Beste airbikes van 2024

Laatst geupdate op maart 4, 2022 by Voeljegezond.nl

Wat is een airbike? Een airbike wordt ook wel assault bike, HIIT bike/trainer, luchtfiets of crossfit fiets genoemd. Een airbike is een geweldig alternatief voor fietsen en fitness. Deze hebben een lange weg afgelegd sinds de lancering van de eerste airbike. Uiteindelijk zijn de airbikes steeds beter geworden en zijn de airbikes tegenwoordig echte cardio apparaten waar je flink kapot op kunt gaan en jouw conditie mee kunt verbeteren.

Een airbike lijkt misschien intimiderend als je er nog nooit een hebt geprobeerd. Je moet je armen en benen tegelijk trainen! Maar het is de moeite waard. Het apparaat heeft namelijk een zadel waarop je zit en trappers om je op af te zetten en tegelijkertijd dus ook hendels die je heen en weer kunt bewegen om het wiel in beweging te krijgen. De airbike is dus een beetje een combinatie van een crosstrainer en een hometrainer

Het gebruik van een airbike is een van de beste manieren om jezelf fysiek uit te dagen en je fysieke kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Er zijn 4 verschillende modellen die we in dit artikel zullen bespreken. We bespreken hun specificaties, en geven voor- en nadelen om jou te helpen de juiste te vinden. 

Nadat we de airbikes stuk voor stuk hebben besproken zullen we je nog helpen met een koopgids waarin zal komen te staan waarop je moet letten bij het kopen van een airbike. Zo weet jij aan het einde van dit artikel precies waar je op moet letten en welke het beste bij jou zal passen. Ben jij er klaar voor?

Beste airbikes in één overzicht – Onze top 4

FitBike The Beast

Beste koop airbike

Assault Bike

Beste airbike voor crossfit

Octane Airdyne ADX

Beste professionele airbike

Beste koop airbike – Fitbike the Beast

De Beast by FitBike is ontworpen voor elke fanatieke sporter, personal trainer en cross training omgeving. Deze Airbike geeft je alle mogelijkheden voor de optimale high intensity interval training (HIIT). HIIT zorgt ervoor dat je periodes van maximale inspanning afwisselt met periodes van relatief lage inspanning. Trainen op een hoog percentage van je hartslag is de meest effectieve cardio training voor vetverbranding, conditieverbetering en spierversterking!

De Beast by Fitbike is ontworpen voor elke fanatieke thuissporter, personal trainer en crosstraining omgeving. Deze airbike is ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten in cardiotraining en cross training.

Natuurlijk maakt deze airbike wel geluid door het luchtweerstand systeem, maar heb je wel echte kwaliteit in handen. Fitbike the Beast laat op het display de snelheid, afstand, tijd, calorieën, wattage en rotaties per minuut zien en je kunt daarnaast kiezen uit 7 verschillende voorgeprogrammeerde programma’s. Er zit een ingebouwde 5kHz hartslagmeter ontvanger in zodat je jouw hartslag ook eenvoudig kunt meten met een hartslagmeter. Als kers op de taart krijg je er ook nog eens 2 jaar garantie op zodat je met een gerust hart lekker kunt trainen. 

Wat als laatste ook nog wel mooi is om te vertellen is dat je geen last zult hebben van de luchtstroom in je gezicht. Nu kun je dat fijn vinden en dan moet je even doorzoeken, maar mocht je het vervelend vinden als die lucht steeds in je gezicht waait tijdens het trainen, dan ben je bij dit apparaat aan het juiste adres. 

Hij is maximaal belastbaar tot 150 kg, te gebruiken tot een maximale gebruikerslengte van 200 cm, het zadel is vertelbaar en hij weegt 73 kg. Wat aan de zware kant is. Wil je meer weten over deze airbike? Bekijk dan ook eens onze Fitbike The Beast review.

FitBike The Beast

1.099,00
Laatste update was op: februari 26, 2024 9:45 am

Beste koop airbike

8.5Expert Score
Conclusie

Zoals je misschien wel hebt gezien is de Fitbike The Beast een airbike die goed uit de test komt. Het is een fijne airbike die stevig aanvoelt en niet in je gezicht blaast met de lucht die je ermee produceert. Uiteindelijk is het een airbike die niet goedkoop is, maar wel zeker waar voor zijn geld is. Daarom onze beste koop.

