Beste hoeslaken van 2023

Ben jij op zoek naar het beste hoeslaken van het moment? Een hoeslaken die perfect om jouw matras heen past en waar je heerlijk zacht op kunt slapen? Je ligt op een goed matras en wilt als kers op de taart een goed hoeslaken daaromheen hebben om lekker naar dromenland te kunnen vertrekken de hele nacht.

Een hoeslaken dat goed aanvoelt en het matras beschermt. Het kan soms best even zoeken zijn naar het beste hoeslaken voor bij jou in de slaapkamer. Het ene bed is de ander niet en iedereen heeft een andere voorkeur als het gaat om materiaal.

De een is allergisch en de ander niet. Zoals je ziet zijn er een hoop dingen waar je rekening mee te houden hebt bij het kopen van een hoeslaken. We willen je in dit artikel een stuk op weg helpen. Zo kun jij de hoeslaken kiezen die het beste bij jou past en heerlijk slapen.

Beste hoeslaken kopen van het moment

Cinderella hoeslaken

Hoeslaken gemaakt van jerseykatoen - Beste koop i.v.m. prijs-kwaliteit verhouding

Vision hoeslaken Katoen

Hoeslaken gemaakt van 100% katoen. Beste katoenen hoeslaken

Yumeko Satijn hoeslaken

Satijn hoeslaken. Ook nog eens ecologisch en van 100% biologische

Vision hoeslaken - Flanel

Flanel hoeslaken. Biedt 100% kleurvastheid

Princessmatrassen Jersey hoeslaken

Jersey hoeslaken. Gemaakt van 100% katoen en enorm stretchy.

Wat is een hoeslaken en waar is het voor?

Voor we ingaan op welke soorten hoeslaken er allemaal zijn en waar je op moet letten tijdens het kopen van een hoeslaken, gaan we eerst eens kijken naar wat een hoeslaken eigenlijk is en waar hij voor bedoeld is.

Zoals de naam eigenlijk al een klein beetje verklapt, is een hoeslaken een hoes dat je om je matras heen trekt. Om het gemakkelijk te maken zijn ze uitgerust met elastische hoeken zodat het ten eerste goed om het matras blijft zitten en ten tweede ze makkelijk om het matras te trekken zijn. 

Je kan je misschien niet voorstellen dat je zou slapen op een matras zonder hoeslaken, maar heb jij je wel eens afgevraagd wat nou precies de functie van een hoeslaken is? Een hoeslaken is ervoor bedoeld het matras te beschermen tegen vocht.

Mocht je nou echt veel zweten in de nacht dan vangt een hoeslaken natuurlijk niet alles op en kun je eventueel denken aan een molton voor extra bescherming. Dit is een onderlaken onder de hoeslaken. Maar even terugkomend op waarom een hoeslaken nou zo belangrijk is. Een hoeslaken kun je gemakkelijk wassen en een matras niet. 

Verschillende maten

Nu heb je matrassen in verschillende maten en daarom ook hoeslakens in verschillende maten. Zo zijn er eenpersoons, tweepersoons hoeslakens, maar ook hoeslakens voor een twijfelaar.

De meest voorkomende lengte voor een bed is 200 cm. Wat betreft de breedte verschilt dit dus per soort bed. Zo zijn hoeslakens voor een eenpersoons bed ergens tussen de 70 en 100 cm breed.

Bij een twijfelaar moet je denken aan een breedte van ongeveer 120 of 130 cm breedt en bij een tweepersoons bed is de breedte van een hoeslaken ongeveer 140-150 cm. Nu heb je ook nog de zogenaamde Lits-jumeaux bedden.

Dit zijn extra grote bedden en daarbij moet je denken aan een breedte van 160-180. Dat is dus bijna een vierkant bed. Nu moet de hoeslaken om het matras passen waar jij thuis op slaapt en zal je dus even goed moeten kijken naar welke maat jij nodig hebt.

