Beste koop voor een laag budget.

Slaapcity® Ergonomisch orthopedisch traagschuim hoofdkussen

Beste koop voor als je rug- en/of nekklachten hebt.

LILLA24® Slaapkussen (set van 2)

Beste anti allergie slaapkussen

Soorten kussens

Er zijn verschillende soorten kussens waaruit je kunt kiezen om mee naar dromenland te vertrekken. Zo heb je dons kussens, synthetische kussens, latex kussens en kussens gemaakt van schuim. 

soorten-kussens

Dons kussens

Zoals je misschien wel had verwacht zijn deze kussens gevuld met dons en veren. Dit zorgt voor een lekkere zachte ligging voor het hoofd. Hoe voller het kussen is gevuld met dons, hoe harder deze is. Op deze manier wordt de hardheid van het kussen ook bepaald.

Het voordeel is dat je het kussen kunt vormen naar jouw wensen. Het enige wat je moet doen is het dons verplaatsen naar de plekken waar jij de meeste steun nodig hebt. Hoewel je het kussen wel kunt vormen zoals je wilt is het wel zaak om dit kussen weer op te schudden de volgende dag.

Ga maar na, als je een nacht geslapen hebt dan draai je af en toe om en vervormd het kussen weer.  Verder heeft dit kussen een goede ventilatie en houdt het warmte vast. Het nadeel is wel dat wat gevoeliger is voor huisstofmijt. 

Synthetische kussens

Het volgende soort kussens zijn de synthetische kussens. Dit zijn kussens die gevuld zijn met materialen zoals polyester in de vorm van kleine bolletjes. Door deze bolletjes kan de hardheid van het kussen worden afgesteld. Het grote voordeel van een synthetisch hoofdkussen is dat het goed werkt tegen allergie. Je zult er met zo’n kussen een stuk minder last van hebben. Het nadeel van dit kussen is wel dat het niet echt ventileert.  

Latex kussens

Een latex kussen is een kussen dat in een bepaalde vorm is gegoten en deze vorm vasthoud. Het voordeel hiervan is dat het kussen ook na verloop van tijd de vorm behoudt. Hierdoor blijft de ondersteuning goed en blijf jij dus in de juiste slaaphouding liggen die bij jou past. Wat een nadeel kan zijn is dat het kussen erg warm kan worden doordat hij dit vasthoudt. In een warme zomer dus niet echt een aanrader. 

Traagschuim kussens

Ook zijn er nog kussens die gemaakt zijn van schuim. Het schuim waar deze kussens mee gemaakt worden, wordt ook wel traagschuim genoemd. Doordat deze kussens van schuim worden gemaakt vormt hij langzaam naar jouw lichaam.

Vandaar de naam traagschuim. Op het moment dat je niet meer op het schuimkussen ligt, zal de vorm weer naar zijn originele vorm terug vormen. Het voordeel van dit kussen is dat hij zich helemaal vormt naar de persoon en dus een perfecte ondersteuning biedt voor degene die erop ligt. Het nadeel is echter wel dat de vorm niet gelijk terug is, maar dat dit even 

Soorten slaaphoudingen

De verschillende soorten slaaphoudingen hebben we in ons andere artikel over slaaphoudingen al uitvoerig besproken. Ben je dus benieuwd naar informatie rondom slaaphoudingen, lees dan vooral dat artikel. 

Om het kort te houden onderscheiden we drie slaaphoudingen.

 • Zijligging
 • Rugligging
 • Buikligging

Beste hoofdkussen per slaaphouding

Bij iedere soort ligging zal het soort kussen dat je nodig hebt ook verschillen. We zullen per slaaphouding de drie beste hoofdkussens bespreken en wat de voor- en nadelen van zijn van deze kussens. 

Beste anti allergie slaapkussen – LILLA24® Slaapkussen (set van 2)

Heb jij last van een huisstofmijtallergie en ben jij op zoek naar een anti allergie slaapkussen? Dan moet je het LILLA24® Slaapkussen hebben. Dit kussen komt in een set van twee kussens zodat je deze kunt delen met jouw eventuele partner. Zo hoef je dus ook niet last te hebben van het kussen van je partner.

