Beste dekbed in 2023

Ben jij op zoek naar een dekbed dat het beste bij jou past? Of weet je wel al een beetje wat bij jou past maar ben je bijvoorbeeld op zoek naar het beste dekbed in een bepaald soort? Misschien wil je wel weten waar je op moet letten tijdens het kopen van een dekbed of wil je gewoon een beetje rondneuzen en heb je een beetje referentiekader nodig. In dit artikel zorgen we dat jij weet waar je op moet letten tijdens het kopen van een goed dekbed en welke nou het beste zijn op bepaalde vlakken. Zo weet jij precies welke bij jou past en welke je moet hebben. 

Beste dekbedden in 1 overzicht – Onze top 7

LILLA24 - Luxe 4 seizoenen dekbed

Beste allround dekbed. Anti-allergie synthetisch dekbed

Cinderella Bamboo zomer dekbed

Beste dekbed voor in de warme zomermaanden. Gemaakt van Bamboe.

Texels de Luxe Winter dekbed

Beste dekbed voor in de winter. 100% scheerwol dekbed.

Cinderella Soul 2.0 donzen dekbed

Beste dekbed voor in alle 4 de seizoenen. Bestaat uit twee delen.

Ducky Dons Nordic dekbed

Beste dekbed gevuld met dons. 5 jaar garantie.

Sleeptime Royal Dekbed

Beste synthetische dekbed. Gemaakt van microvezel.

Terschellinger scheerwollen dekbed

Beste matras gevuld met wol. 100% zuiver schapenwol.

Wat maakt een goed dekbed een goed dekbed?

Voor we ingaan op welke dekbedden nou het beste presteren zullen we eerst eens gaan kijken welke punten een goed dekbed nou een goed dekbed maken. Dit zijn dan ook tegelijkertijd de punten waar je op moet letten tijdens het kopen van een dekbed. Zo is het goed om te kijken naar de vulling van een dekbed, wat de kwaliteit van het dekbed is, de vulkracht en de stikking van het dekbed. Het zijn allemaal punten die je mee kunt nemen tijdens het maken van jouw keuze. 

De vulling

Zoals benoemd is het eerste waar je naar moet kijken bij een dekbed, de vulling. Dit heeft namelijk een serieus effect op de kwaliteit maar vooral ook op de bepaalde keuze die je maakt voor wat voor een soort dekbed je wilt hebben. Zo heb je dekbedden die zijn gevuld met synthetisch materiaal, maar kun je ze ook vinden gevuld met dons, wol of katoen. Verschillende materialen dus die allemaal hun eigen eigenschappen hebben met voor en nadelen. 

Synthetisch

Het eerste vulmateriaal dat we willen aanstippen is synthetisch vulmateriaal. Synthetisch is een verzamelnaam voor verschillende gefabriceerde vulmaterialen. Het is dan ook geen natuurlijk materiaal, maar wel stevig, anti-allergie, vormvast maar zacht om op te liggen. Het voordeel van dit materiaal is dat het wasbaar is en daarnaast ook nog eens anti allergisch. Het onderhoud is gemakkelijk te doen bij synthetische dekbedden en de prijs is ook zeer aantrekkelijk. Het nadeel is echter wel dat het dus geen natuurlijk materiaal is dat waar je dan onder slaapt. 

Vaak zijn de synthetische dekbedden gemaakt met een polyester vezel vulling. Deze vezels zijn ongeveer een halve centimeter lang en erg duurzaam. Deze polyester vezels worden dan ook geadviseerd bij een huisstofmijt allergie. Ook heb je nog holle polyester vezels. Dit is is bijna hetzelfde als de gewone polyestervezel vulling maar dan zijn ze hol gemaakt. Hierdoor wordt het dekbed lichter en is het net alsof een wolk je warm houdt. Dit materiaal is dan ook zeer goed wasbaar als je het heet wast en droogt daarnaast ook nog eens snel.

Ook heb je nog Microvezel vulling in de synthetische dekbedden. Dit wordt gemaakt door een speciaal productiemethode. Hierdoor voelt het extra zacht, licht en luchtig uit. Kortom, synthetische dekbedden zijn goed te onderhouden en kunnen tegenwoordig vrij goed de natuurlijk gemaakte dekbedden nabootsen.

