Beste hometrainer voor ouderen in 2023

Laatst geupdate op januari 24, 2023 by Voeljegezond.nl

Als je wat slechter ter been bent of (snel) last hebt van blessures dan is een hometrainer een goede keuze om in beweging te blijven. Dit fitnessapparaat voor thuisgebruik geeft namelijk minimale belasting aan botten en gewrichten. Een hometrainer met lage instap, ergometer en verstelbaar zadel is bovendien perfect voor de wat oudere doelgroep.

Ben je op zoek naar een goede hometrainer voor senioren? In dit artikel presenteren we je de top 4 beste hometrainers voor ouderen. We vertellen over de voordelen, nadelen en specificaties. Afsluitend geven we je nog een aantal tips over waar je op moet letten bij het kopen van de beste hometrainer voor ouderen.

Top 4 beste hometrainers voor ouderen

VirtuFit Low Entry Bike 1.2i Hometrainer

Beste koop hometrainer voor ouderen

VirtuFit Ligfiets

Beste ligfiets voor ouderen

VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer

Beste goedkope hometrainer voor ouderen

VirtuFit HTR 3.0i Ergometer Hometrainer

Beste hometrainer voor ouderen met de meeste weerstandsniveaus
599,00 899,00

Beste koop hometrainer voor ouderen: VirtuFit Low Entry 1.2i Hometrainer

De beste koop hometrainer voor ouderen is de VirtuFit Low Entry 1.2i . Deze hometrainer heeft een lage instap zodat je niet een overmatig grote beweging hoeft te maken om op te stappen. Hiermee zorg je ervoor dat je spieren en gewrichten niet overbelast. Hij is bovendien voorzien van ergonomisch zadel, dat biedt veel comfort en een goede zithouding.

Op het LCD scherm lees je tijd, snelheid, afstand, wattage en omwentelingen per minuut af. Ook zie je hier de hartslag, die gemeten wordt door de hartslagmeters in de handgrepen van de fiets. Het belastbaar gewicht is 140 kilo, de maximale gebruikerslengte is 1,90 meter. Via transportwielen kun je hem verplaatsen.

Deze hometrainer is gemakkelijk te monteren en maakt tijdens het sporten weinig geluid. Het weerstandsysteem werkt op basis van een elektrische magneet. Hij heeft een lage instap en het zadel en stuur zijn verstelbaar. Met 16 weerstandniveaus en 21 trainingsprogramma’s breng je je work-out tot een succes! Mocht je meer willen weten over deze hometrainer, dan kun je ook eens onze VirtuFit Low Entry 1.2i review lezen.

VirtuFit Low Entry Bike 1.2i Hometrainer

359,00
Laatste update was op: november 27, 2023 5:44 pm

Beste koop hometrainer voor ouderen

7.5Expert Score
Conclusie

Deze hometrainer heeft het allemaal: een lage instap, een verstelbaar zadel en stuur en dat ook nog eens aan een aantrekkelijke prijs. Niet alleen volgens ons de beste koop voor een ouderen hometrainer, maar ook nog gemakkelijk in elkaar te zetten. Gebruikers zijn naast de gebruiksvriendelijke functies tevens tevreden over de simpele montage. Kortom, de perfecte hometrainer voor ouderen aan de beste prijs-kwaliteit!

Voordelen
 • Hartslagmeter
 • Verstelbaar stuur en zadel (ergonomisch)
 • Eenvoudige montage, weinig onderhoud
 • Uitstekende prijs-kwaliteit
 • 3 jaar garantie
Nadelen
 • Niet inklapbaar

Beste hometrainer voor ouderen met meeste weerstandsniveaus: VirtuFit HTR 3.0i Ergometer Hometrainer

Zoek je een hometrainer met veel niveaus en programma’s? Kies dan voor de VirtuFit iConsole HTR 3.0i hometrainer met ergometer. Hij heeft 32 weerstandniveaus en 37 trainingsprogramma’s, waaronder 3 hartslagprogramma’s en 2 gebruikersprogramma’s. Door de ergometer kun je ook veilig trainen op wattage.

De hartslagmeter zit in de handvaten, het is tevens mogelijk om een borstband te koppelen. Het belastbaar gewicht is 150 kilo. Hij is verstelbaar in stuur en zitting. Hij is eenvoudig te monteren en heeft een gewicht van 43,5 kilo.

Het toffe aan deze VirtuFit HTR 3.0i hometrainer is dat je er een gratis fitness DVD bij krijgt met onder andere spinning training. Liever een serie kijken? Plaats je tablet op de houder en ga ervoor. Je kunt verbinden via bluetooth. Je krijgt maar liefst 3 jaar garantie op deze hometrainer.