Het Lilla 24 hoofdkussen is een kussen met een medium stevigheid dat je prima ondersteund tijdens het slapen. Hoewel het geen ergonomische werking heeft, ligt die heerlijk. Het mooie van de stof en vulling waarmee het kussen is samengesteld is dat het ademend is en hierdoor de temperatuur goed kan regelen. Zo voelt het kussen als je er net op ligt lekker koel aan.

Ook krijg je er 12 maanden garantie bij en kun je er zelfs 30 dagen op proefslapen. Zo weet je dus zeker dat je een goede aankoop doet. Naast deze garantie is het ook mooi dat je hem kunt wassen en zelfs in de droger kunt doen. Zo kunt je jouw kussen goed schoon houden en slaapt die extra lekker. Niks zo lekker als een net gewassen kussen toch?

LILLA24® Slaapkussen (set van 2)

34,95
Laatste update was op: februari 26, 2024 9:44 am

Beste anti allergie slaapkussen

8Expert Score
Conclusie

Als we kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan is het zeer mooi in balans. Zeker als je bedenkt dat je twee kussens krijgt. De hypo allergene tijk zorgt ervoor dat je geen last hebt van je allergie en heerlijk kunt slapen. Want laten we eerlijk wezen, dat is waar het uiteindelijk om gaat toch? Goede nachtrust.

Voordelen
 • Verkoelend effect
 • In Europa geproduceerd
 • Wasbaar
 • Geschikt voor in de droger
 • Anti-allergie
 • Komt in een set van 2
Nadelen
 • Geen ergonomische werking

Beste kussen voor een zijliggingComfy Ultra Dense traagschuimkussen van Slaapcity

Als we gaan kijken naar het beste kussen om op je zij mee te liggen dan is het belangrijk dat het kussen genoeg steun geeft voor de nek. Je schouder zit er namelijk ook onder en als het kussen te laag is of te weinig steun geeft dat je in een verkeerde houding komt te liggen.

Het kussen moet dus hoog genoeg zijn en tegelijkertijd genoeg steun bieden. Het soort kussen dat zich hiervoor leent zijn traagschuim kussens. Het beste kussen voor als je in een zijligging slaapt is dan ook het Comfy Ultra Dense traagschuimkussen van Slaapcity.

Dit kussen is wat hoger dan de meeste kussens en is tegelijk ook stevig. Dit maakt het de beste keuze voor als je ervan houdt op je zij te slapen. Het kussen vormt zich terwijl je slaapt steeds meer naar jouw contouren wat hem iedere nacht weer op jouw houding laat afstemmen. Het mooie hiervan is dat je er zelf niks voor hoeft te doen. Hoewel sommige traagschuim kussens na verloop van tijd zijn vorm en stevigheid verliest en hebben ze er bij dit kussen extra aandacht aan besteed. 

Een bijkomend voordeel aan dit kussen is dat hij eenvoudig schoon te maken is, je 30 dag mag proefslapen op dit kussen en maar liefst 5 jaar garantie krijgt bij het kussen. 

In ons andere artikel over het beste hoofdkussen voor de zijslaper bespreken we dit nog eens uitgebreid.

COMFYCENTRE® Traagschuim Hoofdkussen

59,99
Laatste update was op: februari 26, 2024 2:15 am

Beste kussen voor zijligging. Traagschuim kussen voor de zijslaper

8.5Expert Score
Conclusie

Het Ultra comfy hoofdkussen ondersteund je goed in de zijligging en je kunt het kussen 30 dagen uitproberen. Als klap op de vuurpijl krijg je er ook nog eens 5 jaar garantie bij en helpt het jou heerlijk te slapen.

Voordelen
 • Wat hoger kussen
 • Goede steun voor de nek
 • Vormt zich naar jouw lichaam
 • Behoud de stevigheid
 • Eenvoudig schoon te maken
 • 5 jaar garantie
Nadelen
 • Niet geschikt voor buikslapers
 • Je moet van traagschuim houden
 • Prijzig

Beste kussen voor een rugliggingDeltex Ecodown hoofdkussen

Bij een rugligging is het handig als het kussen wat zachter is. Dit komt omdat als je op je rug ligt je wervelkolom recht is op het moment dat je een lichte ondersteuning hebt onder je hoofd.