Voordelen
 • 2 jaar garantie
 • Lucht niet in gezicht
 • Stabiel
 • Onderhoudsvrij
 • Hoog belastbaar
Nadelen
 • Weegt 73 kg
 • Geen meegeleverde hartslagmeter

Beste airbike voor crossfit – Assault bike

De Assault Bike is de meest duurzame Airbike op de markt. Het toestel is vervaardigd uit kwaliteits materialen en ontworpen door professionals. Het grote en mooi afgewerkte wiel heeft een diameter van 63,5 cm. Daarnaast is de Assault Airbike voorzien van een stalen frame en een duurzame industriële poedercoating. De versterkte crank en pedalen zorgen ervoor dat de Airbike zeer intensief gebruikt kan worden en de grote instelmogelijkheden maken deze AirBike geschikt voor iedere gebruiker!

De Assault bike is dan ook een van de meest bekende airbikes binnen de crossfit en wordt daar dan ook veelvuldig gebruikt. Zo boots je jouw training bij de crossfit dus perfect na als je dit thuis wilt voortzetten, aangezien het apparaat precies hetzelfde is. Je kunt er verschillende programma’s op doen om jouw HIIT training succesvol mee te maken. Je krijgt tot maar liefst 5 jaar garantie op het frame en 2 jaar op de onderdelen. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat ze overtuigd zijn van hun eigen product! 

Je hebt keuze uit 7 verschillende programma’s, hij is belastbaar tot een maximaal gewicht van 150kg en te gebruiken met een maximale gebruikerslengte van 200 cm. Het gewicht van het apparaat zelf is 45kg wat hem vrij licht maakt in zijn klasse. 

Assault Bike

1.073,76
Laatste update was op: februari 26, 2024 9:45 am

Beste airbike voor crossfit

8.5Expert Score
Conclusie

Komt er dus op neer dat je met een Assault Bike helemaal klaar bent voor jouw aankomende crossfit wedstrijd en je jouw training perfect nabootst op de wedstrijden, aangezien deze apparaten ook daar gebruikt worden. Je betaald er dan ook wat voor, maar dan weet je ook wel echt dat je een goede airbike in huis haalt! 

Voordelen
 • Overzichtelijk display
 • Goede garantievoorwaarden
 • Heeft zich talloze keren bewezen
 • Hoog belastbaar
 • Licht van gewicht
Nadelen
 • Kettingaandrijving is wat licht
 • Hartslagmeter is niet meegeleverd

Beste goedkope airbike – Schwinn Airdyne AD2

De Schwinn Airdyne AD2 HIIT Trainer Airbike is geschikt om thuis te trainen. Om te beginnen is de Airdyne AD2 uitgerust met een eenvoudig te bedienen LCD display. Het toont de cijfers die je belangrijk vindt als je traint, zoals snelheid, afstand en verbrande calorieën. Tijdens jouw training, die zo stil is dat hij zelfs in een gedeelde woonruimte geen aandacht zal trekken, kunt u zich concentreren op de fietsbeweging zelf terwijl jij je prestaties in de gaten houdt. 

Hoewel deze airbike vrij licht is met zijn 43,55 kg is voelt die wel redelijk stabiel aan. Er zit geen hartslagfunctie op helaas en is die belastbaar tot een maximaal gewicht van 113 kg. Je krijgt er 2 jaar garantie bij en alle benodigde trainingsdata is te vinden op het eenvoudige display. Dit display is echter wel vrij laag en niet verlicht. Wat betreft het weerstandssysteem is het een remband en kun je gelukkig wel de zitting verstellen. Helaas zijn er geen programma’s waar je uit kunt kiezen.

Schwinn Airdyne AD2 HIIT Trainer

699,00
Laatste update was op: februari 26, 2024 9:45 am

Beste goedkope airbike

7Expert Score
Conclusie

Komt er dus op neer dat de Schwinn Airdyne AD2 een mooie goedkope optie is, maar als je echt serieuze training wilt gaan doen dat het misschien verstandig is om te investeren in een wat sterker model. Maar voor het geld is het een een zeer goede optie om te kiezen!