VirtuFit HTR 3.0i Ergometer Hometrainer

599,00 899,00
Laatste update was op: november 27, 2023 7:13 pm

Beste hometrainer voor ouderen met de meeste weerstandsniveaus

8.5Expert Score
Conclusie

De VirtuFit HTR 3.0i is door de ergometer en vele weerstandniveaus en trainingsprogramma een goede keuze voor iedereen die gevarieerd wil trainen. Tip is om de Kinomap app te installeren. Hiermee kun je routes afleggen in de mooiste landschappen, virtueel welteverstaan. Lekker fietsen door de bergen of langs de kust, voordat je het in de gaten hebt zit je training er alweer op.

Voordelen
 • Ergometer + hartslagmeter
 • 32 weerstandsniveaus, 37 trainingsprogramma’s
 • Stuur en zadel verstelbaar
 • Inclusief fitness DVD
 • 3 jaar garantie
Nadelen
 • Niet inklapbaar

Beste ligfiets voor ouderen: VirtuFit Ligfiets

Als je last hebt van je rug en/of knieën en een normale fietshouding minder prettig vindt, dan zou een ligfiets uitkomst kunnen bieden. Hierbij is de fietsbeweging meer horizontaal. Bekijk de ligfiets van VirtuFit, deze benoemen wij als beste koop ligfiets!

De stoel is verstelbaar zodat je de juiste houding aan kunt nemen die past bij jouw lengte. Het belastbaar gewicht is 135 kilo. Dit model is gemaakt van stevig staal in combinatie met aluminium en kunststof. Hij weegt 24 kilo en is verplaatsbaar via transportwielen.

Het weerstandsysteem met 8 niveaus is magnetisch, waardoor die soepel loopt en weinig lawaai maakt. Bovendien vergt dit type systeem weinig onderhoud. Er zijn 3 trainingsprogramma’s beschikbaar. Tel daar een aantrekkelijke aankoopprijs bij op en je hebt de ideale ligfiets voor ouderen.

VirtuFit Ligfiets

223,00
Laatste update was op: november 27, 2023 5:44 pm

Beste ligfiets voor ouderen

7Expert Score
Conclusie

Deze ligfiets hometrainer met lage instap is perfect voor iedereen die snel last heeft van pijn in spieren gewrichten. De trainingsbelasting is minimaal, de effectiviteit is hoog. Meet je hartslag via de handvaten aan de zijkant van de stoel. Een ligfiets is een fijne keuze, maar denk er wel aan dat je wat meer ruimte nodig hebt door het bredere model. De afmetingen zijn 143x60x82. Kies jij voor deze beste ligfiets hometrainer?

Voordelen
 • Lage instap
 • 8 trainingsniveaus, 3 programma’s
 • Eenvoudige montage, weinig onderhoud
 • Stevig design met verstelbare stoel
 • Tablet- en bidonhouder
Nadelen
 • Heeft wat meer ruimte nodig
 • Niet inklapbaar

Beste goedkope hometrainer voor ouderen: VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer

Zoek je een voordelige hometrainer voor ouderen, maar wel een met een hoge kwaliteit? Dan is de VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer een uitstekende optie. Voor minder dan €250 kun jij thuis aan de slag met jouw nieuwe senioren hometrainer!

Het zadel en stuur zijn naar wens instelbaar. Via de weerstandsknop aan het stuur wissel je tussen 8 verschillende niveaus. Via de display krijg je een overzicht van alle resultaten, waaronder snelheid, afstand en verbrande calorieën. Hartslagmeting gebeurt via de handvaten.De maximale gebruikerslengte is 190 centimeter, het belastbaar gewicht is 120 kilo. Je kunt hem gemakkelijk verplaatsen dankzij de transportwielen en het lichte gewicht van slechts 22,6 kilo. Helaas krijg je voor deze aantrekkelijke prijs geen ergometer, maar als dit geen probleem voor je is dan is deze budgetvriendelijke hometrainer een slimme aankoop.

VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer

151,00
Laatste update was op: november 27, 2023 5:44 pm

Beste goedkope hometrainer voor ouderen

7Expert Score
Conclusie

Geen regen en kou meer trotseren, maar lekker vanuit thuis trainen met uitzicht op je favoriete serie of landschap. Via de transportwielen zet je deze budget hometrainer voor de tv. Of je plaats je tablet op de tablethouder en geniet van de Kinomap app, aan jou de keuze! Waterfles in de bidonhouder, opstappen en klaar om te gaan. Van deze goedkope hometrainer voor senioren heb je lang plezier, dat met maar liefst 3 jaar garantie.

Voordelen
 • Zadel en stuur verstelbaar
 • Weinig onderhoud en lawaai (magnetische weerstand)
 • Eenvoudig verplaatsbaar
 • 3 jaar garantie
 • Aantrekkelijke aankoopprijs
Nadelen
 • Geen trainingsprogramma’s
 • Borstband koppelen niet mogelijk
 • Geen ergometer
 • Geen lage instap

Tips kopen hometrainer voor ouderen

Hierboven ontdekte je de top 4 beste hometrainers voor ouderen. Met deze keuzes van het merk VirtuFit weet je zeker dat je kiest voor een geschikt cardiotoestel voor thuis, waarop je op een veilige en effectieve manier kunt trainen. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het kopen van een senioren hometrainer? In deze koopgids geven we je nog een aantal aanvullende tips.