Een laag kussen dus die lekker zacht is. Je kunt dus denken aan een donskussen of synthetisch kussen. Een goed kussen dat zich voor de rugligging leent is het Deltex Ecodown hoofdkussen. 

Het Deltex Ecodown hoofdkussen is synthetisch maar voelt als dons. Verder is het kussen lekker laag voor de rugligging en biedt het kussen ultiem comfort door de zachtheid. Een voordeel van dit kussen is dat het wasbaar is en in een trommeldrogen kan op 60C.

Ook is het goed tegen allergie en heeft het een superieure vochtregulatie. Zweten tijdens je slaap is dus geen enkel probleem op dit kussen. Dit kussen is echter niet ergonomisch maar bij een rugligging is dit iets minder belangrijk. Het kussen komt met een fabrieksgarantie van 1 jaar. Bekijk in ons andere artikel alle beste hoofdkussens voor rugslapers

Deltex Ecodown Hoofdkussen

39,95
Laatste update was op: februari 26, 2024 2:15 am

Beste kussen voor rugligging, Zacht en synthetisch.

7.5Expert Score
Conclusie

Het Deltex Ecodown hoofkussen is ideaal als je lekker op je rug ligt. Een zacht kussen waar je lekker in kunt verdwijnen en naar dromenland kunt vertrekken. Ook is hij goed schoon te houden en aantrekkelijk wat betreft prijs.

Voordelen
 • Wasbaar
 • Goed tegen allergiën
 • Zacht kussen
 • Superieure vochtregulatie
 • 1 jaar garantie
 • Betaalbaar
Nadelen
 • Niet ergonomisch
 • Niet geschikt voor een buikligging

Beste kussen voor een buikligging – Swiss Boxkussen Hoofdkussen

Om het beste kussen voor een buikligging uit te kiezen is het goed om te kijken naar een kussen dat wat dunner is dan de gemiddelde kussens. Verder is het goed als het kussen licht stevig is.

Je licht er namelijk met je hoofd in en als het kussen heel zacht is dan zal de kans groter zijn dat het voor je mond en neusgaten gaat zitten. Beetje lastig met ademen. Tegelijkertijd is het wel goed als het kussen niet te stevig is dat je in een rare houding ligt waarbij je wervelkolom helemaal krom staat tijdens het slapen.

Dit brengt onnodige spanning op de wervelkolom en kan klachten veroorzaken. Als we naar bovenstaande punten kijken dan is het Swiss Boxkussen Hoofdkussen de beste keuze. Dit kussen is wat dunner dan de gemiddelde en tegelijkertijd semi-stevig.

Een mooi voordeel dat je hierbij krijgt is dat het een anti-allergie kussen is. Het is een synthetisch kussen waarbij je zelf de hard of zachtheid kunt bepalen. Het is een wasbaar tot 60 graden.

Swiss Boxkussen Hoofdkussen

23,49
Laatste update was op: februari 26, 2024 2:15 am

Beste kussen voor de buikligging, Half hard kussen om lekker in te slapen op je buik.

7.5Expert Score
Conclusie

Ben je een echte buikslaper dan is het lekker als het kussen niet te hard is. Dan is het Swiss Boxkussen ook de beste keuze om te kiezen. Het is een lekker zacht kussen die je toch ondersteund tijdens de slaap.

Voordelen
 • Semi-stevig
 • Wat zachter voor de buikslaper
 • Anti-allergie kussen
 • Synthetisch
Nadelen
 • Minder geschikt voor zijligging
 • Niet ergonomisch

Beste allround hoofdkussen – M Line Athletic Pillow

Het kussen dat we nu gaan bespreken is de beste allround keuze. Als we naar een allround kussen kijken, dan kijken we naar de volgende punten. Of het kussen in iedere slaaphouding kan worden gebruikt, of het een goed kussen is om te gebruiken bij rug of nek klachten en dus ergonomisch is.

