Beste hartslagmeter van 2023

Kent u dat gevoel? Dat u midden in een intensieve training zit, uw hartslag voelt stijgen, en u zich afvraagt: ‘Zit ik nu in de juiste zone? Duw ik mezelf te hard of juist niet hard genoeg?’ Welkom in de wereld van de hartslagmeters!

Deze kleine, maar krachtige gadgets zijn niet alleen voor topsporters. Of u nu een beginnende jogger bent of een doorgewinterde triatleet, een nauwkeurige hartslagmeter kan het verschil maken tussen een ‘oké’ training en een ‘fantastische’ training.

Nu ben jij waarschijnlijk op zoek naar welke hartslagmeter nou het beste bij jou past en daarom hebben we een top 6 beste hartslag meters op een rij gezet en zullen we je ook helpen met een koopgids met daarin tips waarop je moet letten tijdens het kopen van een hartslagband.

Duik met ons mee in de wereld van de hartslagmeting en ontdek hoe u de beste keuze kunt maken voor uw sportieve behoeften. Want met de juiste hartslagmeter slaat uw hart niet alleen sneller, maar ook slimmer!”

Beste hartslagbanden in 1 overzicht – Onze top 6

Garmin HRM-Dual

Beste koop hartslagmeter
49,29 69,99

Polar Sender-Set T31

Beste goedkope hartslagmeter

Polar H10

Beste hartslagmeter voor sporters

Fitbit Sense

Beste hartslagmeter voor om de pols
214,00 329,00

Polar T34 Borstband

Beste hartslagmeter borstband

Wahoo TICKR Stealth Hartslagmeter

Beste hartslagmeter voor fietsers

Beste koop hartslagmeter – Garmin HRM-Dual

Als we het hebben over de beste koop als het gaat op hartslagmeters, dan hebben we het over de Garmin HRM-Dual. De HRM-Dual is een hartslagband van Garmin die in het premium segment zit. Het is dus een van de betere banden die je kunt aanschaffen.

Het mooie van deze band is dat je hem met bluetooth via ANT+ kunt verbinden met bijvoorbeeld jouw mobiele apps om alle data overzichtelijk te laten weergeven. De meter geeft nauwkeurige hartslaggegevens om jou nog beter inzicht te geven in jouw training prestaties. Wil je het gelijk kunnen zien op het moment dat je aan het bewegen bent? Ja hoor dat kan gewoon, het wordt namelijk realtime weergegeven.

Mocht je er nou contactsporten mee willen doen dan is die niet helemaal geschikt want daar kan die weer niet zo goed tegen. De Garmin HRM-Dual is namelijk voor dat soort sporten wel wat kwetsbaar. Ga je er echt gewoon mee hardlopen of wandelen.

Dan is het echt een top hartslagband die doet wat die moet doen. Het werkt op batterijen en je kunt hem eenvoudig verbinden met apps zoals Zwift en zelfs sommige fitnessapparaten bij je thuis of in de sportschool. Hij is wat dat aangaat vrij universeel op dat vlak.

Garmin HRM-Dual

49,29 69,99
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste koop hartslagmeter

8Expert Score
Conclusie

Het is al met al dus een zeer goede hartslagmeter om gewoon normaal mee te sporten of bewegen. Je krijg een hoop inzicht in jouw trainingsprestaties en kunt hem eenvoudig verbinden met apps of apparaten. Wel is die wat kwetsbaar en daarom voor de contactsporten niet helemaal geschikt. Bij elkaar een zeer goede aankoop in prijs-kwaliteit verhouding.

Voordelen
 • Snel te verbinden met mobiel
 • Kan verbinden met fitnessapparaten
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • ANT+
Nadelen
 • Niet geschikt voor contactsporten

Beste goedkope hartslagmeter – Polar Sende-Set T31

Mocht je op zoek zijn naar een goedkope hartslagmeter dan is de beste die je kunt kiezen de Polar Sende-Set T31. Dit is een model van het merk Polar die ondanks zijn prijs toch zeer goed presteert. Het is een licht band zodat jij niet het gevoel heb dat je een halve machine aan het meezeulen bent.