Algemene eigenschappen hometrainer

Bij een hometrainer let je sowieso op een aantal algemene eigenschappen, zoals het type weerstand. Een magneetrem is bijvoorbeeld onderhoudsvrij en slijt minder snel, waardoor dit een interessantere keuze is dan een remblok. Indien je groot of zwaar bent let dan ook op de maximale gebruikerslengte en het gebruikersgewicht.

Optioneel kun je kiezen voor een model dat je kunt verbinden met je smartphone. Of dit bij je past is natuurlijk een persoonlijke keuze. Verder kun je nog letten op het aantal vooraf ingestelde trainingsprogramma’s.

Naast deze algemene eigenschappen zijn er een aantal opties die specifiek relevant zijn voor hometrainers voor ouderen. We behandelen ze hieronder.

Ergometer

Een van de meest interessante opties aan een senioren hometrainer is een ergometerfunctie. Hiermee train je op wattage, oftewel op het vermogen dat je op dat moment levert. De weerstand wordt automatisch aangepast op basis van het ingestelde wattage. Dit is erg gebruiksvriendelijk en verkleint de kans op blessures en overbelasting. Je gaat hiermee namelijk nooit over je max heen en traint altijd effectief.

Lage instap

Als senior kan het soms wat lastiger zijn om bepaalde bewegingen te maken. Hierbij kun je denken aan het op- en afstappen op een fiets. Door te kiezen voor een hometrainer met lage instap zorg je ervoor dat je gemakkelijk kunt starten met je training. Je hoeft je benen minder hoog op te tillen om te gaan zitten. Hierdoor komt er minder druk op je gewrichten en spieren.

lage-instap

Verstelbaar zadel

Naast de lage instap is het ideaal wanneer het zadel verstelbaar is. Op die manier zorg je ervoor dat je een goede houding aan kunt nemen tijdens het fietsen. Het zadel van jouw nieuwe hometrainer is bij voorkeur zowel horizontaal als verticaal verstelbaar. Zo stel je zowel de afstand tot de trappers als de afstand tot het stuur in.

Verstelbaar stuur

Sommige hometrainers zijn voorzien van een verstelbaar stuur. Dit kan uitkomst bieden wanneer je problemen hebt met je onderrug of wanneer je deze problemen wilt voorkomen. Een verstelbaar stuur is niet per se noodzaak (door het zadel kun je al veel aanpassingen doen), maar het is zeker een pre als je wel voor deze optie kiest.

Hometrainer senioren afstellen

Nu je weet waar je op moet letten vraag je je mogelijk nog af hoe je de hometrainer dusdanig afstelt dat jouw lichaam minimaal belast wordt. In principe hangt dat ook maar net af van wat jij fijn vindt, maar er zijn zeker een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden.

 • De hoogte van het zadel afstellen op heuphoogte
 • De afstand van het zadel naar het stuur: maak een vuist en buig je arm. Houd je vuist tegen het stuur aan richting het zadel. Schuif nu het zadel tot je elleboog.
 • De hoogte van het stuur: door deze op dezelfde hoogte af te stellen als het zadel zorg je dat je rug recht blijft (aanbevolen als je problemen hebt met onderrug). Je kunt het stuur ook iets hoger afstellen als je dat comfortabel vindt (nooit lager).

Zorg te allen tijde voor een goede houding waarbij je je rug recht tot lichtjes gestrekt houdt en waarbij je knieën recht vooruit wijzen. Voel je je niet comfortabel tijdens de training, dan kun je altijd spelen met de instellingen. Heb je klachten of twijfel je over de juiste houding, dan raden we je aan om contact op te nemen met een specialist.

verstelbaar-zadel
verstelbaar-stuur

Online hometrainer voor ouderen kopen

Nu je weet waar je op moet letten bij het vergelijken van hometrainers voor senioren kun je gemakkelijker een keuze maken voor jouw favoriete nieuwe fitnessapparaat. Snuffel nog eens door onze top 4 beste hometrainers voor ouderen. Bestel je thuisfiets en ga effectief aan de slag met het verbeteren van je conditie en gezondheid, dit op een veilige manier met minimale kans op overbelasting. We wensen je veel succes en fietsplezier toe!

VirtuFit Low Entry Bike 1.2i Hometrainer

Beste koop hometrainer voor ouderen

VirtuFit Ligfiets

Beste ligfiets voor ouderen

VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer

Beste goedkope hometrainer voor ouderen
Voeljegezond.nl
Logo