Nu is de maat van een matras nog wel eens te vinden op het label, maar mocht dit niet zo zijn dan is het goed om het matras gewoon eens even op te meten. Dan weet je zeker dat je de goede maat hebt en dat je de daarbij horende hoeslaken kiest. Zo voorkom je een hoop gedoe met terugsturen en nieuwe hoeslaken kopen. Zoals ze zeggen, “meten is weten”.

Materiaal van een hoeslaken

Nu zijn er veel verschillende hoeslakens verkrijgbaar. en van veel verschillende materialen gemaakt. Hoeslakens worden gemaakt van materialen zoals katoen, jersey, satijn of flanel. Elke hebben ze hun eigen voor- en nadelen en blinken ze uit op andere vlakken. We zullen ze hieronder stuk voor stuk kort bespreken. 

Katoen

Het eerste materiaal dat we willen bespreken is katoen. Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende soorten hoeslakens. Katoenen hoeslakens kenmerken zich door de ademende stof, dat zacht aanvoelt en vochtabsorberend is. Het materiaal wordt verkregen uit de katoenplant en worden vervolgens de beste en langste vezels uit de plant gehaald. Deze worden dan gebruikt om het tot bijvoorbeeld hoeslakens te weven.

Velours

Het volgende materiaal is Velours. Velours is een materiaal dat voor 80% bestaat uit katoen en 20% uit een polyamide en is erg rekbaar. Het is een zeer ventilerend materiaal wat ervoor zorgt dat je lekker luchtig slaapt op jouw matras. Een velours hoeslaken gaat dan ook lang mee en daarom een investering voor de lange termijn. Zo hoef je nauwelijks hoeslakens te kopen en bespaar je zo een hoop geld. 

Lycra

Lycra is niet heel bekend en hoeslakens met Lycra bestaan ook voornamelijk uit katoen. Er zit namelijk maar ronde de 4 procent Lycra is dit soort hoeslakens. Een hoeslaken gemaakt van dit materiaal is zacht, elastisch en soepel. Een bijkomend voordeel van dit materiaal is dat het hoeslaken hierdoor een lichte glans krijgt en de kleur goed behouden wordt. 

Badstof

Het laatste materiaal wat we met je willen bespreken is badstof. Hoeslakens worden ook van badstof gemaakt en zijn erg zacht en warm. Het materiaal bestaat deels uit polyester en deels uit katoen. Wat badstof onderscheid is dat de stof allemaal kleine lusjes bevat die de stof zo zacht maken. Het absorbeert zeer veel vocht en is daarom ideaal als je in de nacht veel vocht verliest of een kind die nog 

Let bij het kopen van een hoeslaken op

Voor we ingaan op welke hoeslakens je het beste kunt kopen, bespreken we nog een aantal punten waarop je moet letten tijdens het kopen. We zullen dit stuk voor stuk behandelen en dan overgaan op de daadwerkelijke hoeslakens die je kunt kopen. 

Een topper of matras?

Het eerste wat goed is om over na te denken is of je een matras of topper matras hebt. Mocht je een toppermatras hebben en ervoor kiezen om het hoeslaken om zowel de topper als het matras te doen, dan zul je een wat groter hoeslaken moeten hebben om het goed passend te krijgen. Kies je ervoor om het hoeslaken alleen om de topper te doen, dan kun je een iets minder groot hoeslaken kiezen. 

Allergie

Het volgende dat goed is om naar te kijken is het materiaal waarvan het hoeslaken is gemaakt. Mocht je namelijk allergisch zijn, dan kun je hier jouw keuze op aanpassen. Niks zo vervelend van een hoeslaken waar je allergische reacties op krijgt. Ga dit dus goed na. 

Hoekhoogte van het hoeslaken

Ook is het goed om naar de hoekhoogte van het hoeslaken te kijken. Je zou misschien denken dat de hoekhoogte net zo hoog moet zijn als de hoogte van het matras. Echter is het zo dat als dit precies gelijk is, dan krijg je het hoeslaken nauwelijks om het matras heen.