Dons

Het volgende soort dekbed waar je uit kunt kiezen is het dekbed gevuld met donzen. Nu heeft iedere soort dekbed zijn eigen voor- en nadelen. Een donzen dekbed onderscheid zich doordat het een enorm licht dekbed is, het een natuurlijke vulling heeft en donzen dekbedden enorm lang meegaan. Ze kunnen vaak namelijk tot wel 25 jaar meegaan als je ze goed onderhoud. Verder zijn dit soort dekbedden ook nog eens enorm vochtabsorberend. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je het dekbed daarna weer goed lucht om het vocht weer af te voeren. Ook worden donzen dekbedden vaak gebruikt als een 4-seizoenen dekbed. De donzen vulling ademt namelijk heel goed waardoor hij zowel in de winter als in de zomer goed te gebruiken is. Warm in de winter, en koel in de zomer. 

Wol

De volgende vulling van dekbedden die we gaan bespreken is wol. Een wollen dekbed is dan ook erg lekker warm om onder te slapen. Veel winterdekbedden worden dan ook gevuld met wol om je lekker warm te houden in de koude wintermaanden. Het grote voordeel van wollen dekbedden is dat ze erg ademend en temperatuurregulerend zijn. Het past zich aan op jouw lichaamstemperatuur. Het kan flink wat vocht opnemen en vervolgens weer afvoeren in de lucht. Een mens raakt namelijk per nacht gemiddeld een halve liter aan vocht kwijt iedere nacht. Nu is wol een natuurlijk materiaal afkomstig van een schapenvacht. Het heeft dan ook een jaar lang een schaap warm gehouden en kan daarna jarenlang jou weer warm houden. Is dat nog een een mooie cyclus.

Bamboe

Bamboe is nog een wat minder bekend vulmateriaal voor een dekbed, maar presteert wel heel goed. Het is namelijk echt super zacht en absorbeert het maar liefst drie keer zoveel vocht als katoen waar we straks verder op in zullen gaan. Het is dan ook een super mooi vulmateriaal voor de zomer. Je kan nogal gaan zweten namelijk op een warme zomer avond en nacht.

Katoen

De laatste vulling waar je uit kunt kiezen tijdens het kopen van een dekbed is katoen. Katoenen dekbedden zijn lekker licht en luchtig wat het dekbed een fris gevoel geeft als je eronder slaapt. Katoenen dekbedden kenmerkt zich door de uitermate goede warmteregulatie. Dit maakt het dan ook één van de beste keuzes als het gaat om zomerdekbedden, maar daar zullen we straks verder op ingaan. Een ander voordeel van dit soort dekbedden is dat je het ook kunt wassen en drogen. Natuurlijk is het altijd verstandig het waslabel in de gaten te houden. Het ene dekbed is de andere niet. Katoen is ook lichter dan wol, dus mocht je op zoek zijn naar een lekker licht dekbed, dan is een katoenen dekbed zeker een goede keuze. 

Vulkracht

Nu jij weet welke soorten vullingen er zijn is het tijd om ook eens te kijken waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een dekbed. Nu is een punt waar je op moet letten bij een donzen dekbed, de vulkracht. Bij de vulkracht kun je de volgende regen aanhouden. Hoe groter de donsjes zijn, hoe hoger de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van de donsjes zijn hoe minder gewicht je nodig hebt en dit zorgd weer voor een betere ventilatie doordat er meer ruimte zit tussen het dons. Zo wordt het dekbed lekker licht en luchtig waardoor het dekbed lekker ademend is. Mocht je dus een donzen dekbed vast hebben die vrij zwaar is, dan kun je ervan uit gaan dat het dons van een lagere kwaliteit is. Iets om op te letten dus. 

Stikking 

Het volgende punt om op te letten bij jouw dekbed koop is de stikking. Er zijn verschillende manieren dat een dekbed gestikt kan zijn. De carré stikking of casette stikking. Een carré stikking is een stikking die op een enkel punt is gestikt en een casette stikking wordt op twee plaatsen gestikt. Hierdoor heb je een soort tussenschot. De boven en onderkant worden namelijk gestikt. Hierdoor heb je dus niet dat er sommige delen van het dekbed minder dik zijn dan de andere delen. 

De beste dekbedden van het moment

Nu jij weet waar je op moet letten tijdens het kopen van een dekbed en je ook nog eens weet welke soorten dekbedden er allemaal zijn, zullen we nu overgaan op de daadwerkelijke dekbedden. Welke dekbedden zijn nou het beste. We zullen per soort dekbed gaan kijken welke nou het beste is en het beste bij jou past. We zullen 8 dekbedden gaan uitlichten die allemaal de beste keuze zijn op een bepaald gebied. Ook zullen we je helpen met waar je deze dekbedden kunt bestellen. 