Voordelen
 • Betaalbaar
 • 2 jaar garantie
 • Prima om thuis mee aan de gang te gaan
 • Alle benodigde data op het display
Nadelen
 • Klein wiel
 • Display eenvoudig en laag
 • Geen programma’s

Beste professionele airbike – Octane Airdyne ADX

De Octane Fitness Airdyne ADX combineert het klassieke ontwerp van de Airdyne met moderne gebruiksvriendelijke features. Hierdoor kun je jouw cardio trainingen doen zoals nooit tevoren. De computer is uitgerust met een grafisch display inclusief 9 workout programma’s zoals, handmatig, op tijd, op calorieën, op kilojoules of op bijvoorbeeld kilometers. Ook zitten er interval programma’s op. Je hebt dus genoeg keuze uit trainingsmogelijkheden. De Octane Fitness Airdyne ADX wordt geleverd met een verstelbare zitting en transportwieltjes voor gemakkelijk verplaatsen van het apparaat. 

De Airdyne ADX is een volledig uitgeruste airbike die zorgt voor een geweldige workout en waarmee je je leeftijd en gewicht kunt invoeren, zodat de SmartLink app de verbrande calorieën kan berekenen. Het grote console bevat een Polar draadloze ontvanger, hartslagbewaking en een energie output monitor.

Het mooie bij deze airbike is dat je er maar liefst 3 jaar garantie bij krijgt en hij maximaal belastbaar is tot en met 160 kg. Het gewicht van het apparaat is 51 kg wat dus wel wat zwaarder is en de afmetingen zijn: 140 x 66 x 135 cm (LxBxH)

Octane Airdyne ADX

1.999,00
Laatste update was op: februari 26, 2024 9:45 am

Beste professionele airbike

9.5Expert Score
Conclusie

De Octane Airdyne ADX is dus de beste optie als je op zoek bent naar een professionele airbike aangezien er veel programma’s op zitten, die hoog belastbaar is en ook zeer stevig staat. Kortom, een moderne, gebruiksvriendelijke fijne airbike die je niet teleur zal stellen.

Voordelen
 • Staat stevig
 • 3 jaar garantie
 • Hoog belastbaar
 • Veel programma’s
 • Transportwieltjes
Nadelen
 • Premium investering
 • Vrij groot

Koopgids – Waarop letten bij het kopen van een airbike

Om een goede keuze te maken is het altijd goed om te kijken naar welke punten je moet kijken om te bepalen of het apparaat bij je past. Daarom hebben we hieronder een aantal punten voor je op een rijtje gezet zodat jij straks de beste keuze kunt maken en jij de airbike kiest die ook echt het beste bij jou past. 

Geschikt voor jou?

Allereerst is het goed om even goed na te denken wat voor een sporter je bent. Ben jij iemand die iedere dag sport en topfit bent? Of begin je eigenlijk pas net (weer) met sporten en is het verstandig om het mooi op te bouwen? Een airbike is een fitnessapparaat dat namelijk wel flink wat vergt van het lichaam. Het is dus belangrijk dat als je op de airbike gaat zitten je niet in één keer als een gek losgaat op het apparaat, maar dat je dit mooi opbouwt zodat je het sporten ook volhoudt! De airbike is wel een apparaat dat de weerstand aanpast op de input die jij levert dus het kan voor iedereen geschikt zijn die er verantwoordelijk mee omgaat. 

Stabiliteit

Het volgende waar je op moet letten bij het kopen is de stabiliteit van het apparaat. Je hebt namelijk te maken met veel bewegende onderdelen waardoor het apparaat goed stevig moet staan om het ideale trainingseffect te krijgen. Daarnaast is het ook een feit dat hoe steviger het apparaat staat hoe minder die zal wiebelen tijdens het bewegen van alle onderdelen en dus hoe langer die mee zal gaan. 

Ventilator

Dan is het goed om te kijken naar welke richting de ventilator de lucht toe duwt. Hoewel het tijdens de training hartstikke lekker kan zijn dat de lucht in je gezicht waait om zo lekker af te koelen, kan het voor sommige mensen wel een probleem zijn. Denk hierbij aan mensen die bronchitis hebben, is dit niet zo’n fijne feature. 

Verstelbaar

Hoewel het op de meeste airbikes wel mogelijk is, is het enorm belangrijk dat je de zitting op jouw lengte kunt instellen. Als jij niet in de goede houding zit, dan zul je merken dat jouw training ook minder succesvol is omdat jij door je houding niet alle output kunt leveren die je misschien wel zou willen. Als vuistregel kun je hiervoor gebruiken dat jouw heupbot op de hoogte van het zadel moet komen als je ernaast staat. 