Er wordt dan ook altijd aangeraden om een hoekhoogte te hebben die 5 cm groter is dan de hoogte van jouw matras. Zo weet je zeker dat hij om het matras heen past en goed blijft zitten. 

Kleur

Het volgende punt is kleur. Kleur is een punt dat enorm smaak afhankelijk is. Iedereen heeft zijn eigen smaak als het om kleur gaat. Ook is iedere slaapkamer anders en zijn er in iedere slaapkamer andere kleuren gebruikt voor de aankleding.

Nu kan een hoeslaken een mooie toevoeging zijn in het kleurenpallet van de slaapkamer en is het dus goed om eens te kijken naar welke kleuren jij mooi vindt en welke kleuren en goed passen in jouw slaapkamer. 

kleur-hoeslaken

Bewerking

Het laatste waar we het over willen hebben zijn de verschillende bewerkings techieken. Er zijn drie bewerkingstechnieken die veel worden gebruikt tijdens de productie van een hoeslaken. Ze worden flanel, jersey en satijn genoemd. Hieronder zullen we ze stuk voor stuk bespreken. 

Flanel

Flanel is over het algemeen gemaakt van 100% katoen. Maar het verschil met katoen is dat het is gemaakt van los gesponnen is in een linnenbinding. De flanellen stof wordt daarna geruwd. Hierdoor wordt het zacht en wollig. Ideaal voor als je het koud hebt in de winter. 

Jersey

Jersey hoeslakens zijn gemaakt met een speciale weeftechniek. Deze techniek zorgt ervoor dat het hoeslaken extra rekbaar wordt, en dus goed te gebruiken is voor hoeslakens die om een matras getrokken moeten worden. 

Satijn

De laatste bewerkingstechniek is Satijn. Satijnen hoeslakens staan bekend om de zachtheid die ze hebben. Dit komt door de intensieve weeftechniek die de garen enorm dicht op elkaar geweven worden. Ook wordt het hoeslaken hierdoor heel soepel. Hoewel deze hoeslakens vrij duur zijn, krijg je er wel een hoop jaren slaapplezier voor terug. Dit zijn dan ook hoeslakens die je koopt voor meerdere jaren en is dus een duurzame aankoop.

De beste hoeslakens van het moment

Nu je weet welke soorten hoeslakens er allemaal zijn en waar je op moet letten tijdens het kopen van een hoeslaken gaan we verder in op de daadwerkelijke hoeslakens. In eerste instantie zullen we ingaan op het hoeslaken dat het beste uit de test komt als het gaat om prijs-kwaliteit verhouding. Daarna zullen we ingaan op de beste katoenen, satijnen, flanellen, jersey hoeslaken. Voor welke ga jij?

Beste koop hoeslaken – Cinderella hoeslaken

Allereerst zullen we gaan kijken naar het hoeslaken dat het beste uit test komt als het gaat om de beste koop. Dit is het Cinderella Jersey hoeslaken geworden. Je kunt deze in 7 verschillende soorten kiezen en 9 verschillende maten. De kans is dan ook vrij groot dat het hoeslaken om jouw matras past.

Hij is dan ook geschikt voor zowel een persoons-, twijfelaar- als tweepersoons matrassen. Dit hoeslaken is gemaakt van katoen en met de Jersey techniek geweven. Verder kun je hem wassen tot 60 graden en kun je hem zelfs op een lage temperatuur in de droger stoppen.

Ook is het uitgerust met een kwaliteitselastiek die ervoor zorgt dat het om vrijwel ieder matras heen kan. Ook is hij zeer betaalbaar. Kortom, een goed hoeslaken voor een betaalbare prijs.