Beste koop dekbed – Lilla24 Luxe 4 seizoenen dekbed

Ben je op zoek naar een dekbed dat niet te duur is maar wel goed presteert en het beste presteert in prijs-kwaliteit verhouding? Dan hebben we een mooi dekbed voor je die zeer betaalbaar is tegelijkertijd. We hebben het over het LILLA24 Luxe 4 seizoenen dekbed. Dit dekbed is een synthetisch dekbed gevuld met polyester. Het is dus een lekker licht en luchtig dekbed dat jou lekker warm houd tijdens het slapen. Doordat het een synthetisch dekbed is, is het ook gelijk een anti-allergie dekbed is. 

De zekerheid die je bij dit dekbed krijgt is dat de dekbedden EU gesertificeerd zijn en er 100% tevredenheidsgarantie wordt gegeven. . Het voldoet dus aan hoge kwaliteitseisen. Het dekbed is verkrijgbaar in meerdere maten zodat er altijd 1 voor jou bijzit. Zowel eenpersoons als tweepersoons. Het is wasbaar tot 40 graden en zelfs geschikt voor in de droger. Het gewicht van het dekbed hangt natuurlijk af van de grootte die je besteld maar ligt tussen de 2 en 3 kilo

LILLA24 - Luxe 4 seizoenen dekbed

54,95
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste allround dekbed. Anti-allergie synthetisch dekbed

8Expert Score
Conclusie

Kortom, de het beste dekbed wat betreft prijs-kwaliteit verhouding. Betaalbaar, voor in alle seizoenen te gebruiken en van prima kwaliteit. Een echt goede deal dus. Ook is dit dekbed mooi licht voor luchtig slaapcomfort.

Voordelen
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Lindabed Oeko-Tex gecertificeerd
 • Voor alle seizoenen
 • Betaalbaar
 • Anti-allergie
Nadelen
 • Maar tot 30 graden wasbaar
 • Geen natuurlijk materiaal

Beste zomer dekbed – Cinderella Bamboo dekbed

Als we gaan kijken naar het beste zomer dekbed, dan zal het een dekbed moeten zijn die goed vocht absorbeert en afvoert en daarnaast ook lekker koel is. Je kan aardig zweten in een warme zomernacht dus dat zal goed afgevoerd moeten worden. Je zal het wel kennen, een zomeravond dat je zoekt naar koelte om in slaap te vallen. Een lekker luchtig, licht en goed vochtregulerend dekbed dus. Het beste dekbed voor in de zomer is dan ook het Cinderella Bamboo zomer dekbed

Dit dekbed is gevuld met bamboe en heeft een katoenen tijk. Het is echter niet per se een anti-allergie dekbed. Je kunt dit dekbed wel wassen tot 40 graden en weegt nog geen 3 kilo. Het dekbed is erg ademend en voelt blijvend koel aan. Vraag jij je af of dit een goed product is? Op bol.com is dit al door meer dan 100 mensen beoordeeld met een gemiddelde score van boven de 4,5 sterren. Al met al dus het beste dekbed voor in de warme zomernachten.

Cinderella Bamboo zomer dekbed

109,00
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste dekbed voor in de warme zomermaanden. Gemaakt van Bamboe.

8Expert Score
Conclusie

Je krijgt dus een dekbed met een een goede vochtregulatie die je kunt wassen tot 40 graden, goed beoordeeld is en lekker luchtig en ademend aanvoelt als je lekker ligt te slapen. Dat alles voor een aantrekkelijke prijs.

Voordelen
 • Gevuld met bamboe
 • Goed beoordeeld
 • Luchtig
 • Vochtregulerend
Nadelen
 • Alleen geschikt voor in de zomer
 • maar tot 40 graden te wassen

Beste winter dekbed – Texels de Luxe winterdekbed

Naast een zomerdekbed is het ook goed om eens te kijken naar het dekbed dat het beste uit de test komt als het gaat om de winter. In de winter kan het soms ongemerkt erg koud zijn in huis waardoor je niet echt lekker warm wordt in bed. Als we aan een winterdekbed denken dan denken we aan een wollen dekbed. Het beste dekbed voor in de winter is dan ook het Texels de Luxe winterdekbed. Deze is gemaakt van 100% scheerwol wat hem echt heel lekker warm maakt. Ook is dit dekbed voorzien van het Woolmark label dat staat voor een garantie van 100% scheerwol.

Verder heeft dit dekbed een natuurlijke katoenen tijk dat zowel horizontaal als verticaal is geweven. Hierdoor heeft het dekbed meer volume, wat natuurlijk voor in de winter geen overbodige luxe is. De prijs is ook zeer aantrekkelijk met de gedachten dat je een 100% natuurlijk dekbed in huis haalt. Een bijkomend voordeel is dat dit ook nog eens een anti-allergie dekbed is. 