De band is namelijk maar 156 gram zwaar. Ook is hij eenvoudig te verbinden met je mobiel om alle data mooi in al je sport apps te krijgen. Deze app kan je dan mooi laten zien hoe je training is gegaan.

Mocht je nou willen tijdens het zwemmen je hartslag te meten, dan is dat ook mogelijk met de Polar Sende-Set T31. Het is namelijk compleet waterdicht. De batterij gaat lang mee, namelijk 2500 gebruiksuren, maar helaas is de batterij niet vervangbaar. het mooie van dit apparaatje is wel dat hij gecodeerd is, wat inhoudt dat de metingen niet in de war raken door andere hartslagmeters in de buurt.

Polar Sender-Set T31

31,39
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste goedkope hartslagmeter

7.5Expert Score
Conclusie

In het kort is het dus wat betreft prijs zeer aantrekkelijk om deze te kopen. De kwaliteit is ook nog best goed voor deze prijs aangezien je hem gewoon kunt verbinden met je mobiel en fitnessapparatuur. De batterij gaat wel lang mee maar is niet te vervangen. Mocht je echt niet intensief gebruiker zijn, dan kom je ook nooit aan dit aantal uur. Prima goedkope oplossing dus!

Voordelen
 • Gaat meer dan 2500 gebruiksuren mee
 • Gecodeerd
 • Eenvoudig te connecten met mobiel
 • Te verbinden met fitnessapparatuur
 • Goedkoop
 • Te gebruiken tijdens het zwemmen
Nadelen
 • Vrij kwetsbaar
 • Geen vervangbare batterij

Beste hartslagmeter voor sporters – Polar H10

Ben jij een serieuze sporter en wil je de beste hartslagmeter hebben voor al jouw sportactiviteiten? Dan hebben we goed nieuws, je hoeft niet verder te zoeken aangezien je dan voor de Polar H10 moet gaan. Dit is een zeer kwalitatieve hartslagmeter die met bluetooth via Ant+ is te connecten met jouw telefoon, sporthorloge of andere apparaten.

Ook is het gemaakt van sterk materiaal zodat je hem voor iedere sport kunt gebruiken. Zelfs voor zwemmen, aangezien deze meter 100% waterdicht is. Je kunt dus ook jouw zwemprestaties gaan bijhouden. Er zit geen GPS in, maar dit kun je oplossen door je mobiel mee te nemen. 

Het mooie van de Polar H10 is dat het ook je calorieverbruik bijhoud en dat die vrij licht is met de 124 gram die het weegt. Zo wordt je dus zo min mogelijk gehinderd tijdens het sporten en kun jij je helemaal op jouw training focussen.

De borstband voelt fijn aan en je hebt nauwelijks door dat je hem aan hebt. Dus nogmaals, geen afleidingen. Je kunt hem in verschillende kleuren krijgen. Namelijk zwart, grijs, blauw en oranje. Dus de vraag is dan ook, welke kleur kies jij? De batterij gaat 400 uur mee en is vervangbaar. Om het te vervangen heb je een knoopcel nodig. 

Polar H10

89,95
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste hartslagmeter voor sporters

9Expert Score
Conclusie

Al met al dus een serieuze hartslagmeter die voor alle sporten geschikt is. Het heeft helaas geen GPS en is die wel wat duurder. Toch is het wel een kwaliteitsmateriaal die lekker zit om de borst en je zelfs mee kunt zwemmen en je calorieverbruik bijhoud. Ook is die uitgerust met Ant+ zodat je een stabiele verbinding hebt met het apparaat waar je hem mee wilt verbinden.

Voordelen
 • Kwalitatief materiaal
 • Duurzaam
 • Uitgerust met Ant+
 • 100% waterdicht
Nadelen
 • Geen GPS
 • Wat duurder

Beste hartslagmeter voor om de pols – Fitbit Sense

Natuurlijk kan het ook zijn dat je eigenlijk op zoek bent naar een hartslagmeter voor om de pols. Dan kom je al snel uit bij een smartwatch die je hartslag kan meten. Het zit om de pols en je hebt er verder weinig last van. Als het gaat om de beste hartslagmeter voor om de pols dan is de Fitbit Sense een zeer goede keuze.