Cinderella hoeslaken

29,65
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Hoeslaken gemaakt van jerseykatoen - Beste koop i.v.m. prijs-kwaliteit verhouding

8Expert Score
Conclusie

Ben je dus op zoek naar een hoeslaken die voor een betaalbare prijs wel goed presteert? Dan is het Cinderella hoeslaken een zeer goede keuze voor jou. Het is goedkoop, je kunt hem op 60 graden wassen en ligt lekker. Zeker als deze net uit de was komt. Wel kan die alleen op een lage temperatuur in de droger.

Voordelen
 • Op 60 graden wassen
 • 9 verschillende maten
 • 7 kleuren om te kiezen
 • Goedkoop
Nadelen
 • Kan alleen op een lage temperatuur in de droger

Beste Katoenen hoeslaken – Vision hoeslaken

Het volgende hoeslaken dat we willen bespreken is de beste katoenen hoeslaken. Het hoeslaken dat hierbij het beste uit de test komt is het Vision hoeslaken. Misschien niet echt een verrassing, maar deze is gemaakt van 100% katoen.

Hij is verkrijgbaar in 11 verschillende kleuren en vier verschillende maten. Er is dus veel keuze op het gebied van kleur. Maar wat minder op het gebied van maten. We hebben ze zowel een eenpersoon- als tweepersoons en lits-jumeaux variant.

Het twijfelaarsmodel mist alleen. Het is te wassen tot 60 graden en geschikt voor matrassen tussen de 10 en 25 dik. Wel kun je hem ook in de droger stoppen, maar is het geen hoeslaken die strijkvrij is. Wat betreft prijs is dit ook nog zeer te doen. Het is niet de goedkoopste, maar zit nog wel in een betaalbare categorie. 

Vision hoeslaken Katoen

17,90
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Hoeslaken gemaakt van 100% katoen. Beste katoenen hoeslaken

8.5Expert Score
Conclusie

Kortom, het Vision katoenen hoeslaken is het beste omdat het betaalbaar is, in de droger kan en is gemaakt van 100% katoen. Niet onbelangrijk natuurlijk als je op zoek bent naar de beste katoenen hoeslaken. Het is helaas niet strijkvrij, maar wel weer op 60 graden te wassen en ze kunnen zelfs in de droger. Zo ben je snel klaar met de was.

Voordelen
 • Op 60 graden te wassen
 • 100% katoen
 • Kan in de droger
 • Betaalbaar
Nadelen
 • Maar in 4 verschillende maten verkrijgbaar
 • Niet strijkvrij

Beste satijn hoeslaken – Yumeko hoeslaken

Dan komen we aan bij het beste Satijn hoeslaken. Als we hiernaar kijken dan is de Yumeko het beste hoeslaken dat je kunt kiezen als het gaat om een satijn hoeslaken. Er is veel keus als het gaat om kleur. Je kunt namelijk kiezen uit 16 verschillende kleuren.

Er zit dus voor ieders wat wils wel wat bij. In tegenstelling is er wel weer minder keuze op gebied van formaat. Dit hoeslaken is echt zo zacht als een wolkje. Dit hoeslaken is 100% ecologisch en gemaakt van 100% biologisch katoen geweven met de Satijn techniek.

Ook wordt hij goed beoordeeld door voorgaande gebruikers. Verder is het te wassen tot een 40 graden. De maximale matrasdikte van dit hoeslaken ligt tussen de 25 en 40 cm. Wel is het een hoeslaken die wat duurder is dan de anderen. Maar daar krijg je dan ook een enorm zacht ecologisch hoeslaken voor terug.  

Yumeko Satijn hoeslaken

65,95
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Satijn hoeslaken. Ook nog eens ecologisch en van 100% biologische & fairtrade

9Expert Score
Conclusie

Help jij graag een beetje de natuur en vind je het belangrijk dat het een eerlijk product is? Dan is dit de beste keuze voor jou. het Yumeko hoeslaken is namelijk 100% biologisch, ecologisch en fairtrade.
Een echte bewuste kwaliteitskeuze kun je het dus wel noemen. Hoewel het hoeslaken vrij duur is en er maar weinig keuze in maat is, is dit hoeslaken wel heel erg goed beoordeeld door voorgaande klanten.