Texels de Luxe Winter dekbed

39,95
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste dekbed voor in de winter. 100% scheerwol dekbed.

7.5Expert Score
Conclusie

Een ideaal dekbed voor in de winter dus die van 100% scheerwol is gemaakt, wat het een compleet natuurlijk dekbed maakt die ook nog eens anti-allergisch is. Geen last van niesbuien dus in bed.

Voordelen
 • 100% scheerwol
 • Woolmark label
 • 100% natuurlijk
 • Anti- allergie
 • Horizontaal & verticaal geweven
Nadelen
 • Niet wasbaar
 • Voornamelijk voor in de winter

Beste 4 seizoenen dekbed – Cinderella Soul dons dekbed

Wil je liever één matras dat geschikt is voor alle 4 seizoenen? Je wilt niet per se een dekbed hebben voor ieder seizoen apart, maar in één keer klaar zijn. Dan is een 4 seizoenen dekbed de ideale oplossing! Het dekbed dat dan ook het beste is voor alle vier de seizoenen is het Cinderella Soul Dons dekbed. Dit is een veel verkocht en beoordeeld dekbed dat goed presteert in ieder seizoen. Dit dekbed is namelijk opgedeeld in twee delen die je aan elkaar kunt vastmaken. Elk hebben ze andere eigenschappen. Het ene deel is wat lichter en koeler en het andere deel is wat zwaarder en warmer. Als je beide delen hebt samengevoegd dan heb je een dekbed dat geschikt is voor de winter. Mocht het warmer worden dan kun je een deel weghalen en heb je een koeler dekbed. Zoals je ziet multifunctioneel dus. De kleur van dit dekbed is wit en is gevuld met hoogwaardig eenden dons. Het nadeel van dit dekbed is dat hij niet te wassen is. Je zult dus naar een stomerij moeten om het te laten reinigen. Het mooie is wel dat het in iedere warmteklasse te gebruiken is. Het is uitermate zacht en luxe en van een Nederlandse fabrikant. Je helpt de lokale ondernemer dus met het kopen van dit vier seizoenen dekbed. 

Cinderella Soul 2.0 donzen dekbed

318,85
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste dekbed voor in alle 4 de seizoenen. Bestaat uit twee delen.

8.5Expert Score
Conclusie

Hoewel je voor dit dekbed wel een serieus bedrag neerlegt, is het wel een dekbed van Nederlandse Fabrikant. Je helpt dus de lokale ondernemers en daarnaast is het een dekbed van zeer hoge kwaliteit.

Voordelen
 • Voor alle seizoenen
 • Hoogwaardig eenden dons
 • Nederlandse Fabrikant
 • Opgedeeld in twee delen
 • Zacht & luxe
Nadelen
 • Alleen chemisch te reinigen
 • Vrij duur

Beste donzen dekbed – Ducky Dons Nordic dekbed

Het volgende dekbed dat we zullen gaan bespreken is het Ducky Dons Nordic dekbed. Dit is het beste donzen dekbed dat uit de test komt. Het is goed beoordeeld door voorgaande klanten. Dit dekbed is voor 90% gevuld met witte eendendons. De overige 10% is ook natuurlijk. Het mooie van dit dekbed is dat de tijk een zeer dicht geweven structuur heeft van katoen. Hierdoor kan huisstofmijt niet in het dekbed komen en is het hierom anti-allergisch. Ook dit dekbed is weer opgedeeld in twee delen. Daarom kun je ook dit dekbed alle seizoenen gebruiken. Dit dekbed is ook nog eens te wassen tot wel 60 graden waardoor het lekker hygiënisch blijft. Mocht je nog niet overtuigd zijn van de kwaliteit van dit donzen dekbed dan krijg je er ook nog eens een dikke 5 jaar garantie bij. Zo ben jij verzekerd van een goede aankoop en kun je heerlijk slapen in iedere tijd van het jaar.

Ducky Dons Nordic dekbed

249,00
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste dekbed gevuld met dons. 5 jaar garantie.

Conclusie

Kortom, een dekbed van hoge kwaliteit die je op hoge temperatuur kunt wassen en je ook nog eens 5 jaar garantie bij het product krijgt. Je kunt het goed schoonhouden en daarnaast is dit ook nog eens het beste donzen dekbed.