Ook wordt er gekeken naar de ervaringen van anderen en of er wel ook een goede garantie bij zit. Als er naar bovenstaande punten wordt gekeken dan komt de M Line Athletic Pillow het beste uit de test. Als er een optelsom wordt gedaan dan is dit de beste keuze.

Dit hoofdkussen is geschikt voor iedere slaaphouding door een lage en hoge slaapzijde van het kussen, wordt als een fijn kussen ervaren door eerdere gebruikers waaronder topsporters en fysiotherapeuten en is ook nog eens ergonomisch.

Het kussen heeft namelijk een nekgleuf die de hals vrijlaat waardoor het bloed weer goed kan stromen. Tegelijkertijd heeft het wel genoeg steun voor het lichaam om goed uit te kunnen rusten en kun jij dus als een zonnetje wakker worden.

Een bijkomend voordeel is dat er ook een gat in het midden van het kussen dat je oor een hoop druk bespaart als je op je zij ligt. Ook voor de rugligging kan dit iets positiefs zijn om je hoofd in te kunnen leggen. 

8.5Expert Score
Conclusie

Als je op zoek bent naar een alleskunner, die gewoon goed presteert in iedere slaaphouding, dan is dit echt de beste keuze die je kunt maken. Hij wordt aangeraden door fysiotherapeuten dus dat zegt natuurlijk ook genoeg. Wel prijzig, maar een zeer goede kwaliteit.

Voordelen
 • Wasbaar tot 40°C
 • Geschikt voor alle lighoudingen
 • Aanbevolen door fysiotherapeuten
 • 3 jaar garantie
Nadelen
 • Prijzig
 • Houdt je in 1 houding

Beste Budget hoofdkussenMybedding hoofdkussen

Het volgende kussen dat we gaan bekijken is het beste kussen omtrent prijs-kwaliteit verhouding. Welk kussen is betaalbaar maar presteert doorgaans prima? Een hoofdkussen dat wel genoeg ondersteuning geeft, positief wordt beoordeeld en geschikt is voor verschillende slaaphoudingen. 

Het Mybedding hoofdkussen is de beste keuze als het gaat om een goedkoop kussen dat wel zijn werk doet. Het kussen is synthetisch en gevuld met microvezel. Verder is het doorgestikt om de ventilatie te verbeteren. Je kunt hem wassen en ook dit kussen is een anti-allergie kussen.

Het kussen is medium stevig en geschikt voor iedere slaaphouding. Tegelijkertijd is de prijs ook erg aangenaam en is dit hierom de beste keuze als het gaat om een goedkoop kussen dat zijn werk doet.

Het kussen is echter niet geschikt om in de droger te doen en je krijgt er geen fabrieksgarantie bij. Maar dit is dan een overweging die je zult moeten maken. 

Hoofdkussen My Bedding

13,99
Laatste update was op: februari 26, 2024 2:15 am

Beste koop voor een laag budget.

6.5Expert Score
Conclusie

Het Mybedding kussen is een hoofdkussen dat zich focust op het doen van de basic taak, jouw nek ondersteunen tijdens je slaap. Dit doet hij dan ook prima en daarom is het dan ook de beste budget keuze in onze top 6.

Voordelen
 • Zeer goedkoop
 • Doet zijn werk
 • Voor alle slaaphoudingen
 • Zacht
Nadelen
 • Gaat minder lang mee
 • Niet geschikt voor in de droger
 • Geen garantie

Beste ergonomische hoofdkussenSlaapcity® Ergonomisch orthopedisch traagschuim hoofdkussen

Het laatste kussen dat we zullen gaan bekijken is het beste ergonomische hoofdkussen. Dit kussen zal op ergonomisch vlak moeten excelleren. Het moet uitblinken in de steun die het geeft. Dit zijn hoofdkussens die het beste zijn voor mensen met rug of nekklachten.

De kussen moeten zorgen dat het lichaam in een goede positie ligt om het beste in te kunnen uitrusten. Het soort kussen dat zich het beste leent voor deze taken is een traagschuim kussen. Als er wordt gekeken naar de beoordelingen en prestaties is het ergonomische kussen van Slaapcity de beste keuze om te nemen. 