Voordelen
 • Keuze uit 16 kleuren
 • 100% ecologisch
 • Goed beoordeeld
 • Uitermate zacht & soepel
 • 100% biologisch katoen
 • Gaat lang mee
Nadelen
 • Maar te wassen tot 40 graden
 • Vrij duur
 • Weinig keuze op gebied van formaat

Beste Flanel hoeslaken – Vision hoeslaken

Het beste flanel hoeslaken is het hoeslaken van Vision. Het is een hoeslaken die wat betreft prijs zeer goed te doen is en waar je gewoon een prima kwaliteit voor terug krijgt. Het voordeel van dit hoeslaken is dat het zijn kleur niet verliest door het materiaal.

Het is uitgerust met een sterk elastiek die het hoeslaken goed op zijn plek houd en het gemakkelijk om het matras heen trekt. Dit hoeslaken is helaas wel alleen in tweepersoons formaten verkrijgbaar. Ook is dit hoeslaken aan beide kanten geborsteld om het nog zachter te maken zodat jij extra lekker kunt slapen. 

Vision hoeslaken - Flanel

24,90
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Flanel hoeslaken. Biedt 100% kleurvastheid

8Expert Score
Conclusie

Een hoeslaken die 100% kleurvast, zodat jij altijd op de zelfde kleur blijft slapen. Wel is deze alleen verkrijgbaar in tweepersoons maten maar is het qua prijs-kwaliteit verhouding wel weer zeer aantrekkelijk. Ook voelt deze zacht aan omdat het aan beide kanten geborsteld is.

Voordelen
 • Beide kanten geborsteld
 • Zeer aantrekkelijk qua prijs
 • Sterk elastiek die het op zijn plek houdt.
Nadelen
 • Alleen verkrijgbaar in tweepersoons formaten

Beste Jersey hoeslaken – Princessmatrassen

Het laatste hoeslaken dat we met je bespreken is het beste Jersey hoeslaken. Het hoeslaken dat hier het beste van uit de test is gekomen is die van Princessmatrassen. Als we kijken naar de keuze in kleur dan is dit een hoeslaken die zeer veel keuze biedt.

Je hebt namelijk keuze uit 15 kleuren. Ook wat betreft formaat is er vrij veel keuze. je kunt namelijk kiezen uit 8 verschillende maten. Het hoeslaken is geschikt voor matrassen tot de 30 cm hoog en is te wassen tot 40 graden.

Ook is het geschikt om in de droger te doen en is hij ook strijkvrij. Ook een betaalbaar hoeslaken en dus een prima keuze als het gaat om een jersey hoeslaken. 

Princessmatrassen Jersey hoeslaken

21,95
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Jersey hoeslaken. Gemaakt van 100% katoen en enorm stretchy.

7.5Expert Score
Conclusie

Wil je dus een strijkvrije betaalbare keuze? Dan is Princessmatrassen Jersey hoeslaken de beste keuze. Er is veel keus in kleur of maat, dus er zit voor iedereen wel wat bij. Wel is die maar tot 40 graden te wassen en is de kwaliteit iets minder. Maar daar staat dan ook een goedkopere prijs tegenover.

Voordelen
 • Strijkvrij
 • Betaalbare keuze
 • Veel keus in kleur & formaat
 • Lekker zacht
Nadelen
 • Maar te wassen tot 40 graden
 • Iets minder wat betreft kwaliteit

Beste zachte hoeslaken – Droomtextiel Zacht katoen

Het Droomtextiel Zacht Katoenen Hoeslaken in de kleur ivoor met afmetingen 90×220 cm is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar comfort en kwaliteit. Dit hoeslaken is niet zomaar verkozen als het beste zachte hoeslaken.