Voordelen
 • 5 jaar garantie
 • Tot 60 graden te wassen
 • Kan geen huisstofmijt in het dekbed
 • Hoogwaardig eendendons
Nadelen
 • Vrij duur

Beste synthetische dekbed – Sleeptime Royal Dekbed

Naast de natuurlijke vullingen is er zoals eerder benoemd ook een synthetische vulling. Maar welk synthetische dekbed is nou het beste? Om daar gewoon kort over te zijn, het synthetische dekbed dat het beste uit de test komt is het Sleeptime Royal dekbed. Hoewel dit dekbed uitermate goed presteert en zijn werk goed doet, is deze ook nog eens heel erg scherp geprijsd. Je kunt dus voor een zeer betaalbaar bedrag al slapen onder een lekker zacht dekbed waar je heerlijk warm onder kunt liggen. Dit dekbed is zowel gevuld met microvezel materiaal als dat de tijk is gemaakt van hetzelfde materiaal. Het is zeker wasbaar tot maar liefst 40 graden. Het is dus een hygiënische oplossing wat tegelijkertijd ook nog eens anti-allergisch is. Je kunt kiezen uit een enkel of dubbel dekbed om het op jouw wensen af te stemmen. Bekijk ook ons artikel gericht op de beste synthetische dekbedden.

Sleeptime Royal Dekbed

53,95
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste synthetische dekbed. Gemaakt van microvezel.

8Expert Score
Conclusie

Hoewel je het dekbed misschien niet tot 60 graden kunt wassen, is het wel een vrij zacht dekbed dat anti-allergisch is en ook nog eens bestaat uit 2 delen waardoor je het kunt afstemmen op jouw behoeftes. Het dekbed is vrij goedkoop, maar wel gemaakt van synthetisch materiaal.

Voordelen
 • Uitermate zacht
 • Heerlijk warm
 • Keuze uit enkel of dubbel
 • Betaalbaar
Nadelen
 • Niet natuurlijk
 • Tot maar 40 graden te wassen

Beste wollen dekbed – Terschellinger scheerwollen dekbed

Het volgende dekbed waar we naar gaan kijken is de beste wollen dekbed die er is op het moment. Het dekbed die het beste is als het gaat om wollen dekbedden is de Terschellinger 100% IWS zuiver scheerwollen dekbed. Dit dekbed heeft een offwhite of eigenlijke creme kleur en is wel wasbaar, maar niet geschikt voor in de droger. Ook dit dekbed is te gebruiken in alle seizoenen. Verder is het Terschellinger dekbed volledig schuifvrij gestikt en optimaal ventilerend en ademend. Het is gevuld met 100% zuiver schapenwol en de tijk is gemaakt van 100% natuurzuiver katoen. Je kan dus wel zeggen dat dit dekbed dik uit de natuur komt en is gemaakt van alleen natuurlijk materiaal. Ook krijg je er een handige ademende draagtas bij mocht je het dekbed af en toe willen vervoeren. Zo kun je altijd slapen onder je eigen dekbed. Ook is het dekbed voorzien van het IWS Wolmerk©-label. Deze dekbedden zullen minimaal 10-12  jaar meegaan voor een zeer betaalbare prijs als je naar de kwaliteit kijkt.

Terschellinger scheerwollen dekbed

149,00
Laatste update was op: juni 8, 2023 10:05 pm

Beste matras gevuld met wol. 100% zuiver schapenwol.

9Expert Score
Conclusie

Een wollen dekbed dat zich kenmerkt met het IWS wolmerk label zorgt ervoor dat dit het beste wollen dekbed is in onze top 7. Het is betaalbaar en gaat daarnaast lang mee. Je krijgt dus wel echt waar voor je geld.

Voordelen
 • Gaat tot 10-12 jaar mee
 • Inclusief ademende draagtas
 • IWS Wolmerk©-label
 • Betaalbaar
 • 100% zuiver schapenwol
Nadelen
 • Niet geschikt in de droger
 • Wat duurder

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hoop verschillende soorten dekbedden waaruit je kunt kiezen. Ze hebben allemaal hun eigen voor en nadelen en zijn geschikt voor verschillende seizoenen in het jaar. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf gaat kijken, ben je een koukleum of een echt kacheltje in bed en welk dekbed past daar het beste bij. We hebben een hoop dekbedden behandeld dus er zal voor iedereen wat bijzitten. Wij hopen dat je met deze informatie een stuk verder komt in de zoektocht naar het beste dekbed dat bij jou past. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je hieronder altijd een reactie achterlaten of een mail sturen. 

Mocht je verder ook nog op zoek zijn naar andere spullen die je nodig hebt voor het slapen, ook daar hebben we artikelen over geschreven om je te helpen. Denk hierbij aan een matrasboxspringslaapkussenwake up lights of bijvoorbeeld oordoppen tegen het snurken

Voeljegezond.nl
Logo