Dit is namelijk het vlaggenschip van de Fitbit smartwatches. De Fitbit Sense kan naast jouw hartslag ook een hoop andere dingen meten. Denk hierbij aan een ECG meting, wat je hart in de gaten houdt. Natuurlijk moet je dit soort data altijd met een korrel zout nemen, maar kan het wel als indicatie bieden. Bij twijfel altijd naar een arts gaan voor een uitvoerige meting.

Verder kan het ook je O2 gehalte meten. Zo weet je precies hoe gehydrateerd jij bent. Mocht je denken, maar ik wil nog veel meer metingen, maak je dan niet druk, want de Fitbit Sense kan ook meten hoe jouw stresslevel eraan toe is, hoeveel calorieën je verbrand, je slaapt en er zit een ingebouwde GPS in. 

Je kunt dus eenvoudig zonder mobiel of wat dan ook jouw prestaties meten en kijken waar je allemaal langs bent geweest tijdens het hardlopen of wandelen bijvoorbeeld. Ook ziet het horloge er goed uit en heeft het een groot overzichtelijk scherm waar je alle data terug kan vinden.

Ook kun je hem eenvoudig verbinden met je telefoon om alle data overzichtelijk te zien in grafieken enzovoort. Mocht je meer informatie over deze hartslagmeter willen, dan kun je ook onze uitgebreide Fitbit Sense Review eens lezen. 

Fitbit Sense

214,00 329,00
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste hartslagmeter voor om de pols

8Expert Score
Conclusie

De Fitbit Sense is dus de beste keuze als je op zoek bent naar een hartslagmeter voor om de pols. Het geeft je een compleet inzicht in jouw gezondheid en gaat veel verder dan alleen het meten van jouw hartslag. Super keuze dus!

Voordelen
 • Ingebouwde GPS
 • ECG meting
 • Stressmeting
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
Nadelen
 • Duurdere oplossing als het gaat om een hartslagmeter
 • Duurt lang om een patroon te herkennen.

Beste borstband hartslagmeter – Polar T34

Ook zullen we de beste borstband hartslagmeter nog even met je bespreken. Hiervoor is bij ons de Polar T34 het beste uit de test gekomen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit apparaatje is zeer goed. Je betaald namelijk niet de hoofdprijs, maar krijgt er wel een zeer duurzame en kwalitatieve hartslagmeter voor terug.

De batterij gaat lang mee en je kunt hem vervangen. De batterij die je hiervoor nodig hebt is een knoopcel batterij. De band aan de voorkant heeft een verhard stukje waar de meetapparatuur is ingebouwd. Dit voel je wel in het begin, maar na hem een tijdje te gebruiken heb je niet eens meer door dat je hem om hebt. Ook wordt er een ECG meting gedaan om je hartslag in de gaten te houden.

Het mooie van deze band is dat het een one size fits all is. Maakt dus niet uit hoe groot of klein je bent. De band rekt gewoon mee en iedereen kan hem omdoen. Geen enkel probleem dus als je wat groter wordt of juist wat afvalt. je kunt hem altijd blijven gebruiken.

De T34 is ongecodeerd en kan dus storen met veel van dit soort andere banden in de buurt. Wel heeft dit model een extra groot bereik en kun je het apparaat waar je hem mee verbind dus prima even wegleggen. Hij is eenvoudig te verbinden met een fitnessapparaat en is universeel op dit gebied. Gericht trainen wordt dus een stuk gemakkelijker met deze hartslagband.