Dit hoeslaken van Droomtextiel is vervaardigd uit glad katoen, wat zorgt voor een heerlijk zacht en soepel gevoel tijdens het slapen. Dankzij de speciale weeftechniek van extra langvezelig katoen voelt het hoeslaken zacht aan en is het uiterst comfortabel.

Met een draaddichtheid van 160 TC is het gemaakt van hoogwaardig 100% katoen, wat niet alleen zorgt voor een lange levensduur, maar ook voor het behoud van de volle kleur.

Het hoeslaken is ademend, ventilerend en luchtig, wat betekent dat je zelfs in de zomer kunt genieten van een fris en droog bed. Het elastiek rondom zorgt ervoor dat het hoeslaken altijd strak en glad om je matras blijft zitten.

Droomtextiel katoenen hoeslaken

24,95
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste zachte hoeslaken

8.5Expert Score
Conclusie

Het Droomtextiel Zacht Katoenen Hoeslaken is een perfecte combinatie van comfort, kwaliteit en duurzaamheid. Het biedt een luxe slaapervaring en is een waardevolle aanvulling op elke slaapkamer.

Voordelen
 • Gemaakt van hoogwaardig 100% katoen voor een zacht en comfortabel gevoel.
 • Ademend en luchtig, ideaal voor zomerse nachten.
 • Duurzaam met een lange levensduur en behoud van kleur.
 • Perfecte pasvorm dankzij het elastiek rondom.
Nadelen
 • Kan een specifieke geur hebben bij het eerste gebruik, maar dit verdwijnt na het wassen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hoop hoeslaken op de markt. We hebben hierboven de beste voor je geselecteerd en voor je op een rijtje gezet. We hopen dan ook dat het je heeft geholpen met jouw keuze van welk hoeslaken jij uiteindelijk koopt.

Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en zijn allemaal geschikt voor een bepaalde wens. We horen graag welk hoeslaken jij hebt gekozen en waarom. Laat het dan ook vooral weten in een reactie hieronder. Mocht je nog opmerkingen hebben, dan horen we dit natuurlijk ook graag. 

Veelgestelde vragen over hoeslakens

Waarom zou ik een hoeslaken gebruiken?

Hoeslakens beschermen je matras tegen vuil, zweet, olie van de huid en andere vloeistoffen. Ze zijn ook gemakkelijker te wassen dan een matras, waardoor je slaapomgeving hygiënisch blijft.

Van welke materialen worden hoeslakens gemaakt?

Hoeslakens kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder katoen, polyester, bamboe, zijde, flanel en een mix van materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, zoals ademend vermogen, duurzaamheid en zachtheid.

Hoe kies ik de juiste maat hoeslaken voor mijn matras?

Meet de breedte, lengte en diepte van je matras. Zorg ervoor dat je een hoeslaken kiest dat past bij de afmetingen van je matras, met name de diepte, omdat matrassen in verschillende diktes komen.

Hoe vaak moet ik mijn hoeslaken wassen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om je hoeslaken eens per week of om de twee weken te wassen. Als je nachtelijk zweet of als het hoeslaken vies is, wil je het misschien vaker wassen.

Hoe kan ik mijn hoeslaken het beste wassen?

Volg altijd de wasinstructies op het label van het hoeslaken. Over het algemeen is het goed om hoeslakens te wassen in koud of lauw water en ze te drogen op een lage temperatuur om krimp te voorkomen.

Waarom pilt mijn hoeslaken?

Pillen treedt op wanneer korte vezels aan het oppervlak van het weefsel naar buiten komen en kleine balletjes vormen. Dit kan gebeuren door wrijving of slijtage. Kwalitatief hoogwaardige hoeslakens met een hogere draadtelling hebben meestal minder last van pillen.

Kan ik een hoeslaken gebruiken voor een matras met een topper?

Ja, maar zorg ervoor dat je een hoeslaken kiest dat diep genoeg is om zowel het matras als de topper te bedekken. Er zijn ook speciale hoeslakens verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen voor matrassen met toppers.

Voeljegezond.nl
Logo