Het ergonomische kussen van Slaapcity biedt stevige steun voor zowel, hoofd nek en schouders. Hierdoor worden nek- en rugklachten verminderd en slaap jij als een roosje als je hier behoefte aan hebt. Het kussen is gemaakt van traagschuim waardoor het een goede fundering is voor jouw ligging.

Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie bij dit kussen en je kunt het ook nog eens 30 dagen uitproberen. Kortom een uitermate ergonomisch kussen dat jou in dromenland zal helpen. 

Slaapcity® Ergonomisch orthopedisch traagschuim hoofdkussen

39,95
Laatste update was op: februari 26, 2024 2:15 am

Beste koop voor als je rug- en/of nekklachten hebt.

8Expert Score
Conclusie

Heb je dus last van je rug, nek of andere kleine klachten, dan is het belangrijk een ergonomisch kussen te nemen. Dit Slaapcity hoofdkussen is dan ook ideaal als je ergens last van hebt. Wel vrij prijzig, maar je kunt hem 30 dagen uitproberen en je krijgt er 5 jaar garantie bij.

Voordelen
 • Stevig
 • Biedt veel steun
 • Verminderd rug- & nekklachten
 • Past zich aan op jouw lichaam
 • 5 jaar garantie
 • Ergonomisch
Nadelen
 • Vrij prijzig
 • Niet heel geschikt voor een buikslaper

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hoop verschillende doeleinden die je kunt hebben tijdens het kiezen van het beste kussen voor jou. Ook zijn er zo ontzettend veel hoofdkussens op de markt dat je door de bomen het bos waarschijnlijk niet meer kunt zien. Wij hopen je hier dan ook een stukje mee geholpen te hebben naar de beste keuze voor jou. 

Misschien ook interessant

Beste bamboe kussens

7 slaaptips om beter in slaap te vallen

Beste wake up lights

Beste matrassen

Slaapcyclus

Beste boxspring

De beste dekbedden

Veelgestelde vragen over hoofdkussens

Wat is het beste materiaal voor een hoofdkussen?

Het “beste” materiaal voor een hoofdkussen hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Geheugenschuim en latex zijn populair voor hun ondersteunende en drukverlichtende eigenschappen. Veren en dons zijn zacht en luxueus, maar bieden minder ondersteuning. Synthetische vullingen zijn hypoallergeen en over het algemeen goedkoper.

Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om je hoofdkussen elke 1-2 jaar te vervangen. Echter, de levensduur van een kussen kan variëren afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit.

Hoe kies ik het juiste hoofdkussen voor mijn slaaphouding?

Als je op je rug slaapt, kies dan voor een dunner kussen om je nek in lijn te houden met je ruggengraat. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig om de ruimte tussen hun hoofd en schouder op te vullen. Buikslapers doen het het beste met een zeer dun kussen of helemaal geen kussen.

Zijn er speciale kussens voor nekpijn?

Ja, er zijn kussens ontworpen om nekpijn te verlichten, vaak gemaakt van geheugenschuim of met een speciale vorm om de nek te ondersteunen. Het is echter belangrijk om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional als je chronische nekpijn hebt. Zie ook ons andere artikel voor meer informatie.

Kan ik mijn hoofdkussen wassen?

Dit hangt af van het materiaal van je kussen. Veel synthetische en donzen kussens kunnen in de wasmachine, maar geheugenschuim en latex moeten meestal met de hand worden schoongemaakt. Controleer altijd het waslabel.

Wat betekent de hardheid van een kussen?

De hardheid van een kussen verwijst naar hoe stevig of zacht het is. Een harder kussen biedt meer ondersteuning, terwijl een zachter kussen meer comfort en knusheid biedt. De juiste hardheid hangt af van je persoonlijke voorkeur en slaaphouding.

Wat is een hypoallergeen kussen?

Een hypoallergeen kussen is ontworpen om allergenen zoals stofmijten en schimmelsporen te weerstaan, waardoor het een goede keuze is voor mensen met allergieën of astma.

Wat is een orthopedisch kussen?

Een orthopedisch kussen is speciaal ontworpen om de juiste houding te ondersteunen en drukpunten in het lichaam te verlichten. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals nek- of rugpijn.

Voeljegezond.nl
Logo