Polar T34 Borstband

61,83
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste hartslagmeter borstband

8.5Expert Score
Conclusie

Al met al een hartslagband met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding dus. Je hebt extra bereik en een eenvoudig te vervangen batterij. Het is mooi dat de band goed mee rekt en daarom voor iedereen geschikt is. Ook is dit misschien wel het lichtste model dat er is met zijn 65 gram aan gewicht.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Extra groot bereik
 • One size fits all
 • Doet wat die moet doen
 • ECG meting
Nadelen
 • Band kan aan de voorkant is wat harder
 • Niet gecodeerd

Beste hartslagmeter voor fietsers – Wahoo TICKR Stealth Hartslagmeter

De Wahoo TICKR Stealth Hartslagmeter staat op de voorgrond van de huidige technologie, ontworpen met de behoeften van fietsers in het achterhoofd. Deze geavanceerde hartslagmeter staat niet alleen garant voor nauwkeurige metingen van je hartslag en calorieverbruik, maar doet dit met uitzonderlijke lichtheid en comfort. Weeg slechts een verbluffende 48 gram, hij is een van de lichtste hartslagmeters op de markt vandaag.

Gemak staat centraal bij het ontwerp van dit apparaat. Het komt met een flexibele en universele band die je gemakkelijk om je borst kunt klikken. Dit zorgt voor een comfortabele en stevige pasvorm, zelfs tijdens de meest inspannende ritten.

Connectiviteit is nog een ander kenmerk waarin de Wahoo TICKR Stealth uitblinkt. Dankzij de ANT+ en Bluetooth verbindingsopties, kun je het apparaat moeiteloos synchroniseren met tot wel 3 apparaten tegelijk. Of je nu je ritgegevens wilt zien op je fietscomputer, smartwatch of smartphone, deze hartslagmeter maakt het mogelijk.

Wahoo TICKR Stealth Hartslagmeter

49,99
Laatste update was op: oktober 4, 2023 3:33 pm

Beste hartslagmeter voor fietsers

8Expert Score
Conclusie

De Wahoo TICKR Stealth Hartslagmeter is een geavanceerd, lichtgewicht en gebruiksvriendelijk apparaat dat nauwkeurige metingen van hartslag en calorieverbruik biedt. Zijn flexibele universele band zorgt voor comfort en de ANT+ en Bluetooth connectiviteitsopties bieden een brede compatibiliteit met meerdere apparaten.

Voordelen
 • Nauwkeurige metingen van hartslag en calorieverbruik.
 • Ultralicht gewicht van slechts 48 gram.
 • Flexibele en universele band voor een comfortabele pasvorm.
 • ANT+ en Bluetooth verbindingen voor eenvoudige synchronisatie.
 • Mogelijkheid om te verbinden met tot 3 apparaten tegelijk.
Nadelen
 • Borstband kan voor sommige gebruikers in eerste instantie onwennig aanvoelen.
 • De noodzaak om regelmatig te controleren en mogelijk de batterij te vervangen, afhankelijk van het gebruik.

Koopgids – Hulp bij het kopen van de juiste hartslagmeter

Natuurlijk snappen wij ook dat er een hoop hartslagmeters zijn en jij misschien niet helemaal meer weet waar je op moet letten bij het kopen van een hartslagmeter. Daarom willen we je ook nog met deze koopgids een klein beetje wegwijs maken tijdens het vergelijken van de verschillende hartslagmeters.

Soorten hartslagmeters

Voor we ingaan op de punten waar je op moet letten is het goed om eerst te weten welke soorten hartslagmeters er allemaal zijn en waar je dus voor kunt kiezen. Er zijn namelijk borstbanden, horloges en zelfs oordopjes die je hartslag kunnen meten.

Borstbanden

Het eerste soort hartslagmeter is de borstband. Dit is dan ook het soort waar de meeste mensen aan denken bij een hartslagmeter. Deze zijn er namelijk al langer dan de andere twee soorten. Deze band maak je onderaan je borst vast en meet door middel van een sensor gelijk de hartslag.

Het voordeel van een borstband is dat hij gelijk daadwerkelijk het hart meet en niet een slagader. Hierdoor zullen de metingen wat betrouwbaarder zijn. Aan de andere kant is het nadeel wel weer dat de band vervelend kan zitten tijdens het bewegen en je weer een extra apparaatje nodig hebt die enkel je hartslag kan meten.