Display

Dan is het goed om te kijken wat er allemaal op het display te zien is. De belangrijkste informatie die in ieder geval op het display te zien zullen moeten zijn, zijn de programma mogelijkheden, de afstand die je hebt afgelegd, de calorieën die je hebt verbrandt, hoe lang je al bezig bent en de output die je levert. 

Programma mogelijkheden

Wat ook fijn is om te hebben zijn de programma mogelijkheden. Hoe meer programma’s je hebt, hoe meer keuze je hebt. Nu wordt een airbike vaak gebruikt voor interval- of korte sprint training dus is het in ieder geval belangrijk dat er dit soort programma’s op zitten. Mochten er minder programma’s op zitten kijk dan goed of het soort programma dat jij wilt doen er wel op zit. 

Prijs

Als laatste willen we je meegeven dat een airbike een vrij kostbaar apparaat is en je goed de prijzen moet vergelijken en eentje kiest die echt bij jouw behoeftes past, maar natuurlijk ook bij jouw budget aansluit. Gemiddeld liggen airbikes tussen de €500,- en €1500,- om je een beetje een idee te geven. 

Voordelen van een airbike

Om een beeld te krijgen van het apparaat hebben we de voordelen even voor je op een rijtje gezet zodat je deze kunt meenemen in jouw keuze. 

Ideaal voor blessures

Je kunt de pedalen duwen of trekken. Dit is ideaal voor revalidatie na blessures of als je gewrichtsproblemen hebt. Je kunt de intensiteit van je training gemakkelijk aanpassen door harder te duwen of minder hard aan de handvatten te trekken.

Veelzijdig

Airbikes zijn zeer veelzijdig. Hoewel spinningfietsen geweldig zijn voor cardio, geeft een airbike je ook een volledige lichaamstraining. Vooral als je hem gebruikt voor HIIT-workouts, waarbij je gedurende korte perioden zo hard mogelijk duwt. Hierdoor gaat ook je hartslag omhoog en verbrand je snel calorieën.

Makkelijk in gebruik

De fiets is makkelijk in gebruik. Je hoeft je geen zorgen te maken over de instellingen, want je hebt geen instellingen. Hoe meer je draait, hoe harder het wordt. Dit is goed voor beginners, maar ook zeker voor gevorderden. Dit komt doordat de ventilatoren zorgen voor windweerstand, wat betekent dat het moeilijker wordt om op de airbike te trappen. Hoe harder je trapt, hoe meer weerstand er is. Dit maakt de airbike geschikt voor alle soorten rijders, of het nu beginners zijn of Olympische atleten.

Nadelen van een airbike

Airbikes zijn erg leuk, maar ze hebben wel hun nadelen. Hieronder bespreken we er een paar.

Geluidsniveau

Airbikes kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, vooral de duurdere exemplaren. Dit kan vervelend zijn voor je buren en huisgenoten als je in een appartement of huis met dunne muren woont. Als je in een vrijstaand huis woont, is het misschien niet zo’n probleem, zolang je de deur van de kamer waar je traint maar dichtdoet.

Ruimte

Ze zijn groot en ze zijn zwaar! Deze fietsen zijn groot en ze zijn erg zwaar, wat betekent dat ze niet altijd gemakkelijk te verplaatsen zijn rond jouw huis. Ze wegen meestal tussen de 60 kg en 90 kg, dus het kan moeilijk zijn ze te verplaatsen voor andere activiteiten of om ze op te bergen, vooral als je ze naar boven of naar een kleine kamer moet dragen. Als je ze regelmatig wilt gebruiken, is dit geen probleem, maar als je ze wilt opbergen als ze niet worden gebruikt, moet jij je afvragen of je er wel plaats voor hebt voordat je hem koopt.

Airbike kopen

Nu jij weet waar je op moet letten bij het kopen van een airbike en wat de voor- en nadelen ervan zijn is het tijd om een keuze te gaan maken. Voor het gemak hebben we hieronder nogmaals onze top 4 voor je bijgevoegd zodat je een keuze kunt maken. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen en dat je een keuze kunt maken. We horen dan ook graag in een reactie waar jouw keuze naar uitgaat. Laat het hieronder achter in een reactie!

FitBike The Beast

Beste koop airbike

Assault Bike

Beste airbike voor crossfit

Octane Airdyne ADX

Beste professionele airbike
Voeljegezond.nl
Logo