Horloges

Ook kun je kiezen voor een horloge. Er zijn namelijk een groot scale aan smartwatches die ook jouw hartslag kunnen meten. De meting wordt met een horloge gedaan via de slagader van je pols. Echter is het nadeel hiervan wel dat de metingen wat minder betrouwbaar zullen worden aangezien je indirect meet. Het voordeel van een smartwatch is wel weer dat je er ook een hoop andere dingen mee kan zoals berichten ontvangen, tijd zien en calorieverbruik.  

Oordopjes

Nu zijn ze ook bezig met oordopjes waar je de hartslag mee kunt meten, maar zit dit op het moment nog in het beginstadium en is er nog niet goed duidelijk of de metingen van deze oordopjes wel betrouwbaar is. Maar dan heb je dus alles in 1, muziek luisteren en hartslagmeting. Heel handig, maar op het moment nog niet echt toegankelijk voor de open markt. 

Waarom hartslag meten? 

Nu kan je je afvragen, waarom zou je nou je hartslag meten? Waar is het goed voor en wat voor inzichten kan het je geven? Het meten van je hartslag kan een hoop inzichten geven in de intensiteit waarmee je beweegt. Ook kun je het gebruiken om heel gericht te trainen.

Je kunt namelijk in bepaalde hartslagzones trainen. Hier zijn online een hoop trainingsschema’s voor te vinden. Naast real-time je hartslag gebruiken als trainingsmiddel is het achteraf ook een mooie tool om je progressie mee te meten en PR’s mee te zetten.

Het monitoren van je hartslag kan verschillende voordelen hebben:

 • Prestatieverbetering: Door je hartslag in de gaten te houden tijdens het sporten, kun je je inspanningen beter afstemmen op je trainingsdoelen.
 • Gezondheidsmonitoring: Regelmatige hartslagmetingen kunnen vroegtijdige tekenen van gezondheidsproblemen detecteren.
 • Motivatie: Het zien van je hartslag in real-time kan motiverend werken en je aansporen om je grenzen te verleggen.

Wil je dus gericht trainen en je progressie goed bijhouden, dan kan een hartslagmeter niet missen. 

Bluetooth mogelijkheid

Dan zijn we aangekomen bij de punten waarop je moet letten bij het kopen van jouw hartslagmeter. Het eerste puntje waar je op moet letten is de mogelijkheid om via bluetooth de hartslagmeter te verbinden met een apparaat zoals mobiel op horloge.

Zo kun je alle data eenvoudig bekijken op je apparaat. Kijk ook of je Ant+ mogelijkheid hebt bij je bluetooth voor een geruisloze verbinding. 

Gecodeerd of niet gecodeerd?

Nu zijn sommige hartslagmeter gecodeerd en sommige niet. Het verschil is dat een gecodeerde hartslagmeter zijn eigen frequentie heeft en daardoor minder storing ervaart van andere hartslagmeters. Hierdoor worden de metingen beter en weet je precies wat jouw prestaties zijn.

Echter is dit alleen echt nodig op het moment dat je in een omgeving bent waar heel veel hartslagmeters worden gebruikt. Als je hem puur voor jezelf gebruikt dan is dat niet nodig. 

GPS

Ook is het goed om te kijken naar de mogelijkheid om GPS te gebruiken. Mocht je het belangrijk vinden om je afstand te zien en waar je allemaal bent langsgekomen dan kan dit een mooie extra functie zijn.

Hier betaald je vaak wel flink voor en daarbij kan de GPS ook gewoon via je telefoon gaan als je die ook meeneemt. Mocht je deze niet willen meenemen dan is dit wel een handige optie. 

Apps

Bekijk ook of er een appfunctie mogelijk is. Er zijn veel apps waarmee een hartslagband verbonden kan worden. Denk aan apps zoals Zwift, Strava, MyFitnessPall, Fitbit App Adidas running enzovoort. 

Verbinden met je fitnessapparaat

Nu zijn veel hartslagmeters ook geschikt om direct te connecten met je fitnessapparaat. Zo hoef je niet altijd de handvatten van je apparaat vast te houden om te weten wat je hartslag is. Ook iets om naar te kijken dus als je op zoek bent naar een meter die dit kan. 

Merken

Dan kort nog even over de merken waar je uit kunt kiezen als het gaat om een hartslagmeter. 

Polar

Polar is het eerste merk dat we met je willen bespreken. Polar is een merk dat zich erg richt op het inzicht krijgen in jouw sportprestaties. Zo hebben zij horloges, hartslagbanden en vele andere producten die jouw sportprestaties kunnen verhogen. Goed merk om voor te kiezen als het gaat om hartslagmeters.

Fitbit

Het volgende merk waar je voor kunt gaan is Fitbit. Fitbit richt zich voornamelijk op de sporthorloges en smartwatches. Ze hebben verschillende modellen waar je uit kunt kiezen, maar één ding staat vast en dat is dat ze allemaal je hartslag meten. Prima keuze dus. 

Garmin

Garmin is een grote concurrent van Polar als het gaat om hartslagmeting. Ook zij zijn erg goed in het maken van kwalitatieve hartslagmeting producten. Zowel horloges als borstbanden. Ben je dus een Garmin liefhebber, dan kun je zeker ook voor de hartslagmeting voor dit merk gaan. 

Wahoo

Een iets minder bekend merk is Wahoo waar je nog voor kunt kiezen. Hoewel ze wat korter dan de andere merken in de markt zitten, blijken de hartslagmeters van een prima kwaliteit te zijn. 

Conclusie

Zo, je bent nu helemaal op de hoogte van alles dat je moet weten over hartslagmeters. We hebben kort onze top 6 hartslagmeters toegelicht. Ook hopen wij je een beetje op weg te hebben geholpen met het maken van een keuze met de koopgids. 

Kortom, hartslagmeters zijn een prima tool om inzicht te krijgen in jouw sportprestaties en hartslag. Wil je niet met een band rondlopen dan is een horloge een prima keuze en wil je wel een band voor nauwkeurige meting, dan zijn er genoeg opties waar je uit kunt kiezen.

Veelgestelde vragen over hartslagmeters

Zijn hartslagmeters nauwkeurig?

Hoewel de nauwkeurigheid kan variëren tussen merken en modellen, zijn de meeste moderne hartslagmeters zeer nauwkeurig, vooral die met borstbanden.

Hoe werkt een hartslagmeter?

Een hartslagmeter detecteert en meet de elektrische activiteit van het hart. De meeste sportieve hartslagmeters werken met sensoren die deze activiteit oppikken. Deze sensoren kunnen zich op een borstband bevinden of direct op de huid via een sporthorloge of fitnessarmband.

Wat is een ECG hartslagmeter?

Een ECG (elektrocardiogram) hartslagmeter meet de elektrische activiteit van het hart over een bepaalde periode. Terwijl traditionele hartslagmeters de hartslagen tellen, kan een ECG-hartslagmeter een gedetailleerd beeld geven van de hartactiviteit, inclusief eventuele onregelmatigheden.

Waar moet je een hartslagmeter plaatsen?

Borstband: Direct onder de borstspieren
Pols hartslagmeter: Rond de pols, vergelijkbaar met hoe u een horloge zou dragen.
Oorclip hartslagmeters: Deze worden aan het oor bevestigd en meten de hartslag via de huid van het oor.
Vingertop hartslagmeters: Deze worden over de vingertop geplaatst en meten de hartslag via de huid van de vinger.

Wat is het verschil tussen een borstband en een pols hartslagmeter?

Een borstband meet de hartslag direct vanaf de borst en is over het algemeen nauwkeuriger. Pols hartslagmeters meten de hartslag via de pols en zijn handiger in gebruik, maar kunnen soms minder nauwkeurig zijn bij hoge intensiteit.

Voeljegezond.nl
Logo